Skocz do zawartości
luk-kra

Blue Screen

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

ostatnio u mojego taty na laptopie wyskakuje dosyć często blue screen

laptop to fujitsu siemens amilo si1520

oto kod błędu:

STOP: 0x0000008E (0xC0000005, 0x87DDB8, 0x0CADAF4, 0x00000000)

i plik z katalogu minidump:

http://www.speedyshare.com/136738376.html

więc otworzyłem ten plik co podałem przez WinDbg i korzystałem z symbole file match

i wskazał mi błąd z AFD.sys - Ancillary Function Driver for WinSock

przetestowałem memtestem i hdtune laptopa.

wkleję screeny żeby było czarno na białym

memtestem zrobiłem po 5 całych testów na każdą pamięć RAM i nie wykazało błędów.

jedyne co mnie martwi to dlaczego są różne timingi ???

Dołączona grafika

Dołączona grafika

natomiast hdtune błędów nie wykazał ale nie wiem jak interpretować zakładkę heatlh

Dołączona grafika

Dołączona grafika

proszę o pomoc w interpretacji screenów i mojego problemu

dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kiedy ostatnio robiłeś recovery ? Kod wskazuje raczej na uszkodzenie systemu. Sprawdzałeś na innym Ramie u siebie ?

Znalazłem też informacje o niekompatybilności pamięci RAM. Nie masz tam przypadkiem dwóch różnych kostek ?

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

recovery nie robiłem jakoś nigdy tego nie uznawałem zawsze mam kopie co tygodniową ojca dokumentów na płytce. te bluescreeny wyskakiwały kiedyś tam...więc zrobiłem format a one znowu wyskakują co jakiś czas.

ram wymieniłem rok temu z 2x512 na 2x1gb

wiesz co do ramu jeszcze to właśnie patrze na pudełko i są to dwie identyczne kości ten sam model to samo oznaczenie, dokładniej KINGSTON kvr533d2s4/1g , 1gb pc2-4200 cl4 200 - pin sodimm

pamiętam że chciałem kupić i więcej i szybsze ale w helpdesku fujitsu powiedzieli mi że moge max 2gb i max 533Mhz

offtop:

jeżeli to jest zły dział to proszę o przeniesienie tego wątku bo przez przypadek tu założyłem,chciałem w dziale windows

Edytowane przez luk-kra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi