Skocz do zawartości
mobot

Problem.

Rekomendowane odpowiedzi

heh moj pierwszy topic na tym subforum.

mam dosc powazny problem. od poczatku ... od 2 dni dziwne rzeczy dzieja z moim komputerem. kiedy wczoraj krecilem mojego vmodowanego x800 z wnetrza zaczely dobiegac dziwne dzwiki, jakby przeskakujaca iskra, zwarcie. pare takich dzwikkow i reset. pozniej byly problemy z bootowaniem ale sie udalo. wszytko ok ale dzisiaj znow jakies dziwne freezy. tylko w trackmanii, inne gry chodza ok [ :blink: ]. freezowi towarzyszy glosny dzwiek dobiegajacy z komutera. jakby cala obudowa spadala w rezonans [znow :blink: ]. niestety nie zlokalizowal skad dobiega ow dzieny dzwiek. we wnetrzu nic nie slychac, tylko z zewnatrz.sprawdzalem tempy, a w porzatku. sprawdzalem napiecia, tez ok [miernikiem jak co]. stabilny jak skala. orthos mu nie strzaszny. furmark tez hasa az milo. zaraz dam screeny z hdtune niech tylko skonczy skanowanie. system od jakiegos czasu cos swiruje tj: wyskakuja komunikaty o uszkodzonym instalatorze, nie mozna otworzyc dysku poprzez dwuklik, wyskakuje "za pomoca jakiego programu otworzyc plik" itp. dysk pada?

hd tune nie wykazal zadnych bad sektorow.

ale...

Dołączona grafika

Edytowane przez mobot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A0 - Count of retry of spin start attempts. This attribute stores a total count of the spin start attempts to reach the fully operational speed (under the condition that the first attempt was unsuccessful). An increase of this attribute value is a sign of problems in the hard disk mechanical subsystem.

U mnie ten atrybut wynosi 0, ciężko wyczuć, jedynym sposobem jest podłączenie innego dysku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i znalazlem winowajce. jebna z kosci sie sypnela. juz wczesniej swirowala, nie przechodzila mem testa ale to nie wplywalo na stabilnosc calego systemu. teraz jej sie cos odwidzilo i sypie errorami na prawo i lewo nawet orthosa nie przechodzi [gdzie wczesniej smigala ladnych pare godzin pod obciazeniem]. no nic trza wymienic. takie dobre pamiatki przynajmneij zostaje mi 1gb :P ale to nie zmeinia faktu ze niepokoi mnie ten dysk. no ale nic to ... zobacze co sie bedzie dalej dzialo.

pzdr i dzieki za rade xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi