Skocz do zawartości
david11

Ga Ep31 Ds3l + Scythe Mugen 2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.. Jest 1:45 w nocy.. Dzisiaj miałem zakładać Scythe Mugena 2 i jeszcze trochę mniej ważnych rzeczy.. Wziąłem się za to i założyłem mugena uważając by nie uszkodzić nic na płycie. Założyłem, poskładałem do kupy.. Włączam kompa a tu cisza.. Wentyle się kręcą, na ekranie pustka (ogólny brak sygnału). Zacząłem od resetowania biosu, nie pomogło.

Sprawdziłem kartę graficzną z inną, to samo..

Sprawdzałem pamięci, to samo..

Zauważyłem że nie świecą się diody od funkcji automatycznego przydzielania faz zasilania proca :sad: . Wszystko należycie wpięte, sprawdzałem ze 3 razy.. Wtyczki i kable całe. Owa płyta która nie ma nawet miesiąca (ja ją montowałem i nie sprawiała żadnych problemów - do dzisiaj).

Aby upewnić się że to płyta zamontowałem starą (Asrock na 945P) i komp wstał ale przy ładowaniu się windy wywala blue screen of dead. Próbowałem postawić od nowa winde (winXP) ale po tym jak instalator się załaduje i kiedy potwierdzę chęć instalacji ENTER'em wywala że nie znaleziono dysków coś tam :ble: ..

Dodam że sterowanie PWM na płycie działa :D.

Fajnie :D. Po zmianie chłodzenia nagle padła płyta główna i dysk... OCB? Co mam robić z tą płytą..? Na chwile obecną wyciągnąłem bateryjkę od podtrzymania biosu na całą noc :).

Takich "jaj" jeszcze nigdy nie miałem.. :blink:

Reszta konfiguracji tego kompa:

E6300

EP31 DS3L

Geil 2x1gb 800mhz CL4 2,1v (takie z pomarańczowymi radiatorkami)

Gigus 8600GTS

MC 350

Samsung spinpoint (nie F1, jakiś starszy ale na sata) 320gb

Reszta raczej nie istotna..

Dziękuje za pomoc, pozdrawiam. :damage_wall:

Edytowane przez david11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe że powstało gdzieś zwarcie i jakieś układy na płycie np Chipset zostały zniszczone zbyt wysokim napięciem... jakimś cudem strzał mógł też pójść w kontroler SATA i złącza, do dysku, i uszkodziło elektronikę HDD. Ale sprawdź gdzieś ten dysk, bo nie wydaje mi się mimo wszystko aby mogło go to uszkodzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszła sekcja zasilania procka. Z Asrockiem się już dawno uporałem tylko zapomniałem o tym topicu :P. Gigus jedzie na gwarę.

Pozdrawiam, temat można zamknąć :).

Edytowane przez david11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi