Skocz do zawartości
mixer9191

Karakorum + Obudowa Tacens Prior

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Dzisiaj zakupiłem większość rzeczy do mojego nowego komputera. Zamówiłem procesor Dual Core E5200 i do niego chłodzenie Pentagram Karakorum :) W porównaniu do BOX`owego chłodzenia jest to monstrum - i teraz mam pytanko. Nie zamówiłem jeszcze obudowy do tego wszystkiego - czy ten wentylator zmieści się w obudowie Tacens Prior bez problemu?

Z góry dziękuje i pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to się mieści.

Dzisiaj muszę zamówić jakąś obudowę na nowy sprzęt i właśnie prawdopodobnie będzie to Tacens Prior z racji ograniczonego budżetu :) Prawdopodobnie się na nią zdecyduje skoro mówisz, że powinna się zmieścić... Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem przekonany czy się tam bez problemu zmieści Karakorum. Dziś próbowałem go włożyć do Jakiegoś ModeComa, i nie wszedł, kiedyś miałem Tracera i mieścił się tak że delikatnie wybrzuszał boczną pokrywę, obie mają szerokość 180mm tak jak ten Tacens. Poza tym nie wiem czemu ale wentylatory 12cm w zasilaczach przy Karakorum głupiały.

Przemyśl raczej kupno jakiejś konkretniejszej obudowy, najlepiej z zasilaczem na dole ;)

Edit. Na Realitynet napisali że przy coolerze o wysokości 11cm zostaje ok 3cm luzu, Karakorum ma 15,5 cm więc prawie na pewno się nie zmieści.

Edytowane przez Qrchak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie zamówię CoolerMaster Elite - dobrze, że wstrzymałem się z zakupem tego Tacensa :)

Obawiam się jednak, że w CoolerMaster Elite też może nie wejść - ma tylko 187 mm szerokości... - Co proponujecie w takim razie?

Edytowane przez mixer9191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który Elit, bo ich jest jak mrówków ;) Z tanich Karakorum powinien wejść do tej i do tej są szersze.

Edit. Jak popatrzyłem to chyba wszystkie Elity mają szerokość 203mm, więc nie powinno być problemów. Ale przed zakupem możesz się spytać w sklepie, powinni się orientować czy Karakorum wejdzie czy nie.

Edytowane przez Qrchak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem ten sam problem z wyborem obudowy do tego chłodzenia. podaj linki do tych bud to ci powiem czy wejdzie czy nie.

Coolermaster Centurion 534 Lite - do tej wejdzie na pewno. do tego chłodzenia obudowa nie może mieć mniej niż 200mm szerokości od ścianki do ścianki. a pro po chłodzenia to zmień w nim wentylator na obojętnie jaki bo ten co na nim jest duże wibracje powoduje i chłodzenie po prost drży jest to widoczne z bliska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pro po chłodzenia to zmień w nim wentylator na obojętnie jaki bo ten co na nim jest duże wibracje powoduje i chłodzenie po prost drży jest to widoczne z bliska.

U mnie nie drżał, może trafiłeś jakiś kiepski egzemplarz. Do tego procka powinien wystarczyć skręcony na niskie obroty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nie drżał, może trafiłeś jakiś kiepski egzemplarz. Do tego procka powinien wystarczyć skręcony na niskie obroty.

do tego proca wystarczy bez wentylatora. ja ściągnąłem wentylator wtedy miałem tak proca ustawionego. c2d e8200 2,66ghz @ 3,55ghz i temp w spoczynku 33C stres 49C. z wentylatorem nowym mam na 4ghz z mocno podniesionym napięciem i tem w spoczynku 33C stres "do*" 57C. dobre chłodzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy model CM Elite ma w środku taki sam wymiar, czyli ok 181mm. To że na jednej pisze 203 a na inne 196mm jest mało ważne, bo wszędzie jest podawany maksymalny zewnętrzny wymiar, np w 331 plastik okalający przedni panel jest szerszy o kilka mm od samej obudowy i stąd biorą się 203mm.

Karakorum wchodzi do elite bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi