PioZ Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Kiedyś teoretycznie poruszany był temat modyfikacji "małej aluminiowej". Jak wiadomo największą wadą (poza rozmiarem) tej chłodniczki jest mała (8/10 mm) średnica rurek. Był pomysł żeby rozciąć jedno kolanko tworząc w niej dwa równoległe obiegi. A moje pytanie brzmi: czy ktoś już tak zrobił i czy zwiększyła się przez to wydajność chłodzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Ponizszy wykres pochodzi z update-u testu wlasnie czegos podobnego do malej aluminiowej (mianowicie DangerDen Cooling Cube): W zasadzie wykres nie wymaga komentarza. Jesli idzie o sprawnosc chlodnicy w zaleznsci od przeplywu czynnika i przeplywu powietrza mamy pelen obraz. Po przerobce na rownolegla co prawda ten wykres juz nie bedzie scisle obowiazywal, ale pewne zaleznosci nie powinny sie diametralnie zmienic. Tak wiec przy malych przeplywach powietrza mozemy uzyskac drobna poprawe sprawnosci (stymze pomijam przeplywy, gdzie obserwujemy nieliniowosc wykresu, tu trzebaby po prostu dobrac eksperymentalnie celem zyskanie odrobiny wydajnosci), przy wiekszych przeplywach powietrza (i znowu, w przeplywach gdzie sprawnosc od przeplywu jest liniowa) na wydajnosci chlodnicy nie uzyskamy praktycznie nic. Co natomiast uzyskamy na pewno w przypadku laczenia rownoleglego, to zmniejszenie ogolnych oporow ukladu, a wiec wzrost przeplywu przez calosc (co w powyzszych rozwazaniach tez trzeba by bylo uwzglednic), a wiec i wieksza wydajnosc na blokach. Tak to by mniej wiecej wygladalo z teoretycznego punktu widzenia... w sumie jak dla mnie to jest chyba jedyna praktyczna metoda zwiekszenia uzytecznosci tejze chlodnicy :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioZ Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 Czyli "zrównoleglenie" na pewno zmniejszy opory chłodnicy. Czyli przepływ przez cały układ powinien się poprawić. Czyli jeśli większy przepływ zwiększa wydajność to kilka stopni na takim zabiegu można zyskać! :) I na prawdę nikt w ten sposób nie modyfikował swojej chłodniczki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 Czyli "zrównoleglenie" na pewno zmniejszy opory chłodnicy.no jasne, a co za tym idzie Czyli przepływ przez cały układ powinien się poprawić.to jesli rowniez prawdziwe, ale to Czyli jeśli większy przepływ zwiększa wydajność to kilka stopni na takim zabiegu można zyskać! :)juz nie, na pewno kilku stopni na tym nie zyskasz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParyS Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 znajdz nagrzewnice na jakims szrocie z przeplywem rownoleglym przez plaskie rurki - cos jak kaloryfer- ja bee niedlugo czegos takiego szukal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioZ Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 znajdz nagrzewnice na jakims szrocie z przeplywem rownoleglym przez plaskie rurki - cos jak kaloryfer- ja bee niedlugo czegos takiego szukal Wiadomo, że nagrzewnica lepsza i pewnie w przyszłości sobie zafunduję... Sęk w tym, że taką chłodniczkę już mam i jejśli się da zwiększyć jej wydajność to czemu tego nie zrobić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...