Skocz do zawartości
Glazek

Ktora plyta lepsza Soltek 75FRN-L czy 75FRN2-L

Rekomendowane odpowiedzi

Jak chcesz kręcić, to polecałbym raczej jakiegoś Epoxa, ale jak masz sentyment do Solteka, to te płyty najprawdopodobniej będą się różnić wyposażeniem. Jak nie potrzebujesz Raida, Serial ATA itp, to weź tańszą. A z Epoxów polecam serie 8k9a, najlepiej 8k9a2+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz Epoxa, bo pewnie trafisz na jakiegoś ze starszym mostkiem. Soltek 75FRN2-L jest lepszy właśnie ze względu na nowy mostek północny, więc bierz go. Wyposażeniem się nie różnią!

Aha, broń Boże nie bierz 8k9a czy 8k9a2+ - po pierwsze są na KT400, po drugie ten pierwszy ma tylko 2-fazowe zasilanie (potencjalnie niższa stabilność przy OC). No a Soltek na nForce2, więc...... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz kręcić, to polecałbym raczej jakiegoś Epoxa, ale jak masz sentyment do Solteka, to te płyty najprawdopodobniej będą się różnić wyposażeniem. Jak nie potrzebujesz Raida, Serial ATA itp, to weź tańszą. A z Epoxów polecam serie 8k9a, najlepiej 8k9a2+

Akurat w receniu Soltek jest lepszy od EPoX'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i znowu sie zaczyna Boshe po co wogole takie posty niczym nie uzasadnione (nie obrazajac nikogo :!: ) Mialem doczynienia z kilkoma plytami na nforce 2 i prawda jest taka ze z wszystkich wywyzsza sie tylko king Abit NF7-s ktory ma obsluge 5cio bitowego mnoznika i SATA i to wlasnie na nim mozna miec najwyzsze osiagi Soltek hmm... ostatnio ta firma wzbudzila we mnie respect chociaz na poczatku (nie wiem czy nie dalej) byly problemy z obsluga procow 0.18u :? Do epoxa mam najwiekszy sentyment ta plyta chyba stanie sie legenda 8) prawde mowiac to chyba jedna 1szych plyta na nf2 8) (w polsce napewno) Mowisz ze Soltek jest lepszy od epoxa ale zwroc uwage o ile pozniej soltek sie pojawil ile bledow mogli wychwycic producenci... itd. itp. Teraz jesli mialbym wybierac miedzy epoxem a soltekiem chyba jednak wziolbym solteka ale tylko ze wzgledu na nowy NB ale jesli epox by go mial to wybor dla mnie bylby jasny 8)

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i znowu sie zaczyna Boshe po co wogole takie posty niczym nie uzasadnione (nie obrazajac nikogo :!: ) Mialem doczynienia z kilkoma plytami na nforce 2 i prawda jest taka ze z wszystkich wywyzsza sie tylko king Abit NF7-s ktory ma obsluge 5cio bitowego mnoznika i SATA i to wlasnie na nim mozna miec najwyzsze osiagi Soltek hmm... ostatnio ta firma wzbudzila we mnie respect chociaz na poczatku (nie wiem czy nie dalej) byly problemy z obsluga procow 0.18u :? Do epoxa mam najwiekszy sentyment ta plyta chyba stanie sie legenda 8) prawde mowiac to chyba jedna 1szych plyta na nf2 8) (w polsce napewno) Mowisz ze Soltek jest lepszy od epoxa ale zwroc uwage o ile pozniej soltek sie pojawil ile bledow mogli wychwycic producenci... itd. itp. Teraz jesli mialbym wybierac miedzy epoxem a soltekiem chyba jednak wziolbym solteka ale tylko ze wzgledu na nowy NB ale jesli epox by go mial to wybor dla mnie bylby jasny 8)

pozdrav

Lagier

Suma sumarum Soltek na dzien dzisiejszy jest lepsza alternatywa niz EPoX,nie wiem co sie tak chlopie goraczkujesz.Nie uzasadnilem mojeje wypowiedzi tylko dlatego,ze jest odcholery postow na temat nowego Solteka i uwazalem ,ze rzeczy oczywistych walkowac po sto razy nie trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..Suma sumarum Soltek na dzien dzisiejszy jest lepsza alternatywa niz EPoX,nie wiem co sie tak chlopie goraczkujesz.Nie uzasadnilem mojeje wypowiedzi tylko dlatego,ze jest odcholery postow na temat nowego Solteka i uwazalem ,ze rzeczy oczywistych walkowac po sto razy nie trzeba.

heh... tak samo moge powiedziec o wielu nieuzasadnionych postach jakich jest mnostwo na tym forum a czemu sie tak (jak ty to nazwales) "goraczkuje" ;) :D?! bo nie wiem jak innych ale draznia mnie wypowiedzi typu "asus jest najlepszy bo najdrozszy" :) :? :evil: no ale dosc tego OT

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..Suma sumarum Soltek na dzien dzisiejszy jest lepsza alternatywa niz EPoX,nie wiem co sie tak chlopie goraczkujesz.Nie uzasadnilem mojeje wypowiedzi tylko dlatego,ze jest odcholery postow na temat nowego Solteka i uwazalem ,ze rzeczy oczywistych walkowac po sto razy nie trzeba.

heh... tak samo moge powiedziec o wielu nieuzasadnionych postach jakich jest mnostwo na tym forum a czemu sie tak (jak ty to nazwales) "goraczkuje" ;) :D?! bo nie wiem jak innych ale draznia mnie wypowiedzi typu "asus jest najlepszy bo najdrozszy" :) :? :evil: no ale dosc tego OT

pozdrav

Lagier

Lagier czy Ty naprawde uwazasz ze Soltek FRN2-L nie jest lepszy od EPoX'a 8RDA :?: Bo to wlasnie mozna wywnioskowac z Twojej wypowiedzi.Ja napisalem tylko ze Soltek jest lepsza plyta do krecenia niz EPoX,zachecam do zapoznania sie z tescikiem : http://thecrucible.ca/reviews/nforce2/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

draznia mnie wypowiedzi typu "asus jest najlepszy bo najdrozszy" :) :? :evil:

no i zgadzam sie ,ze takie teksty sa glupie i nic niewnoszace,ale nie maja nic wspolnego z tekstem typu "Soltek jest lepszy,bo ma nowszy NB" - bo akurat to jest prawda.

Dobra juz sie nagadalem :D EOT PEACE4All

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdrav

Lagier

Lagier czy Ty naprawde uwazasz ze Soltek FRN2-L nie jest lepszy od EPoX'a 8RDA :?: Bo to wlasnie mozna wywnioskowac z Twojej wypowiedzi.Ja napisalem tylko ze Soltek jest lepsza plyta do krecenia niz EPoX,zachecam do zapoznania sie z tescikiem :http://thecrucible.ca/reviews/nforce2/

heh.. widzisz jak ja potrafie przewidywac ;) ;) wlasnie o to mi chodzilo ze polegasz tylko i wylacznie na testach portali/stron www a nie na wlasnych doswiadczeniach i w sumie ci sie nie dziwie bo jesli nie masz bezposredniego dostepu do sprzetu to jest to jak najbardziej prawidlowe. Juz nie raz sie przejechalem na takim tescie i wiecej nie mam zamiaru duzo zalezy od egzemplarzu mobo, pamiatek itd. itp. (np.: w kilku z testach spotkalem sie juz z takim zjawiskiem ze epox nie chcial isc na fsb powyzej 180mhz :? a wielu ludzi smiga na fsb powyzej 200mhz :twisted:) wiec tak naprawde to nie mozna bezposrednio wywnioskowac ktory tak naprawde jest lepszy moim zdaniem jesli chodzi o wydajnosc to sa to niemal identyczne mobos (zreszta twoj test to potwierdza) juz powiedzialem ze jesli mialbym wybierac to na dzien dzisiejszy wybralbym solteka ale tylko ze wzgledu na nowy NB (nie wiem z czego ty wywnioskowales ze niby ja twierdze ze soltek jest lepszy od epoxa :? :) ) do epoxa mam sentyment ale chyba juz nie dlugo z nim zerwe ;) :) :D king Abit nadciaga :twisted:

peace brother

pozdrovka

Lagier

p.s. zajzyj chocby tutaj http://www.tweak.pl/reklama/adframe.php? komentarz Grincha jak u niego smiga 8rda :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdrav

Lagier

Lagier czy Ty naprawde uwazasz ze Soltek FRN2-L nie jest lepszy od EPoX'a 8RDA :?: Bo to wlasnie mozna wywnioskowac z Twojej wypowiedzi.Ja napisalem tylko ze Soltek jest lepsza plyta do krecenia niz EPoX,zachecam do zapoznania sie z tescikiem :http://thecrucible.ca/reviews/nforce2/

heh.. widzisz jak ja potrafie przewidywac ;) ;) wlasnie o to mi chodzilo ze polegasz tylko i wylacznie na testach portali/stron www a nie na wlasnych doswiadczeniach i w sumie ci sie nie dziwie bo jesli nie masz bezposredniego dostepu do sprzetu to jest to jak najbardziej prawidlowe. Juz nie raz sie przejechalem na takim tescie i wiecej nie mam zamiaru duzo zalezy od egzemplarzu mobo, pamiatek itd. itp. (np.: w kilku z testach spotkalem sie juz z takim zjawiskiem ze epox nie chcial isc na fsb powyzej 180mhz :? a wielu ludzi smiga na fsb powyzej 200mhz :twisted:) wiec tak naprawde to nie mozna bezposrednio wywnioskowac ktory tak naprawde jest lepszy moim zdaniem jesli chodzi o wydajnosc to sa to niemal identyczne mobos (zreszta twoj test to potwierdza) juz powiedzialem ze jesli mialbym wybierac to na dzien dzisiejszy wybralbym solteka ale tylko ze wzgledu na nowy NB (nie wiem z czego ty wywnioskowales ze niby ja twierdze ze soltek jest lepszy od epoxa :? :) ) do epoxa mam sentyment ale chyba juz nie dlugo z nim zerwe ;) :) :D king Abit nadciaga :twisted:

peace brother

pozdrovka

Lagier

p.s. zajzyj chocby tutaj http://www.tweak.pl/reklama/adframe.php? komentarz Grincha jak u niego smiga 8rda :twisted:

To ja polecam opinie uzytkownika ktoremu wierze na 99% i takiego ktory mial te wszystkie plyty w reku,kompie i diabli wiedza gdzie jeszcze.Rownie wywazonych opinii nie znajdziesz w polskim necie.Polecam http://twojepc.pl/b.php?id=42467 poczytaj opis speed`a.Tu masz poprzednia calosc http://twojepc.pl/b.php?id=42064 .Zaznaczam ze jest to opinia czlowieka ktory mial wszystkie plyty a nie wyciagal wnioski na podstawie jednej jak niestety wiekszosc z nas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiesz czy soltek czy epox :?:

bierz ABITa. najlepszy z tych trzech i zawaliście szybki.

z epoxami są problemy (nie mam ale czytam forum :) ) chociaż z abitami i soltekami niektórzy też sobie nie radzą.

bierz ABITai na pewno będziesz zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiesz czy soltek czy epox :?:

bierz ABITa. najlepszy z tych trzech i zawaliście szybki.

z epoxami są problemy (nie mam ale czytam forum :) ) chociaż z abitami i soltekami niektórzy też sobie nie radzą.

bierz ABITai na pewno będziesz zadowolony.

ja tez gdybym stal przed wyborem plyty na nf 2 z pewnoscia wybralbym NF7-S :!: mobo warta swojej ceny :!: (i tak nie wysokiej :!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox to kiszka w porownaniu z Abitem :D Kumpel kupil sobie RDA+ i nie polecial wiecej jak 190fsb :lol: synchro bez moda- i to ma byc dobra plyta do krecenia :?: Ja na Abicie KD7 wyciagam 198fsb synchro a to jest kt400. Olej Epoxa, olej Solteka bierz NF7-S napewno nie pozalujesz. To w tej chwili najlepsze mobo pod AMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox to kiszka w porownaniu z Abitem :D  Kumpel kupil sobie RDA+ i nie polecial wiecej jak 190fsb :lol:  synchro bez moda- i to ma byc dobra plyta do krecenia :?:  Ja na Abicie KD7 wyciagam 198fsb synchro a to jest kt400. Olej Epoxa, olej Solteka bierz NF7-S napewno nie pozalujesz. To w tej chwili najlepsze mobo pod AMD

jakie pamieci, jaki proc (seria tydzien prod)???

Kolego prawda jest taka ze najwyzsze fsb ludzie osiagali wlasnie na solteku :!: Abit daje najwieksze mozliwosci i najbardziej wybiega w przyszlosc ale nie ma sie co czarowac jak juz wczesniej powiedzialem soltek wzbudzil we mnie respect w ostatnim czasie i moim zdaniem jesli chodzi o o/c (za pomoca fsb) to chyba soltek jest tutaj the best ale gdybym mial wybierac z tych trzech to abit abit i jeszcze raz abit bez dwoch zdan - kto sprobuje ten zrozumie :!: mobo super wydajna (jak wszystkie na nf 2 :) ) ze swietnym wypasem i mozliwosciami o/c

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox to kiszka w porownaniu z Abitem :D  Kumpel kupil sobie RDA+ i nie polecial wiecej jak 190fsb :lol:  synchro bez moda- i to ma byc dobra plyta do krecenia :?:  Ja na Abicie KD7 wyciagam 198fsb synchro a to jest kt400. Olej Epoxa, olej Solteka bierz NF7-S napewno nie pozalujesz. To w tej chwili najlepsze mobo pod AMD

jakie pamieci, jaki proc (seria tydzien prod)???

Kolego prawda jest taka ze najwyzsze fsb ludzie osiagali wlasnie na solteku :!: Abit daje najwieksze mozliwosci i najbardziej wybiega w przyszlosc ale nie ma sie co czarowac jak juz wczesniej powiedzialem soltek wzbudzil we mnie respect w ostatnim czasie i moim zdaniem jesli chodzi o o/c (za pomoca fsb) to chyba soltek jest tutaj the best ale gdybym mial wybierac z tych trzech to abit abit i jeszcze raz abit bez dwoch zdan - kto sprobuje ten zrozumie :!: mobo super wydajna (jak wszystkie na nf 2 :) ) ze swietnym wypasem i mozliwosciami o/c

pozdrav

Lagier

Wszystko jak w podpisie tylko ze na configu z podpisu jade na codzien a max co wyciagnalem z mojego JIUHB0302 to 2280mhz (190x12) na 1.95v mysle ze wiecej juz nie wydoli, max co wyciagnalem fsb to jak pisalem wczesniej 198x11.5 czyli 2277mhz. ABIT ma jeszcze ta zalete ze nie czyta mnoznika z L3 co oznacza ze mnoznik nie blokuje nam sie na x12.5 i mozna spokojnie zapodac wyzsze mnozniki (napewno nie pozostaje to bez znaczenia gdy ktos ma slabsze pamiatki a chce puscic proca na maxa). Bylbym jeszcze zapomnial o szybkosci dzialania okienek- jak powiedzialem kumplowi po przesiadce z ENMICA 8TCX2+ na ABITA KD7 ze okienka otwieraja sie jak szalone (szybkosc dzialania windy np. otwierania panelu sterowania czy zaawansowanych ustawien karty graficznej) to mnie wysmial i powiedzial ze czas sie przyzwyczaic do plyty na nowszym chipsecie wiec zaprosilem niewiernego na maly pokaz i malo nie zrobil mi dziury w podlodze wlasna szczena (sam ma RDA+). A wracajac do solteka to slyszalem zupelnie odmienne opinie na temat krecenia magistrala na tej plycie (osobiscie nigdy nie mialem solteka i raczej sie nie skusze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chodzi o konfig kumpla to JIUGB0251 batch ponizej 0050 ale dokladnie nie pamietam (czyli teoretycznie wypasik) co do pamiatek to ma KINGSTONY HX PC3000, ktore asynchro leca spokojnie 420 z najostrzejszymi timingami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom to calkiem spoxik :twisted: co do szybkosci wydajnosci to ty na kt400 napewno bedziesz mial ja wyzsza :!: poniewaz jak sam zapewne wiesz magistrala PCI u ciebie wynosi prawie 40mhz wiec nic dziwnego ze wszystko ci szybciej lazi ja po przesiadce z kt400 na nf2 bylem bardzo zadowolony wyzsza stabilnosc moglem zapodac wyzsze timingi na pamiatkach wyzsza wydajnosc... (mialem asusa a7v8x). Co do solteka to tez bym jej raczej nie kupil (przykre doswiadczenia z przeszlosci :? ) abicik jest tutaj bezkonkurencyjny :!: i ten 5ciobitowy mnoznik heh nic dodac nic ujac

pozdrovka

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom to calkiem spoxik :twisted: co do szybkosci wydajnosci to ty na kt400 napewno bedziesz mial ja wyzsza :!: poniewaz jak sam zapewne wiesz magistrala PCI u ciebie wynosi prawie 40mhz wiec nic dziwnego ze wszystko ci szybciej lazi ja po przesiadce z kt400 na nf2 bylem bardzo zadowolony wyzsza stabilnosc moglem zapodac wyzsze timingi na pamiatkach wyzsza wydajnosc... (mialem asusa a7v8x). Co do solteka to tez bym jej raczej nie kupil (przykre doswiadczenia z przeszlosci :? ) abicik jest tutaj bezkonkurencyjny :!: i ten 5ciobitowy mnoznik heh nic dodac nic ujac

pozdrovka

Lagier

Jezeli chodzi o szybkosc dzialania windy to nie dzieki 40mhz PCI bo tak samo okna sie otwieraja przy 33 jak 40:) To musi byc jakis kruczek w budowie tej plyty bo roznica naprawde jest zauwazalna. Mozesz zapytac RAPRY bo to on mi polecil KD7 i jednym z argumentow za byl komfort pracy w okienkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LAGIER- na ile krecisz swojego PROLINKA, czym  i jakich uzywasz detonatorow?

300/610 chodzil spoxik wiecej nie probuje a raczej nie ryzykuje (brak dodatkowego chlodzenia) a czym krece?? oczywiscie riva tuner detki jakich obecnie uzywam to 43.45.

A codo KD7 to byc moze nie bede sie sprzeczal bo nie mialem tej mobo we wlasnych rekach :twisted: :) wiem tylko tyle ze KT400 nie zrobil na mnie zadnego wrazenia :?

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...