Eladril Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 (edytowane) Witam. Od wczoraj, czyli odkąd zamonstowałem nowe chłodzenie na procesor (c2d e4400) nie jestem w stanie w żaden sposób uruchomić komputera. Po odpaleniu słychać nieprzerwanie bardzo wysoki dźwięk, niepodobny do typowych 'beepow', i obawiam sie ze przez ta całą operacje musiałem skopać procesor (choc nie wiem czy mozna to jakos zobaczyc, bo cpu nie jest osmalone ani nic w tym stylu). Próbowałem przekładać wszystkie komponenty, resetować cmos i wyjmować bateryjke, w końcu wkurzyłem sie, wyjąłem samą mobo na dywan, podłączyłem tylko to co niezbędne i problem sie powtarza - na 99% jest to problem CPU. Co dziwne dźwięk ten słychać nawet jak mam odłączony speaker, wydaje mi sie że właśnie gdzieś w okolicach procesora.. Hipoteza jest taka, że po prostu za bardzo sie przegrzewa, bo nieumyślnie urwałem śróbke od coolera :/ I do końca nie przylega. Na zdrowy rozum to to wydaje sie najlogiczniejszą przyczyną, z tymże, zawsze gdy bawiłem sie z komputerem, podłącząjać różne chłodzenia etc, nigdy nie miałem czegoś takiego - zawsze różnego typu piski, ale nie taki jak ten. Wrzuciłem na wrzute: http://w638.wrzuta.pl/audio/4FjrTWPpQML/vorc006 (ten końcowy dźwięk to jak się wyłącza) Co o tym myślicie? Co moge zrobić w tej sytuacji? Wysłałbym proc na gware, ale nie mam już ani pudełka, ani boxowego coolera, ani paragonu.. mam tylko instrukcje :| //zapomnialem, plyta to FOXCONN P35A Edytowane 25 Czerwca 2009 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Reszta confiq. Spróbuj na jakimkolwiek innym chłodzeniu i będziesz miał pewność czy to proc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Wiec tak: Foxconn p35a e4400 8800gts 320mb 2x1gb patriot 800 llk wd3200aaks Prawdopodobnie zrobie tak jak mówisz.. ale ciekawi mnie czy ktos ma jeszcze jakieś sugestie, bo troche problem znaleźć nowe chłodzenie tylko dla próby, przynajmniej dla mnie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 zobacz czy nie wygiąłeś nóżek procesora, czy dobrze leży w podstawce. A próbowałeś sam ręką go docisnąć (radiator) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Um.. procek chyba nie ma żadnych nóżek? Jak już to ta część na mobo. Ale tam chyba wszystko w porządku. Tak, próbowałem docisnąć, nic to nie dało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu25 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 (edytowane) Nóżki to te pręciki wystające od dołu z procesora Nowy link: http://www.zsp2wadowice.iap.pl/przedmioty/...ia/procesor.jpg A jakie to chłodzenie? Edytowane 26 Czerwca 2009 przez Krzychu95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Nie działa link który podałes. Chłodzenie to Coolmaster Vortex 752. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ombre Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 To są nóżki procesora: http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/pila/am2/...ocesor-spod.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 To są nóżki procesora: http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/pila/am2/...ocesor-spod.jpg Co nie zmienia faktu, że e4400 nie ma nóżek, bo są w sockecie. eot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 (edytowane) Zasilanie do grafiki ! Podpięte ? A dźwięk brzmi jak czujnik obrotów wentylatora. E: Sork za caps Edytowane 26 Czerwca 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...