Skocz do zawartości
grzesiek1035

Pentagram 430w

Rekomendowane odpowiedzi

posiadam zasilacz pentagram silent force 430w. jednak obroty jego są zbyt małe. obecnie są na poziomie około 1000rpm. zasilacz posiada automatyczną regulacje obrotów.

natomiast obudowa tak jest skonstruowana że zasilacz ten częściowo przykrywa procesor więc jest to dla mnie ważna sprawa.

może jest jakiś programik do podkręcania obrotów, może kombinacje w biosie.

czekam na propozycję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz podąć pełną konfiguracje ? Zasilacz powinien chodzić możliwe najciszej a za wentylację w obudowie powinny odpowiadać raczej dodatkowe wentylatory. Coś więcej da się powiedzieć jak podasz resztę bo ja na razie nie widzę tutaj żadnego błędu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

athlon 2500+

pentagram silent force 430W

chlodzenie na procku 2500rpm

płyta głowna Soltek SL-75FRN2-RL

poprzednio miałem zasilacz no name ale czuć było jak wiał i problemow z temp nie bylo. odkąd mam silent force, który ledwo co dmucha są problemy.

Edytowane przez grzesiek1035

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla bartona to rzeczywiście możne być już problematyczna temperatura.

Miałem kiedyś tego procka - bez oc dało się zmniejszyć do 1,4v napięcie i był stabilny.

Jeżeli nie kręcisz i masz właśnie taką budę bez możliwości domontowania wentylatora, takie zmniejszenie napięcia (o ile płyta pozwala) powinno załatwić sprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzesiek1035 napisał(a):

dokładnie. odstep 2cm. amontowanie zasilacza zgadza się z tym z rysunku. pomyślę nad obniżeniem napięcia i zobaczę rezultat... no szkoda że nie można zwiekszyć obrotów na zasilaczu to by dało spadek temperatury...

Nie ma pewności, że temperatury spadłyby. Miałbyś wentylator o większym ciągu, skierowany odwrotnie do ciągu wentylatora na cpu. Wentylator w zasilaczu obniżyłby ciąg wentylatora cpu bo ma ciąg przeciwny do wentylatora na cpu. Poprzedni, głośny zasilacz miał raczej wentylator 80mm na wylocie powietrza z zasilacza. Te dziwne obudowy nie zostały pomyślane z myślą o zasilaczach takich jak Twój Pentagram (jeśli wogóle zostały pomyślane).

Najlepsze wyjście to zmiana obudowy. Jak nie masz kasy na nową to poszukaj używkę, byle była z w miarę grubej blachy oraz w normalnym miejscu zasilacz. Jeśli przewody są na tyle długie a na estetyce nie zależy ci, postaw zasilacz na obudowie.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze coś co można zrobić bez nakładów. Wentyl od cpu odmontować i umocować go tak, żeby wiał do tyłu lub w stronę zasilacza przez radiator cpu. Tylko musisz sobie odpowiedzieć na pytanie: czy podołasz takiej modyfikacji? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

q8ic napisał(a):

Jest jeszcze coś co można zrobić bez nakładów. Wentyl od cpu odmontować i umocować go tak, żeby wiał do tyłu lub w stronę zasilacza przez radiator cpu. Tylko musisz sobie odpowiedzieć na pytanie: czy podołasz takiej modyfikacji? ;)

Nie rób tak czasem,bo efektywność chłodzenia proca spadnie jeszcze bardziej.

W Twojej sytuacji pomoże tylko doprowadzenie dużej ilości powietrza chłodzącego do wnętrza budy-najlepiej daj z przodu 12-kę wtłaczającą powietrze do środka puszki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na giełdzie kupiłem jakiś czas temu obudowę MC za całe 35 zł, była lekko obita ale nowa ;) więc jak się rozejrzysz to powinieneś coś niedrogiego trafić, ta Twoja jest trochę niereformowalna.

Albo spróbuj zamontować zasilacz odwrotnie i wytnij otwór na jego wentylator w bocznej osłonie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja mam inny problem posiadam zasilacz pentagram 620 W silent a wcale nie jest cichy, mam cały czas obroty w okolicach 2000rpm co przy korzystaniu np tylko z neta i winampa jest chyba trochę za duże no i ten 120mm wentylator powinien ciszej pracować jak zmniejszyć te obroty? tylko błagam nie piszcie że spedfanem itp tylko dokładnie jak to zrobić pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi