mmmateusz Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Witam, od kilku tygodni mam problem z wszelkimi grami (raczej tymi nowszymi). Z początku gry po prostu się zacinały i pomagał jedynie taki malutki przycisk na obudowie (nienawidze tego robić). I prawde mówiąc działo się to tylko w GTAIV, a po pewnym czasie problem sam się naprawił. Po pewnej przerwie, gdy zacząłem znowu grać gry zaczęły się ścinać jedna po drugiej (Far Cry 2, Fallout 3, S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky (wątek dotyczący tej gry to chyba zasługuje na osobny temat), itp. ). Ścinały się, potem wyskakiwały jakieś dziwne obrazki i albo udawało się rzucić zaklęcie "alt+F4" albo trzeba było restartować ręcznie. Sfrustrowany postanowiłem zrobić formata - nie pomogło. Po instalacji najnowszych sterowników do karty graficznej wyskakiwał jeszcze błąd o treści: Sterownik ekranu nv4_disp przestał normalnie pracować. Zapisz pracę i dokonaj ponownego rozruchu systemu, aby przywrócić wszystkie funkcje ekranu. Przy następnym ponownym rozruchu komputera zostanie wyświetlone okno dialogowe umoźliwiające przekazanie danych na temat tego błędu firmie Microsoft Odinstalowałem wtedy sterowniki, użyłem Driver Cleaner'a i zainstalowałem ponownie najnowsze. Niby pomogło, bo tego komunikatu już nie widze. Niestety teraz po kilku minutach od włączenia, gra wyłącza się i moim oczom ukazuje się windowsowska "Idylla". Przeszukując różne fora dowiedziałem się, że może to być spowodowane przegrzewaniem się "czegoś tam". Ściągnąłem program SpeedFan i: widząc dość sporą liczbe "palących się podzespołów" postanowiłem wyciągnąć go z biurka (komputer znajdował się pomiędzy dwoma ściankami) i teraz wygląda to mniej więcej tak(zmienia się niekiedy nieznacznie): a gdy gram: Super ekstra, sprawdziłem na F.3, gra chodzi dobrze, nie scina się, ale już inne (np. GTAIV) po 15 albo 30 minutach (niekiedy nawet po dosłownie kilku minutach) dalej się zacinają. Co dziwne gra tak jakby dalej działa, ale obraz utrzymuje się ten sam (albo niekiedy definitywnie się zatnie). I już naprawdę nie wiem co mogę jeszcze z tym czymś zrobić. Mój sprzęt: Intel Core 2 Duo E6850 3.00GHz MSI P35 NEO2 FIR BOX DDR-2 GEIL DUAL 2GB/800 GIGABYTE GF 8800GT PX 512 Zasilacz CHIEFTEC 560. Bardzo proszę o pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Przeczyść kartę i daj nawiew na nią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmmateusz Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 (edytowane) Przeczyść kartę i daj nawiew na nią. Na karcie jest wiatraczek. Przeczyścić? Mogę to samemu zrobić, czy raczej posłużyć się kimś o bardziej zaawansowanej wiedzy/umiejętnościach? ;) Edytowane 12 Czerwca 2009 przez mmmateusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Po prostu przeczyść. To chyba każdy potrafi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 wyczyść tak zwaną metodą na odkurzacz :D łapiesz końcówkę odkurzacza i jedziesz wszystkie radiatory, wentyle i zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Tylko przy tym odkurzaniu uważaj na wszelkiej maści kondensatory i nie porysuj ścieżek na karcie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmmateusz Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 (edytowane) Byłem co do tego sceptycznie nastawiony, ale spróbowałem (bo przedtem niby go odkurzyłem, ale samej karty nie wyciągałem) i okazało się, że to był strzał w dziesiątkę ;) po wyczyszczeniu testowałem na kilku grach i teraz już nic się nie zacina. A co do ilości kurzu na wiatraczku to pozostawię to bez komentarza :D W każdym razie dziękuję za pomoc :) Nie chcę zakładać nowego tematu, ale mam jeszcze jedno małe pytanie, a mianowicie czy wiatraczek na bocznej ścianie powinien wydmuchiwać, czy wdmuchiwać powietrze? (jest na wysokości procesora, a wiatrak z tyłu wydmuciach!e powietrze) Edytowane 14 Czerwca 2009 przez mmmateusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adamuss13 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Jeżeli ten z tyłu wyrzuca powietrze, to niech 1 je wrzuca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...