Skocz do zawartości
vENiZE

Acutake, Airen, Revoltec, Zephyr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Obławiam się w odrobinę komputerowej ochłody, co przynosi pytanie:

Acutake, Airen, Revoltec czy Zephyr - który jest najlepszy?

Kupuję na razie po jednym 120mm i 140mm.

Mniejszy będzie wirował na radiatorze Scythe Infinity (które ma ciężkie życie z E8200 na 1.375V), a większy HuntKeya 350AP.

Muszą dać sobie radę przy jak najmniejszym hałasie!

BTW - co oprócz samych wentylatorów powinienem kupić? Zależy mi na uzyskaniu jak najwolniejszego powiewu. Lepsze kontrolery obrotów "na przewodzie" (te najprostsze z jednym pokrętłem, które wpina się między wentylator a molex/3pin) czy po prostu lepiej na stałe zmodować moleksa?

5V

Dołączona grafika

7V

Dołączona grafika

Nie mam szczególnego zacięcia do majsterkowania, więc zastanawiam się przy można by po prostu przeciąć nożyczkami zbędne kabelki moleksa?

Jakie napięcie (5V czy 7V) byłoby w moim wypadku najlepsze? AFAIK niektóre wentylatory w ogóle nie są w stanie pracować na 5V - ile w tym prawdy?

Z góry dzięki za porady!

Edytowane przez vENiZE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tanich wentylków warto brać Acutake, AAB czy Zephyr. Jeśli idzie o podpięcie nowych wentylatorów to pod molexa możesz podpiąć przy pomocy przejściówki która ma wyjścia na 2x12V i 2x5V. Odradzam podpinać tak jak pokazałeś na drugim rysunku. Ale najlepiej kupić regulator obrotów np. Cooltec na allegro są po ok 35 zł, mają 4 kanały, za tą kasę naprawdę ok. Niektóre wentylatory mają problem ze startem na niskim napięciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tanie a dobre wentyle to Chieftec http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/Ch...y,id,15982,s,1/ . Wentyle z Chiefteciem mają wspólną tylko nazwę.. W rzeczywistości to Yate Loon'y - znane i cenione za granicą wentyle.. Biją na łeb Zephyry (które są lepsze niż AAB i Acutake) wydajnością i ciszą (oczywiście na tych samych obrotach, miałem - testowałem). Bardzo dobre łożysko.

Możesz je podpiąć pod 7v. 140mm dobre są Aerocool'e, ale drogie.. Huntkey'e się trochę grzeją więc Zephyra 140mm radzę nie wsadzać bo słabo się kręci przez co za słabo wieje.

http://sklep.madtech.pl/go/_info/?id=29769 na full obrotach powinien dawać radę. Podaj cały config zobaczymy jak ten Huntkey jest obciążony.

Edit zapomniałem Ci opisać te wentyle.. Zrobię to w skrócie.

AAB - dość głośno terkoczą, nie najgorzej wieją.

Acutake - terkoczą, dość ciche, słabo wieją.

Zephyr - Cichutko terkoczą (trzeba trzymać wentyla koło ucha by usłyszeć), raczej ciche, słabo wieją.

Chieftec 120 na ślizgach - jak opisałem za tę cenę świetne. Nic nie terkocze i dobrze wieją. Ciche też są jak się im obroty ograniczy.

Revoltec Dark Blue - nic specjalnego.. Montowałem ostatnio dwa egzemplarze, przed tym wziąłem jednego do domu by przetestować.. Łożysko ogólnie ciche choć czasem zaterkocze, w poziomie terkocze i szura. Wieją nawet.. Lepiej do Zephyrów i acutake ale gorzej od Chieftecków :D. Ten egzemplarz miał troszkę krzywy wirnik przez co wpadał w spore wibracje. Za to bardzo ładnie świecą i po ograniczeniu obrotów nadal świecą się wszystkie diody.

Wszystkie dane które podałem (chyba że napisałem że w poziomie) tyczą się pracy w pionie.

Edit 2: A najlepiej to zaszaleć i kupić Scythe Slip Stream'a 1200rpm bądź Noiseblockera XL2/XL1 (1500rpm/1000rpm) i do nich regulatory :D.

Mniejszy będzie wirował na radiatorze Scythe Infinity

To tutaj potrzeba wentyla który robi możliwie duże ciśnienie.. AAB, Zephyr, Acutake odpadają (jeżeli zależy na wydajności).. Do takich zastosowań polecam Chieftecki na ślizgach, noiseblockery, scythe slip stream i jeszcze znajdzie się trochę ale nie chce mi się już wymieniać :D. Edytowane przez david11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acutake/AAB/Airen/Aimaxx jak najbardziej wystarczą.

To tutaj potrzeba wentyla który robi możliwie duże ciśnienie.. AAB, Zephyr, Acutake odpadają (jeżeli zależy na wydajności).. Do takich zastosowań polecam Chieftecki na ślizgach, noiseblockery, scythe slip stream i jeszcze znajdzie się trochę ale nie chce mi się już wymieniać :D.

Z całym szacunkiem, ale tak "rozstrzelonego" chłodzenia jak Infinity prócz Ninja to nie widziałem. Także "mozliwie duże ciśnienie" da tutaj niewiele. Ważniejsze są walory odsłuchowo/wizualne.

Edytowane przez toman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już po ptokach, bo zamówiłem Zefiry i przejściówki na 7V.

Zbierają właściwie najlepsze opinie spośród "taniochy" - dodatkowo dobrze pracują w poziomie.

A o tych Szefach (czy Yate Loonach jak twierdzisz) można pomyśleć na przyszłość.

Cały konfig:

E8200@3.6G 1.375V

Abit IP35-E

4x1G@940M 2.2V (chyba - już nie chce mi się zaglądać do BIOS-u ani ściągać żadnego diagnostyka)

8800GT 512M

SBL! 24-bit

Twardziel i napęd pod SATA

HK350AP

Na Infinity (proc), Accelero (grafa), zasilacz i wyciąg idą wyżej wspomniane Zefiry (120mm i 140mm) podpięte pod 7V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi