Fredek Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Po tym że karta już nie może można poznać łatwo. Będą występować albo freezy (czyli tzw. przycinki, zawieszenia komputera itd.) ewentualnie artefakty czyli przekłamania obrazu. Jak kręcisz to pamiętaj swoje stabilne ustawienia, dzięki temu jak po kolei będziesz podkręcał to od razu sie dowiesz co już ma dość ;] Czy core czy shader czy mem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal2228 Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) Na razie mam Core: 651 , Shader: 1504 i Memory: 902 i idę w górę, ale boję się trochę bo w stresie karta miała 70`C. Czy to trochę nie za dużo ? Edytowane 17 Lipca 2009 przez Rafal2228 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 pozwole sobie dodać, ze testowanie GPU + shader + mem nie jest optymalnym wyjściem. Najlepiej sprawdzić każde z osobna i ostatecznie wybrać najwydajniejszy kompromis między tymi taktami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal2228 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam, po powrocie z krótkiego wyjazdu (weekend) i małej przerwie w oc postanowiłem kontynuować podkręcanie grafiki :wink:, lecz przeglądając internet natknąłem się na to, że przy podkręcaniu grafiki należy ustawić PCI-e sztywno na 100. Teraz moje pytanie czy jest to konieczne? BTW. Ile przeważnie trwa skanowanie w poszukiwaniu artefaktów przy pomocy ATI Tool?? BTW.2. Jaka jest optymalna temp. Grafy w stresie ? BTW.3. W ATITool jest opcja, aby program sam znalazł maksymalny core i maksymalny memory. Czy te narzędzia działają prawidłowo i czy zalecacie ich używanie ? Edytowane 4 Sierpnia 2009 przez Rafal2228 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 (edytowane) Lubie ten temat :). Ustawić szynę PCI express nie zaszkodzi. Teperatury rdzenia w stresie max 80 stopni myślę. Wartosię upewnić w odpowednim temacie na tym forum. Testowanie ATi Toole kartę nvidii polega na ślepieniu we włochaty sześcian i wyglądaniu żółtych kropek, nie wystarczy tylko zapuścić test i wrócić na gotowe. Polecam siedzieć tak 10-15 minut. Edyta Ad3. Find Max nie działa do końca poprawnie na kartach zielonych. Program potrafi się zapędzić i zawiesić sterownik ekranu. Lepiej klikaj co 10Mhz i sprawdzaj sam. Edytowane 4 Sierpnia 2009 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal2228 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 (edytowane) Podkręcając Core zauważyłem dziwne zachowanie się obrazu w CS: Source (zauważyłem też to w DMC 4), wygląda ono mniej więcej tak, że jest 1 linia pod którą "załamuje" się obraz znaczy obraz jest i się zmienia ale nie pasuje do reszty (wygląda jakby obraz z pod tej kreski się doczytywał stopniowo do danej klatki, lecz z opóźnieniem), próbowałem nagrać filmik fraps`em i pokazać to, lecz po nagraniu filmiku nic nie było widać. Ktoś może wie czemu się tak dzieje, dodam, że ten efekt występuje też na domyślnych ustawieniach grafy, procka i ramu, a zanim zacząłem podkręcać nie zauważyłem takiego czegoś, może pomoże zainstalowanie nowych sterów do grafy (może już wyszły), albo przeinstalowanie gry. Edit. Zacząłem ściągać nowe stery do grafy Edytowane 4 Sierpnia 2009 przez Rafal2228 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 a Vsync w grze włączone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal2228 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 (edytowane) Wyniki OC: CPU: Model: Intel Pentium Dual Core 2.0GHz (200MHz x 10) Speed: 3.00GHz (300MHz x 10) Voltage: 1.4V GTL: 0.63x Temp: Idle: ~~32`C Stress: ~~62`C GPU: Model: Asus 8800GS 384MB Core: 550/695MHz Shader: 1350/1738MHz Memory: 800MHz/1025MHz Temp: Idle: ~~58`C Stress: ~~74`C RAM: Model: Kingston 2x1GB 667MHz (Dual Chanel) Speed: 902MHz Voltage: 2.0V CL: 5-5-5-15 3DMark06: Default: 7761pkt Po OC: 10807pkt Podziękowania dla: toman ernik -=Qroń=- Fredek pavel54 Za pomoc przy OC, które dało mi jakieś 10-15 fps w grach :wink: BTW. Doszedłem do tego czemu były takie załamania obrazu, po prostu w sterownikach grafy miałem ustawione "Wymuś wyłączenie V-Sync" Edytowane 4 Sierpnia 2009 przez Rafal2228 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Bardzo mi miło :) Swoją drogą masz jeszcze spory zapas napięcia na pamięciach. Warto go wykorzystać. Możliwe że uda Ci się wycisnąć z nich więcej. Jesli nie da się z proca więcej wycisnąć, to obniż mnożnik i próbuj z innym dzielnikiem na pamięciach. Wyższe FSB + szersza magistrala pamięci = jeszcze lepszy efekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Gratuluje wyników :) To pierwszy krok w strone zdobywania doświadczenia w OC. Jedź dalej, próbuj coś więcej, zdobywaj tego skilla ;) Bo myśle że sprzęt ma jeszcze zapas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...