Skocz do zawartości
hiddenblack

Logitech: X540, G51 Lub Genius Sw-hf5.1: 5005, 5100, 6000 + Karta Dźwiękowa Creative/xonar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Obecnie pisiadam głośniki Logitech X-540, zastanawiam się jednak nad zmianą ich na coś mocniejszego. Logitech jak to Logitech jest plastikowy. G51 mają dobre dane techniczne:

Subwoofer - 56W

Satelita - 20W

Centralny - 19W

Opcja Matrix itd.

Jednakże Genius SW-HF5.1 6000 jest z drewna, ładnie wykonany, choć w teście autor narzekał na nieestetyczne wykończenie, ale nie to jest najważniejsze. Ich moc, którą podają w danych technicznych ciężko jest sobie wyobrazić mając X-540 rzekomo 4 razy słabsze (pod względem subwoofer'a), gdyż Genius posiadają subwoofer i satelity o mocy:

Subwoofer - 100W

Satelita - 20W

Centralny - 20W

Mając kwotę w wysokości 500zł można by rzec, że wybór prosty... Genius'y. Jest jednak coś jeszcze, a mianowicie zestaw Genius SW-HF5.1 5005. Problem w tym, że są to jedne ze starszych produktów Genius'a, które wbrew temu, że 6000 są nową wersją, wypadają w testach lepiej. Moc głośnika niskotonowego wynosi w tym przypadku 75W czyli o 25W mniej od 6000. Subwoofer 5005 jest (jak wynika z testu) słyszalnie lepszy od swojego następcy, bass jest dynamiczniejszy i głębszy. Dźwięk wydobywający się z zestawu 5005 jest (również jak wynika z testu) dużo bardziej przestrzenny, wyrazisty i przyjemny dla ucha. A jakby tego było mało zestaw 5005 jest o 100-150 zł tańszy.

Kłopot w tym, że nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na temat, czy przesiadka z Logitech'a X-540 będzie bardzo dużą różnicą. Najbardziej mile widziane są wypowiedzi ludzi, którzy uwielbiają słuchać muzyki i oglądać filmy, ponieważ do gier posiadam dobre słuchawki, których wymieniać nie mam zamiaru.

Pokój mam o wymiarach mniej więcej 6x3 metry i po przemeblowaniu (w wakacje) chcę uzyskać więcej przestrzeni właśnie na dobry dźwięk muzyki.

Odnośnie karty dźwiękowej; tu sprawa jest prosta X-Fi Xtreme Gamer, Xtreme Gamer Fatal1ty Pro lub Xonar DX/XD.

Podsumowując chciałbym się dowiedzieć czy wskazana jest przesiadka na mocniejszy sprzęt, jaki sprzęt wybrać i jaką kartę dźwiękową do tego. Wierzę, że zawarłem w temacie wszystkie najważniejsze informacje i pytania.

Z góry dziękuję!

hidden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twierdzisz że do gier masz słuchawki a lubisz słuchać muzyki i oglądać filmy. A jeśli jest muzyka to 5.1 bym nie kupował :wink: Dobre stereo sprawdzi się napewno lepiej. Proponuje zainteresować się Solo 6C, chyba że stać cię na 7C to jak najbardziej. Myślę że chyba nie musze się rozpisywać jak to gra itd bo opinia tych głośników jest w miare ,,wyrobiona,, ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no właśnie nie. Wyczytałem w recenzji, że solo6c zniekształcają dźwięk. Dlatego sam nie wiem co wybrać mam :P

Nawet minimalnie wyższy poziom zniekształceń w solo5 od konkurenta (czyli sven stream ) w pomiarach ,jest według zasad sztuki kwalifikowany jako gorszy/słabszy rezultat , co nie znaczy że dźwięk będzie słyszalnie zniekształcony , po prostu mają w pomiarach nieco wyższy poziom zniekształceń od konkurenta :wink: .Jednak niższy poziom zniekształceń może się przekładać na odczucie większej czystości dźwięku (ale też nie zawsze) .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chcesz sprzęt do słuchania muzyki...słuchania podkreślam nie ŁUPANIA ! to polecam behringer ms40 + obojętnie jaka k. dźwiękowa z wyjściem optycznym. W tej cenie bdb jakość dźwięku, wystarczy muzyka w formacie ape lub flac i jest git ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chcesz sprzęt do słuchania muzyki...słuchania podkreślam nie ŁUPANIA ! to polecam behringer ms40 + obojętnie jaka k. dźwiękowa z wyjściem optycznym. W tej cenie bdb jakość dźwięku, wystarczy muzyka w formacie ape lub flac i jest git ! :)

Właśnie... Są dość słabe. Chce coś co "poruszy" ściany (słucham rapu). Kolumny mi nie bardzo odpowiadają, ponieważ nie uzyskałbym dźwięku Surround 5.1 w filmach DVD, które sporadycznie bo sporadycznie oglądam, lecz mam wymagania do nich.

Co do formatów muzyki; nie mam pojęcia szczerze mówiąc skąd brać utwory w takim formacie jakie podałeś. Niestety MP3 to wszystko co udaje mi się znaleźć ;( Linki do "pomocnych" stron możesz mi przesłać w prywatnej wiadomości jak chcesz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, sprzęt, który zaproponowałem ma za zadanie ładnie i czysto grać. Te monitorki mają jedynie 20W RMS więc ścian nie poruszysz hehe... Swoją drogą mało które głośniki komputerowe spełnią Twoje oczekiwania co do mocy. W domu używam na co dzień sprzętu technisca 2x70W i przy takiej mocy jest już sieka w pokoju...

Z tego co napisałeś wnioskuję, że do gier masz headset, ciągle słuchasz muzyki i sporadycznie oglądasz filmy... warto pchać się w 5.1 ? A może dozbieraj troszkę kaski i zainwestuj w kolumny i wzmacniacz (harman, denon, technisc) + kolumienki + k. dźwiękowa. Wydatek dość spory ale sprzęt audio kupuje się na lata, a dobrze dobrane komponenty będą cieszyły ucho przez dłuuuugi czas. Ja swojego technisca mam od komunii ;P

p.s

z moich obserwacji wynika, że połowa sukcesu to dobra jakość nagrań (najlepiej płyta vinylowa albo cd, dvd-audio), nawet bardzo dobry sprzęt w połączeniu z kiepskimi nagraniami (MP3 np 128 kbps) to kiszka....

jeśli mp3 to tylko 320 kbps

Edytowane przez masterdomin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do rapu przydaje się sub, poza ta muzyka jest niezbyt wymagająca co do sprzętu, także z powodzeniem może używać 5.1 a co do sporadycznej ilości oglądanych filmów to po kupnie zestawu pokroju gienków chęć na oglądanie filmów przyjdzie szybko.

Co do nuty flac, mp3 vbr lub mp3 cbr 320 i powinno być ok choć nawet mp3 320 zripowane przez matoła i wrzucone na sieć będzie gorsze niż mp3 dobrze zripowane i w małym bitrate powiedzmy 160kb.

Ale nie o tym mowa celuj albo w Gienki albo oblukaj g51 bądź może używane G500 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki pokój (m2) ? jaka muza dokładnie z wyjątkiem rapu ? jak chcesz trance,rap , drum and bass itd (czyli potrzebny mocarny basior) to bierz logitech z-2300 + xonar dx/xd http://allegro.pl/item654369492_asus_xonar..._116db_wwa.html i jest git :D

edit : sory już przeczytałem jaki masz pokój tz rozmiary

bierz to co napisałem :D

sam mam z-2300 w połączeniu z x-fi extreme music gold ale mam mały metraż (2,5x4m = 10m2 ) ale niedługo będę miał remont i przyjdzie gruba wykładzinka (co polepszy bass :D ) i nowe biurko nie zabudowane z taką fajową półeczką akurat na subka :D http://allegro.pl/item649059406_biurko_sos...ko_azurowe.html

Edytowane przez twojastara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za taką kase to ciężko coś dobrego kupić do słuchania muzy w 5.1. Do rapu można kupić jakiś tani amplituner 5.1 + tanie głośniczki i jakiś w miare dobry subwoofer. Choć i tak bardzo wątpie że za 500zl sie wyrobisz. Nie wiem co ludzie chcą od słuchania muzy w 5.1. Ja osobiście nie umiem już inaczej słuchać. Fakt, że dźwięk może troche gorszej jakości ale za to efekty w Pro Logicu to rekompensują. Uwielbiam dźwięk przestrzenny, w muzyce też. I nie słuchaj, że bez sensu jak jest wokal we wszystkich 5-ciu głośnikach bo w prologicu wokal umiejscawia ci w przednich glosnikach a inne efekty w tylnich. Calosc daje super wrażenie. W Xonarze jest chyba sprzętowy prologic bo X-Fi nie ma wogole dekoderow dolby, pozatym chyba w każdym amplitunerze masz go sprzetowego. Wiec możesz zrobic tak: Xonar + ew. te geniusy albo X-Fi + jakis tani amplituner.

EDIT:

Szala przeważyła się na Gigaworks'y G500 Pro Gamer. Możecie coś o nich powiedzieć ?

Nie polecam, ponoć subek pierdzi. Lepsze by byly jakies logitechy, tak mysle. Edytowane przez Włodi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi