Skocz do zawartości
natskk

Dvd Lg - Nie Odczytuje Danych

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa ma się tak - wkładam płytkę DVD+R DL 8,5GB do nagrywarki. Są na niej nagrane dane. No i w "Moim Komputerze", po włożeniu tegoż dysku nazwa zmienia się z "Stacja dysków DVD-RAM" na "Stacja dysków CD". W dodatku dysk ten - mimo że jest obładowany danymi - system rozpoznaje jako czysty dysk - wolne miejsce: 0 bajtów, zajęte miejsce: 0 bajtów. Nagrywarka to LG GH22NS40.

I jeszcze jedno - niektóre płyty działają, a niektóre nie (do tej pory trafiłem na 1 działającą i 3 nie banglające[w tym jedna zwykła dvd, reszta dl]). Cóż mam zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

złomować nagrywarkę......wczoraj zdechł mi liteon - ot nagle - wypalił jakieś 10 szuk dvd ze dwie cd i 5 sztuk DL - i czuje że DL go zajechały bo od tamtej pory zczytał tylko jedna audio i nic więcej nie robił.....

jak nie masz gwarancji to możesz rozkręcić i przeczyścić soczewkę......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niekoniecznie - jak na innej nie zadzialalo to pewnie marnie wypalilo plyty - czyli zrewiduj wszystkie ostatnio wypalane zebys sie nie wkur...ł że tyle płyt i danych poszło na marne......

niestety to obecnie bardzo poważny problem - ja archiwizuje na dwóch twardych dyskach - jeden w kompie drugi głeboko w szafie bo wychodzi znacznie taniej a i podejrzewam ze trwalosc tez wieksza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi