Skocz do zawartości
Gość

HD4730

Rekomendowane odpowiedzi

Nowa karta prezentuje się niestety nieciekawie.

Zapowiadana cena 369pln wydaje się nieatrakcyjna na tle niewiele droższego HD4850.

Zresztą popatrzcie sami na tabelkę na tej stronie: http://ht4u.net/reviews/2009/powercolor_at...4730/index2.php

900mhzddr5@128bit; 640SP @700mhz; 32 TMU i 8 ROP Ta ostatnia cyfra lokuje kartę wydajnościowo pomiędzy hd4670, a hd4830 przy wysokim poborze mocy (również w spoczynku)

Technologia wykonania - 55nm. ATI w prezentacjach rv740 wytykało nvidii odgrzewanie g92 :razz: W tym konkretnym przypadku wolałbym jednak nvidię :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież 4730 jest na rv770LE (55nm) czyli powinien mieć 16rop.

4730 ma włączone 2 z 4 kontrolerów, a ze względu na to że kontrolery pamięci są połączone z ROP-ami to wyłączenie jednego kontrolera pamięci powoduje automatycznie wyłączenie 4 ROP-ów. Gdyby te Rop-y jednak działały to 4730 byłby tuż za 4770 (identyczna ilość jednostek i taki sam układ pamięci, różnica to jedynie 50MHz na GPU) a jak widać w zalinkowanym wyżej arcie 4730 często sporo brakuje do 4770 (więcej niż by to wynikało z różnicy zegara).

IMO karta wydajnościowo porównywalna z 4830 ale cieplejsza i z raczej niewielkim potencjałem oc. W tej cenie jest słabą propozycją powinna zejść poniżej 350zl, inaczej o wiele bardziej opłaca się dołożyć parę złoty i kupić 4770 albo 4850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeże troche temat. Zakupiłem dla swojego znajomego Radeona z tej aukcji:

http://www.allegro.pl/item846390989_sapphi...0_3600_wwa.html

W jego specyfikacji prędkość rdzenia jest podana jako 750 Mhz a pamięci 3600 Mhz efektywnie. Jakie było moje żdziwienie po instalacji sterowników, kiedy okazało sie że karta ma takty 600/3600 Mhz. Na stronie producenta widnieje wogóle inna karta:

http://www.sapphiretech.com/presentation/p...101&pid=260

teraz pytanie do was: czy zostałem oszukany?? Bo jak chce kupić produkt, który ma taką specyfikację jaka jest podana przy sprzedaży, a nie całkiem inny lub wybrakowany. czy inna secyfikacja może byc przyczyną roszczeń wobec sklepu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeże troche temat. Zakupiłem dla swojego znajomego Radeona z tej aukcji:

http://www.allegro.pl/item846390989_sapphi...0_3600_wwa.html

W jego specyfikacji prędkość rdzenia jest podana jako 750 MHz a pamięci 3600 Mhz efektywnie. Jakie było moje żdziwienie po instalacji sterowników, kiedy okazało sie że karta ma takty 600/3600 Mhz. Na stronie producenta widnieje wogóle inna karta:

http://www.sapphiretech.com/presentation/p...101&pid=260

teraz pytanie do was: czy zostałem oszukany?? Bo jak chce kupić produkt, który ma taką specyfikację jaka jest podana przy sprzedaży, a nie całkiem inny lub wybrakowany. czy inna secyfikacja może byc przyczyną roszczeń wobec sklepu??

Tak więc jeśli w CCC masz ustawienia domyślne i nie ma 750MHz dla rdzenia, znaczy że sprzedawca poleciał w bolka. Takie praktyki na allegro, to nie rzadkość, gdyż nie każdy tam sprzedaje uczciwie. Przy zakupach przez internet masz prawo do 10 dni odesłać towar, jeśli nie był on użyty bez podania jakiegokolwiek powodu. W tym przypadku karta jest już używana, więc możesz żądać od sprzedawcy wymiany lub zwrotu z tytułu niezgodności towaru z umową, ponieważ w opisie aukcji wyraźnie pisze 750MHz dla GPU. Tez mogę wystawić aukcje i napisać: Athlon II X2 245 2.9GHz, a napisać takty od wersji 250 i powiedzieć: podkręć sobie, to będziesz miał te 3GHz. Poza tym karta jest wykonana w procesie 55nm, a nie 40nm, tak więc chocby z tego powodu możesz żądać wymiany na inny model lub zwrotu pieniędzy.

Edytowane przez NuCore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopię temat... Taki stwór się ostatnio pojawił na allenegro: HD4810

Formalnie karta-widmo, tyle że przypadkiem specyfikacja idealnie odpowiada HD4730 (fabryczne zegary niższe).

Oczywiście za te pieniądze szybko zeszło... (jaka by to specyfikacja nie była, HD47XX/48XX za <200zł to okazja)

Edit:

Oczywiście dam znać, co to za zwierz, jak już kurier przywiezie B-)

Edytowane przez LordFury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli niczym poza zegarami się nie różnią, to jest to niezła propozycja w cenie <200pln. Do okazjonalnego grania jak znalazł. Niewiele taniej są lowend-y typu hd3450, czy 4350.

Ciekawe jak kwestia poboru prądu w 2d?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest już długi temat na pclabie na temat tej karty - kupowałem ją zanim go znalazłem z założeniem, że będzie to właśnie przemalowane 4730. No i potwierdziło się. Na razie chodzi sobie rekreacyjnie na 700/1000, nie mam teraz czasu bawić się w testy. Pobór prądu jakoś mnie specjalnie nie interesuje... Tylko z chłodzeniem pewnie coś zrobię (albo flash biosu z niższymi napięciami), bo faktycznie troche wyje (mam ją non-stop pod obciążeniem, bo liczy projekty BOINCowe).

Dołączona grafika

Edytowane przez LordFury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie nie myślałem o 4730 ale cena tej mnie bardzo zainteresowała..

Karta grafiki RADEON HD4730 512MB PCI-E 2xDVI NOWA (968301273) - Aukcje internetowe Allegro

Przeglądałem kilka stron z testami i karta wydajna(jak na moje potrzeby) itd, jednak nie widziałem, żeby któraś z testowanych kart sapphire miała takie chłodzenie, ma ktoś informacje na ten temat? dodatkowym minusem jest brak HDMI

Pozdrawiam,

R.

Edytowane przez bleys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj i w paru następnych postach masz więcej informacji o tej karcie. To to samo co sprzedawane do niedawna przez ten sam sklep HD4810 - tak inna odmiana wersji "value edition" do Sapphire (stąd taktowania fabryczne 625/900 zamiast 750/900). Chłodzenie jakie by nie było, to i tak powinno sprawować się lepiej od tego na 4810 :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RADEON HD4730 512MB PCI-E 2xDVI (968021634) - Aukcje internetowe Allegro - czy ktos jest z Rudy Slaskiej, aby odebrac ? :)

Cena dobra, ale nad zakupem to bym się poważnie zastanowił:

Informacje o Użytkowniku: smoszna1 (1) - Konto zawieszone

Informacje o Użytkowniku smoszna1 - Aukcje internetowe Allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jest to mój pierwszy temat więc postaram się żeby był dobrze sklejony ; )

Od niecałego roku jestem posiadaczem karty ATI Radeon HD 4730, i mam z nią problem, mianowicie podczas grania w jakąś nowszą grę, ekran robi się czarny, tak jakby wyłączał się na około 2 sekundy i znów się pojawia i znów wyłącza. Wcześniej kartę odesłałem do serwisu z powodu przegrzewania się rdzenia, i znów takie cyrki. Niezależnie czy jest podpięta przez RGB czy DVI jest to samo, jednak gdy podłącze pod telewizor, przez kabel HDMI wszystko gra i buczy, bez żadnych problemów. Reszta mojego komputera :

-AMD Athlon 64 X2 4400+

-Asus M2a-VM HDMI

-3 GB ramu

-Dysk 350GB

I główny bohater zasilacz Tracer 4Life 400 HF,wiem że szału nie ma, jednak problemów z nim nie miałem :)

pozdrawiam.

Edytowane przez Boshe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi