Skocz do zawartości
Lesiu92

512 + 1024 = 1024?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam następujący problem. Wczoraj do posiadanych 512Mb dokupiłem sobie 1Gb pamięci DDR2. Na płycie głównej mam 2 sloty, stara kość jest w tym samym slocie od 3 lat, a nową wpiąłem obok. Jednak przy włączaniu komputera, jak i we właściwościach Mój Komputer pokazuje mi tylko 1024Mb RAM, a powinno być chyba jakieś 1536Mb. To samo pokazuje Everest. Przejrzałem wczoraj chyba z 50 wątków ale mój problem pozostaje nierozwiązany. Bardzo proszę o pomoc. Jeśli to istotne, to płyta główna jest firmy ECS, model P4M800PRO-M, stara kość ram ma w danych 533MHz, a nowa 667 (przy włączaniu kompa pisze 1024Mb (533MHz))

Aha, w Everescie, w zakładce SPD mam DIMM1: 512MB DDR2-533 DDR2 SDRAM oraz pod spodem

DIMM2: Kingston (1 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM, tak więc komputer starą pamięć wykrywa ale tak jakby z niej nie korzystał :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne? Nawet dokładnie nie wiem o co chodzi z tym czy dwustronna czy jednostronna. A jak mogę sprawdzić czy jest to rzeczywisty powód problemu? I czy jest na to jakaś rada (może aktualizacja BIOSu, czy coś)?

Poza tym, komputer widzi obie pamięci (Everest i CPU-Z pokazują kości w obydwu slotach: 512 i 1024), ale zdaje się korzystać tylko z jednej (tej nowej 1GB)

Edytowane przez Lesiu92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha. A jest jakiś sposób, żeby korzystał z obydwu stron nowej pamięci? Czy po prostu taka uroda mojej mobo? :D

A czy to chodzi o to, że w budowie zewnętrznej pamięci ram te czarne kostki są po obu stronach? :D Bo jeśli o to chodzi, to mogę powiedzieć, że są tylko po jednej...

Edit: Poczytałem w googlach i już wiem, że to chodzi o ułożenie kostek po jednej lub dwóch stronach płytki :D U mnie wszystkie są po jednej stronie, tak więc przyczyna problemu musi być inna, w dalszym ciągu czekam na pomoc :)

Edytowane przez Lesiu92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę sprawdzić. Ale ta płyta główna jest sprzed 3 lat, więc mimo wszystko chyba powinna sobie radzić z dwustronnymi...

Gdzie indziej wyczytałem, że to może być problem z tym, że stara pamięć ma taktowanie 533, a nowa 667, ale jak w BIOSie ustawiłem na 533 to dalej pisało tylko 1Gb. Zresztą teraz jest ustawione na Auto i przy włączaniu kompa pisze 533Mhz

Edytowane przez Lesiu92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież napisał że miał poprzednio tylko 512 i latało. Próbowałeś wogóle zamienić je miejscami?? Wielkiej roszady w sumie nie zrobisz skoro masz dwa sloty ale warto spróbować. Albo odpalić tylko z tej nowej 1gb i zobaczyc co bedzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi