Skocz do zawartości
DarkArt

Netbook 1500 - 2000 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

od dluzszego czasu chodzi mi po glowie zakup komputera przenosnego. w mojej okolicy ludzie uzywaja glownie laptopow o przekatnej ekranu 15,4, co wg mnie zaprzecza odrobine ideii komputera przenosnego (chodz czasem niektore wydaja sie mniejsze).

dysponujac budzetem max (to wyraznie zaznaczam, bo pewnie, ze mozna kupic jakiego monstera z grafika do crisisa, tylko po co skoro mam dobry komputer stacjonarny) 2000 zl chcialbym zakupic netbooka 10 lub 12 cali (ze wskazaniem na to drugie, chodz po wstepnych poszukiwaniach zauwazyc mozna, ze mini laptopy o takiej przekatnej sa dosyc drogie).

przede wszyskim przenosny komputer, ma sluzyc mi do przegladania internetu, trzymania na nim fotografii i lekkiego retuszu tych zdjec. milo by takze bylo, gdyby na tym sprzecie mozna bez wiekszych problemow zagrac w takie gierki (to juz niemal wzajemnie sie wyklucza laptop - gry, ale...) jak twierdza: krzyzowiec i operation flashpoint: resistance (wszakże bezproblemowo oblugiwane byly kiedys na komputerze 1,8 ghz, 512 mb ram i geforce 4 mx 440 64 mb - to byly czasy...).

no i na koncu troche z innej beczki. czy aby na pewno warto brac netbooka. mam znajomego, z takim 8,9 cali i moge stwierdzi, ze az tak malej jednostki na pewno bym nie chciał. jest dosyc wolny, nie ma czytnika plyt (logiczne) i oprocz mozliwosci serfowania po Internecie (takze ocipinke meczacej ze wg na dosyc duza rozdzielczosc i maly ekran) nie ma prawie zadnych plusow.

czekam na wasza pomoc i opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na mój gust, to w Twoim przypadku lepiej będzie celować w coś z odrobinę większym ekranem - tak z 12-13 cali. Czy komputer musi być nowy? Jeśli nie, to może coś takiego : http://www.allegro.pl/item684601593_dell_l..._winxp_pro.html albo (drożej trochę) http://www.allegro.pl/item680092240_ibm_th...hz_3gb_ram.html .

Jeśli ma być koniecznie nówka sztuka, to można i tak http://www.allegro.pl/item676709760_dell_d...gb_wifi_bt.html celować.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za propozycje tego Della.

muszę o nim poczytac. na pierwszy rzut oka wydaje się być ciekawa opcja. Troszke mała pojemnosc dysku twardego.

szczerze mowiac na moim celowniku były do tej pory o wiele tansze 10,1 cali netbooki od Acera (Aspier One) i Asusa (EE PC).

maja wieksza pojemność dysku twardego i szybsze procesory. muszę to przemyslec i jeszcze w sklepie pomacac.

bo jakby nie patrzec za 2000 zl mozna juz kupic coprawda wymiarowego notebooka, ale z karta pokroju gefroce 9300 M, 2 Gb Ram i dyskiem 160 Gb z czytnikiem DVD itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może coś z innej beczki HP dv2?

Plusem jest dołączana nagrywarka dvd i dość (chyba) dobra grafika jak na ten rozmiar :wink: Wygląd jednak nie każdemu do gustu podejdzie.

A i to HP - czyli może się grzać (takie opinie o laptopach tej marki sie często powielają).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i wpadle na samsunga n110, calkiem przyzwoita propozycja, niestety 10,1.

cos mi sie wydaje, ze moze skonczyc sie na jakims "byku" 15,4 cali, bo mimo iż wieksze (wydawaloby sie, ze trzeba wiecej materialow poswiecic na budowe), to maja czesto core 2 duo i grafike taka jak pisalem wyzej, pokroju 9300m... sam juz nie wiem.

co do hp, to faktycznie swieci sie jak psu jajca, ale wydaje sie byc ciekawa propozycja, jednak 2000 zl za procek od amd i to dosyc cienki.

na razie moim faworytem jest ten samsung, szkoda, ze nie moge znalezc go w wersji 12,1 cali bo nc20 mam jakas beznadziejna karte grafiki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi