Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W gre wchodzi tylko gotowy zestaw gdyz bede to bral na raty.

Jak dzwiekowo wypada E810 w porownaniu z E410?

Wiem, ze na pewno bede bral jakiegos pianocrafta tylko musze zdecydowac jaki model brac

Ja posiadam e810, z tego co się orientuje to różnic w brzmieniu nie ma, oba odtwarzacze (bo tylko tym się różnią) grają generalnie tak samo. Bardzo polecam ten model, swoje piano kupiłem jakieś 3 miesiące temu i jestem bardzo zadowolony.

Są jednak i wady tego zestawu: słabe kabe, szczególnie głośnikowe (na początek jednak wystarczą, polecam dokupić np ProCab LS25) i "cykanie napędu" które może przeszkadzać przy naprawdę cichym słuchaniu.

Zastanawiam się jednak czy do tak małego pomieszczenia nie będą lepsze monitory gdyż ciężko będzie ci stworzyć dobrą akustykę. Głośniki powinny być odsunięte od ścian minimum 30cm. Przemyśl to dobrze, bo monitorki mogą okazać się lepszym wyjściem.

Jeżeli będziesz miał jakieś pytania/wątpliwości to polecam http://www.audiostereo.pl/Klub_milosnikow_...z____39295.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zamowilem E810 za 1800zl

Troche sie balem tego cykania napedu i mialem brac E410 ale pomyslalem, ze bede wypalal flacki na dvd-rw plyte i ten naped dvd sie przyda.

410 imo nie była sensu brać, różnica w cenie niewielka a odtwarzanie dvd przydaje się, można zawsze używać jako kino domowe. Mój zestaw jest podłączony cały czas do tv i czasami jak mam jakiś filmik na płytce to puszczam sobie zamiast na kompie :rolleyes: Co do nagrywania flaków na dvd, pamiętaj że musisz je najpierw skonwertować do wma bo piano flaków nie odtwarza. I jeszcze jedna uwaga. Nie wiem czy to wina tego że odtwarzałem z dvd a nie z cd, ale jak nagrałem sobie mp3 na dvd to w trakcie odtwarzania w przejściu pomiędzy utworami jest sekundowa przerwa, jak nagrałem muze na cd z flaców jako audio tego nie ma. Nie wiem czy to wina mp3 czy tego że czyta z dvd.

O cykaniu wspomniałem żebyś wiedział że jest taki mankament, ale w codziennym użytkowaniu w ogóle nie przeszkadza, ponoć i tak to zależy od konkretnej sztuki jak głośny jest ten odgłos.

Kilka rad na koniec:

- Jak przyjdzie kurier, sprawdź dokładnie pudełka czy nie są uszkodzone. Jak ja dostałem swój zestaw (zamawiałem na elektroful.pl) to wszystkie pudełka były razem posklejane w ten sposób że nie było widać że jedno z nich jest przedziurawione, moja wina bo nie sprawdziłem dokładnie przy kurierze. Efekt jest taki że na jednym z głośników jest rysa, małą więc mi nie przeszkadza, ale gdyby była bardzo widoczna to bym się wkurzył. Także jak coś to będziesz miał podstawę do zwrotu towaru.

- Przez pierwsze 2-3 tygodnie staraj się żeby zestaw grał przez cały dzień i nie przekręcaj pokrętła głośności powyżej godziny 10, dzięki temu zestaw będzie mógł się dobrze wygrzać. Po tym czasie dźwięk ulega poprawie, nie jakiejś kolosalnej, ale w miarę wprawne cho słyszy różnicę.

Daj znać jak wrażenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak konwertowac/nagrywac flaci i mp3 z dysku na plytki, zeby osiagnac jak najlepsza jakosc dzwieku?

Jeżeli chodzi o zgrywanie flaków na płytki to ja używam programu "burrrn". Bananie prosty w obsłudze, wiele ludzi mi go polecało, ponoć bardzo mało błędów powstaje podczas zapisu tym programem. Ale dzięki temu programowi można chyba zgrywać tylko na płyty cd, nie wiem czy obsługuje dvd. Zawsze można użyć nero, trzeba tylko pluginy do flacków zainstalować. Jeżeli masz w miarę dobrą nagrywarkę, tzn. jeżeli masz stacjonarnego kompa a nie shitowego laptoma (takiego jak ja :rolleyes: ) to warto też zaopatrzyć się w Opti Dive Control, dzięki temu programowi będziesz mógł ustalić najlepszą prędkość zapisu dla twojej nagrywarki przy której powstaje najmniej błędów.

Z tego co się orientowałem to można też nagrywać programem Alcohol. Jak chciałbyś zrobić sobie "kopie zapasową" płytki od kolegi B-) to powszechnie polecany jest Exact Audio Copy. Nie bawiłem się jeszcze tymi programami , sam jestem jeszcze w miarę świeży w tematyce audio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A takie mp3 lepiej nagrywac jako dane, czy audio i wtedy nero przeprowadzi konwersje

Tak i tak bedzie dzialac tylko nie wiem jak z jakoscia

Da sie tak nagrac plyte w domowych warunkach zeby byla jakosc jak z oryginalnego cedeka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze piano crafty graja słabiutko - nawet bym ich nie brał pod uwagę - zdecydowanie wolałbym cos starszego od sony a czasem SCALA trafia sie na allegro.....

po drugie jaki sens słuchac na tym mp3?bo flac nie przejdzie w żaden sposób - już lepiej palić normalne audio

co do przerw to mp3 zawsze dodaje kilka ramek na początku i na końcu utworu - przez co powstaje przerwa i nigdy nie da sie tego zapętlić bez edycji

program do wypalania nie ma znaczenia - KAŻDY MUSI WYPALAĆ IDEALNIE - inaczej zniknąłby z rynku w mig jako fake

wypalając audio cd z wav czy flac dostajesz praktycznie oryginał - jesli nie było błędów odczytu i zapisu to wręcz zgodną co do bitu(mniej więcej bo różnca to format zapisu cd audio i korekcja błędów - ale po zgraniu z takiej cd powinien wyjść zgodny co do bitu ze źródłowym)

jakieś opti drive control sobie odrazu daruj - śmieci nikomu nie są potrzebne a optymalną jakośc zapisu uzyskasz wyłącznie w przedziale 8-24x - wolniej posypie tak błędami że nawet x40 wypada lepiej.....

ps.za ta kasę trzeba było kupić sobie porządny wzmacniacz i kolumny a do tego jakiś odtwarzaczyk z dyskiem....albo odsłuch aktywny

wieże obecnie nie mają sensu istnienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A takie mp3 lepiej nagrywac jako dane, czy audio i wtedy nero przeprowadzi konwersje

Tak i tak bedzie dzialac tylko nie wiem jak z jakoscia

Da sie tak nagrac plyte w domowych warunkach zeby byla jakosc jak z oryginalnego cedeka?

Myślę że w wypadku piano nie ma to większego znaczenia czy nagrasz jako audio czy zostawisz jako mp3, różnicy nie powinno być, no oprócz tej że jak będziesz chciał nagrywać jako audio to więcej miejsca zajmują.

Jeżeli chodzi o twoje drugie pytanie, to tak jak wcześniej pisałem, jeżeli masz oryginał to kopie najlepiej będzie wykonać EAC, jeżeli masz flaki to burrrn załatwi sprawę.

A tak w ogóle to dla próby nagraj sobie tą samą płytkę z flaków i z mp3 jako audio i zobacz czy słyszysz różnice.

po pierwsze piano crafty graja słabiutko - nawet bym ich nie brał pod uwagę - zdecydowanie wolałbym cos starszego od sony a czasem SCALA trafia sie na allegro.....

po drugie jaki sens słuchac na tym mp3?bo flac nie przejdzie w żaden sposób - już lepiej palić normalne audio

co do przerw to mp3 zawsze dodaje kilka ramek na początku i na końcu utworu - przez co powstaje przerwa i nigdy nie da sie tego zapętlić bez edycji

program do wypalania nie ma znaczenia - KAŻDY MUSI WYPALAĆ IDEALNIE - inaczej zniknąłby z rynku w mig jako fake

wypalając audio cd z wav czy flac dostajesz praktycznie oryginał - jesli nie było błędów odczytu i zapisu to wręcz zgodną co do bitu(mniej więcej bo różnca to format zapisu cd audio i korekcja błędów - ale po zgraniu z takiej cd powinien wyjść zgodny co do bitu ze źródłowym)

jakieś opti drive control sobie odrazu daruj - śmieci nikomu nie są potrzebne a optymalną jakośc zapisu uzyskasz wyłącznie w przedziale 8-24x - wolniej posypie tak błędami że nawet x40 wypada lepiej.....

ps.za ta kasę trzeba było kupić sobie porządny wzmacniacz i kolumny a do tego jakiś odtwarzaczyk z dyskiem....albo odsłuch aktywny

wieże obecnie nie mają sensu istnienia

Nie zgodzę się z tobą totalnie.

Po pierwsze jeżeli ktoś nie ma zboczenia na punkcie jakości dźwięku (czytaj nie audiofil) to jakość mp3 320 w zupełności mu wystarczy. Wiele osób obeznanych w tematyce ma nawet niejednokrotnie problemy w rozróżnieniu wysokiej jakości mp3 a flacków.

Piszesz że piano grają słabiutko... masz na myśli wszystkie modele? W ogóle słyszałeś kiedyś piano? Ja porównywałem je z zestawami denona, zarówno mini jak i pełnowymiarowymi i nie powiedziałbym że yamaha wypada słabo. Oczywiście jest to kwestia indywidualnych preferencji, każdy słyszy inaczej, ale stawianie takich jednoznacznych sądów jest chyba dalece przesadzone. Poza tym sam fakt że coś w sklepie jest kwalifikowane jako

"wieża" nie znaczy od razu e to jest shit. W cenie do 2k ciężko było by znaleźć nowy zestaw który gra na podobnym poziomie, a porządny wzmacniacz, kolumny i jakiś odtwarzacz z dyskiem.... za taką kasę napewno nie kupisz.

Co do jakości zapisu, myślę że warto zainstalować opti drivea, każda nagrywarka ma inną prędkość optymalnego zapisu, jest to co prawda marginalny szczegół bo nikt nie wsłuciach!ę się w muzykę żeby wyłapywać jakieś drobne błędy zapisu, ale w dążeniu do optymalnego dźwięku myślę że warto poświęcić chwile na optymalizacje zapisu.

@ sparda

Pomyśl też nad zakupem dobrych cd na których będziesz wypalać, polecam Verbatim Crystal Azo, jak kupujesz cake 50 sztuk to jedna wychodz jakieś 80gr :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szquar

da sie jakos ustawic odczyt polskiej czcionki w dvd ?

w ciagu kilku dni bede mial tv hd i to dvd jest lepsze niz moje sony(progresiw scan, wyjscie component) tylko te polskie znaki....

Edytowane przez sparda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szquar graja słabiutko - w porównaniu do czasów gdy wieża była marzeniem kazdego obecne sa cienkie jak sik pająka...również denony...wiadomo klocki kosztuja juz swoje a nie kazdy chce uzywek( a mozna trafic mistrzowski sprzet)

to juz nie te czasy - pomijam juz fakt ze kupic wieze jest bardzo ale to bardzo trudno

i nawet majac 2 tyski jednak bym pociulal na dobre kino domowe

wiesz ja nie mowie ze mp3 320 ma jakas straszna przepasc - czytaj dokladnie - ale kolega pytal sie o palenie - a wypalanie 320 ktore zajmuja tylko 4 razy mniej niz wav nie ma sensu - juz lepiej 256 bo roznica miexzy 320 a 256 jest znacznie mniejsza niz miedzy 192 a 256 czy 320 a wav......a juz pliki zajmuja 2 razy mniej niz 320....

no i jesli nie bedziesz plyt uzywal nigdzie poza domem to juz lepiej szukac sprzetu z usb albo z dvd z ktorego mozna sluchac mp3.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakim kablem najlepiej podlaczac pianocrafta do lcd full hd zeby uzyskac progresiv scan?

pewnie componentem ale w wiezy mam 4 wejscia na ,,czincze,, a takie kable z allegro jak np http://allegro.pl/item716491154_kabel_3xrc...usive_1_8m.html maja po 3 na strone...

moze ktos dac linka do potrzebnego mi kabla?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi