rozpixelowany Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 Witam. Od dawna interesuję się głośnikami Geniusa. Po przeczytaniu wielu niepochlebnych opinii na temat modelu 6000 zastanawiam się pomiędzy gienkami 5005 i 5100. Głośników używam praktycznie do wszystkiego: słucham dużo muzyki, głównie gitarowej, gram, a filmy i seriale oglądam od czasu do czasu. Pozwoliłem sobie na krótkie podsumowanie różnic pomiędzy oboma modelami które są dla mnie istotne: 5005: - ładny wygląd samych głośników (opcja srebrna) - tańsze niż 5100 - brzydki, żeby nie powiedzieć ochydny pilot - brak wyświetlacza - możliwość podłączenia wielu urządzeń na raz - zamknięty subwoofer 5100 - satelitki brzydsze niż w 5005 - droższe - pilot ładniejszy - wyświetlacz - możliwość podłączenia jedynie dwóch urządzeń na raz - otwarty subwoofer - nie zapamiętuje ustawień A teraz sedno sprawy, czyli moje wątpliwości co tych głośników. Zastanawiam się czy inna budowa subwoofera w 5100 działa na korzyść brzmienia tonów niskich w tych głośnikach w stosunku do 5005 czy na odwrót? Dodam że muzyki w której bas odgrywa wiodącą rolę nie słucham wiele, jednak chciałbym coś na ten temat wiedzieć. Druga sprawa, w sumie najważniejsza to to, czy Geniusy 5005 zapamiętują ustawienia, np poziom głośności i wszystko nie powraca do ustawień fabrycznych nawet po przyciśnięciu przycisku stand by, tak jak to ma miejsce w modelu 5100? Nie mogłem znaleźć info na ten temat. Kolejna sprawa to tylko jedno wejście AUX w gienkach 5100, czego kompletnie nie rozumiem. A może też miało to jakiś cel? Dodam jeszcze że obecnie jestem raczej za modelem 5100, również ze względu na niewielką różnicę cenową, która jednak jak wiadomo może się z dnia na dzień zmienić. Mam nadzieję, że ktoś rozwieje moje wątpliwości, można też wpisywać swoje spostrzeżenia na temat różnic pomiędzy tymi dwoma modelami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twec Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 5100 mają subwoofer bass-reflex, więc (teoretycznie) powinny nieco lepiej dawać basem, aczkolwiek znaczjącej różnicy w odsłuchu nie widzę (5005 posiadam, 5100 mam na wyciągnięcie ręki). W 5005 problem zapamiętywania ustawień dotyczy tylko ogólnego poziomu głośności, który po włączeniu zestawu zawsze ustawia się na ok. 1/3 mocy (pokrętło efektownie się obraca ;)). Reszta potencjometrów pozostaje nieruszana, więc problemu nie ma. Generalnie, jeżeli nie masz zastrzeżen do wyglądu 5100, bierz 5100. Mocniejsze są i na pewno będą dobrze służyć. Sam wziąłem 5005 jedynie ze wzg. na to, że w 5100 nie podoba mi się ten czarny panel (co jest kwestią gustu, bo moim znajomym się podoba). PS A z nie zapamiętywaniem ustawień poradziłem sobie tak, że zestawu w ogóle nie wyłączam i problemu nie ma :P. Od kilku ładnych miesięcy są cały czas włączone. PS2 Pilota gdzieś posiałem, raczej bezużyteczny w przypadku 5005 (mało funkcji, itd.). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozpixelowany Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 Wielkie dzięki za odpowiedź;) Liczyłem że 5005 jednak zapamiętują głośność, resztę i tak sobie ustawię w dźwiękówce (swoją drogą przymierzam się do kupna Xtreme gamer mx ale muszę jeszcze sporo poczytać na ten temat), no ale trudno. Co do nie wyłączania zestawu - zawsze to jakiś sposób, ale muszę sam to u siebie przetestować i zobaczyć jak to wyjdzie w praktyce. Mam nadzieję że z moją instalacją elektryczną w domu wszystko w porządku bo nie uśmiecha mi się zrywać w środku nocy obudzony jakimś konkretnym trzaskiem;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...