green691 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Witam, jak podłączyć dysk twardy i cd roma do płyty głównej, gdzie ma co być podłączone na taśmie i jak mają być ustawione zworki oraz co i jak wybrać w biosie, bo zmieniałam już różne ustawienia i nadal nic nie działa, dodam że wcześniej była stacja dyskietek którą odłączyłam bo jest mi nie potrzebna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 (edytowane) Tasma od stacji dyskietek to nie jest tasma ide od dysku/napedu. Jest znacznie ciensza , a i wejscie jest mniejsze. HDD - master CDROM - slave Ustawiasz zworkami na dysku , w napedzie - na tyle , tam przy wejsciach do zasilania i sygnalu. Edytowane 5 Czerwca 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
green691 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Ja to podłączyłam normalnymi taśmami a stacje dyskietek wywaliłam razem z jej tasmą. A mam podłączone jako primary master HDD a jako sekondary master cdrom, bios mi to wykrywa tylko jak dochodz do wejścia na windows to mi resetuje się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 To szukaj problemow gdzie indziej badz w samej tasmie , moze jest peknieta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
green691 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 to by mi ich nie wykrywało, a i tak wczoraj mi wszystko działało tylko wyjołam wszystkie taśmy no i coś już w biosie pokreciłam a tak niewiecie jak co ma tam być ustawione? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Skoro masz Primary Master i Secondary Master to masz urządzenia na osobnych taśmach? Zrób clear cmos zworką I sprawdź ustawienie zworek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
green691 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Tak mam na dwóch taśmach, teraz wsadziłam zworke na cs w cd romie i wykrywa jako master czyli tak jak było a twardego nieda sie na cs ustawić bo ma tylko ustawienia na slawe, present i master. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 present to własnie cable select - tu masz obydwa napędy mieć na master na końcach taśm(nie na środkowych złączach bo mogą być błędy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
green691 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Miałam wszystko na cable select na ostatnich taśmach, zworki ok ale już nic nie zrobie bo jakimś cudem zasilacz padł i komp poszedł na strych bo już mam dość i przesiąde się na laptopa :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...