Skocz do zawartości
duzii

Oc Pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od kilku dni próbuję wycisnąć wszystko co się da z tego sprzętu w sygnaturce.Procek poszedł do 3,65 na napięciu 1,55v i chyba już mu dam spokój... Chciałem się teraz zabrać za pamięć ram.Próbowałem w biosie odpalić je na ddr2 667(333mhz) ale komputer nawet nie wstał.Pomyślałem że zwiększe im napięcie i z 2,08 dałem na 2,14- nic nie dało .To dałem z 2,14 na 2,20v - nic nie dało :) Komputer czasem się uruchamiał czasem nie, jak doszedł do ładowania windy to leciał bsod , jak wchodziłem w bios to zawieszał się nawet w nim ... Zresetowałem kompa zworka i myślę jak te pamiątki teraz ustawić by było dla nich optymalnie ? Dam wam validation moze się przyda; p To jakie napięcie dać im, jakie ddr i jakie timingi ? DDR2-533 + cl4 ? (właśnie podczas pisania tego posta komp się sam zrestartował ; p )

Edytowane przez duzii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz "bus speed" 260MHz a więc o 30% więcej. Pamieci też idą 30% więcej. Ustawiając pamięci na 667MHz w rzeczywistości one mają 30% więcej czyli 867MHz. Gdy ustawisz 533 w biosie będziesz miał 693MHz. Możesz podnosić napięcie, luzować timingi, ustawić na 533 w biosie. Sprawdź jakie ustawić timingo dla danej częstotliwości w cpu-z. Ustaw timingo na sztywno, pamiętaj przytym, że timingi masz ustawić nie pod czestootliwośc z biosu, tylko pod rzeczywistą częstotliwość pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm a jak z napięciem ? Do ilu iść? Bo próbowałem na 2,2v na ddr2 667 i z cl 6 i też nie wstał :P tzn w trakcie ładowania windy blue screen poszedł.Wszystkie timingi ustawić na sztywno ? Lepiej mieć sporo mhz i ciach!iane timingi (cl 6... ? ) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla ustawienia w boisie 667 powinno wystarczyć cl 5 przy 2,1-2,2V Sprawdź też inne timingi a nie tylko cl. Odczytaj w cpuz timingi dla 800MHz (zakładka spd) i takie wpisz na sztywno. Pamięci daj na 667 i spróbuj. Sprawdź też Command Rate (CR) i ustaw na 2t na początek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem tak jak mówiłeś.Ustawiłem timingi na sztywno, czyli :

TRP-5

Trrd-3

Trcd-5

Tras-15

Twr-6

Twtr-3

Trtp-3

Trc-24

Tcl-5

Napięcie 2,2v i 667.

Komp nie wystartował ; p na doszedł do łądowania windy i wyskoczył napis ze coś tam źle zabootował czy coś.Włączyłem, wyłaczyłem i nic , nawet monitor nie raczył się uruchomić. Musiałem zworką resetować; p Widać że pamiątki również jak procesor trafiły się badziewne... norma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na 533 mam stabilnie .Na takim mam 692 mhz.Trochę to mało.Domik dzięki za linka ;) Po przeczytaniu kapłem się że kręciłem w trybie asynchro a według poradnika powinienem niby w synchro tak ? Tylko że w trybie synchro PCIE Freq idzie mi na 130. Co do timingów to chyba ustawię na sztywno tylko te 4 (tras,cl,trp,trcd) a reszta na auto.W poradniku było że z napięciem do 3v prawie można iśc.Aż nie chce mi się wierzyć że tak dużo :o Do tego sporo piszą o tym że na tych procka lepiej nie walić tyle v bo można kontroler uszkodzić.Co proponujecie ? Przejśc w tryb synchro z pcie 130 i w tedy próbować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Overclocking pamięci dla początkujących" - ten poradnik czytaleś? Sunchro oznacza tam dzielnik 1:1 mem:fsb.

Podarnik ten odnosi się do krecenia ddr, na tych pamięciach można dawać 3V, na ddr2 2,3V to max dla srednio wtajemniczonych.

Możesz też kręcić procesor przy mnożniku 12, wtedy 288x12=3456MHz. Pamięci bedą miały 800MHz przy 533 w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi