Skocz do zawartości
stasimon

Prawidłowa Konfiguracja Routera Tp-link?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem właśnie router TP-Link TD-W8910g - poradziłem sobie z podpięciem go do lini, neta mam na kompie zarówno LAN jak i WiFi. Nie mogę sobie tylko poradzić z poprawnym przekierowaniem portów lub nie ustawiłem jakiejś innej opcji?!

1)

Na starym routerze miałem podpięty tuner satelitarny kablem sieciowym. W routerze był poprawnie ustawiony Dynamic DNS, porty były przekierowane na IP tunera, wystarczyło wpisać domene + port i otwierała się strona tunera. Niestety na tym TP-Linku to nie działa! Tuner jest podpięty kablem sieciowym, przypisany ma taki sam adres IP, przekierowałem odpowiednie porty i wpisałem w router dane do DNS. Teraz gdy wpisze samą domene w przeglądarce to otwiera mi stronkę routera. Niestety gdy wpisze domenę + port tak aby wejść na strone tunera to już nie działa!

Dodam, że porty mam przekierowane prawidłowo bo bez nich nie działał by mi pewien programik w tunerze satelitarnym!

Teraz pytanie, czy coś jeszcze trzeba ustawiać w routerze tak aby po wpisaniu domeny + przekierowanego portu z tunera otwierał mi to co miał otworzyć? (na starym routerze Thomsona który dostałem od dostawcy neta nie ma z tym problemów, wystarczy tylko port przekierować)

2)

Drugą rzeczą jest sam internet w tunerze satelitarnym. Jak już wcześniej pisałem, tuner jest podpięty do routera kablem sieciowym, ma przydzielony swój adres IP. Niestety jak wchodzę w opcjach tunera do opcji ściągania dodatków to neta nie ma! (testowałem też na przydzielonym automatycznie adresie, to samo). Ale server postawiony na tunerze działa bez problemu, czyli niby internet jest ale tak jakby go nie było! (dodam że w tunerze nie mogę nigdzie wpisać danych DNS)

Niby ten router taki dobry jest ale albo coś z nim nie teges albo trzeba go jakoś specjalnie konfigurować? Na tunerze Thomsona od dostawcy neta nie było z tym problemów, otwierałem porty i przypisywałem je do IP tunera i wszystko działało a z tym TP_Linkiem mam problemy!

Będę wdzięczny za każdą pomoc w konfiguracji!

pzd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi