noose Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Witam temacik mialem juz zapuszczony na sieci lokalne i tam mnie..... nie wazne :P chce sie dowiedziec o Wy o tym myslicie :) mam pomysla a mianowicie jest taki. ludzie ktorzy maja tylko wew IP, nie moga zostac serverami FTP'a, prawda? moj pomysl wychodzi temu na przeciw trzeba by zrobic programik, ktory by obslugiwal zadania FTP'a. kazdy kto chcialby zalozyc na swoim wew. IP zalozyc FTP'a, odpala u siebie KLIENTA. ten sie laczy z serverem gdzies tam. kazdy kto chcialby sie dostac do jego zasobow (tzn. klienta) laczylby sie do servera (tego glownego) w ten sposob host: adres serva login: login@adres_klienta pass: to co nada admin (klienta) moze przyklad: zalozmy ze klient to www.moj_ftp.pl a server: www.server.ftp.pl a wiec host: www.server.ftp.pl login: noose@www.moj_ftp.pl pass: **** klient zostaje powiadomiony o tym, ze jest zapytanie do jego zasobow i wysyla zawartosc katalogu dla danego loginu. potem pliki do servera a z tamtad leci do goscia ktory chcial cos sciagnac. w jaki sposob byla by komunikacja klient <-> server ?? w ten sam sposob w jaki jest komunikacja gra <-> server dla zew usera, nie bylo by zadnych problemow + dodatkowych progsow. po prostu klient FTP'a. translacja zajmowalby sie server co Wy na to ?? moje pytania do tego sa takie: 1) czy Wam sie to podoba?? 2) czy jest to mozliwe ?? 3) kto by sie tego podjal ?? (ja nie potrafie programowac ) 4) czy to jest oplacalne wszystko by dzialalo jak programik typu p2p, ale z jednej strony bylby zwykly klient FTP a z drugiej ten programik i nie wrzucajcie mi ze to jest glupie itp..... po prostu chce pomoc ludziom z wew. IP czekam na opinie i propozycje..... ps. ja nie potrafie programowac ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Eeee... cos kiedys slyszalem o jakis serverach ftp co dzialaja podobnie jak ty to wymysliles. Moim zdaniem o wiele prosciej poprosic Admina o przekierowanie jakies portu... Przeciez jest z czego wybierac :) Acha... Programista nie jestem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Zamotales troche ;). Ale nie wiem czy ktos jest na tyle zdolny zeby cos takiego napisac (a jesli juz to nie za darmo). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 K-R-I-X: wiem o co Ci chodzi.... o PAT.... ale moj pomysl ma na celu ominiecie tego (bo nie ktorzy admini to takie <span style="color:red;">[ciach!]</span>e, ze nie daja PAT :() Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 troche nieoplacalny sposob stawiania ftp zrobic by sie dalo ale jakos nie widze sensu komp za maskarada musial by byc w ciaglym polaczeniu (i jednoczesnie musial je zawsze zaczynac) z tym drugin z zewnetrznym ip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spicum Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 Kawalek shella na serverze, forward portow i logujac sie z zew na serwer ladujesz za natem na lokalnym ftp. Istnieja tego typu prograimki (open source) wiec nie powinno byc problemu. Jaeli admini nie przykladaja sie specjalnie to nawet nie zauwaza ze cos im sie laczy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...