Skocz do zawartości
Zyll

Problem Z Płytą Główną Ga-k8n9-f?

Rekomendowane odpowiedzi

Postaram się jak najrzetelniej opisać problem. Tak więc, zaczynając od konfiguracji PC:

Płyta główna: GA-K8N9-F

Procesor - AMD Athlon 3500+ Manchester, gniazdo 939

Karta graficzna - przed awarią Geforce 6600, później Biostar ATI Radeon 4670 512 MB

Pamięci - Kingston 2 x 512 DDR1 i Goodram 2 x 512, wszystkie kości 400 Mhz

Zasilacz - Corsair 400W

Problem wygląda następująco - stwierdziłem, że mam nieco gotówki, aby ulepszyć komputer i pograć w nieco ciekawsze pozycje, niż stare, ale jare gry z okolic 2005, 2006 roku. Na początek dokupiłem 2 x 512 Goodramu, kości poprawnie zainstalowałem na płycie głównej - w konfiguracji z Geforcem wszystko działało pięknie i zgrabnie. Jednakże, pewnego pięknego dnia doszła pocztą kolejna część mojego diabelskiego planu upgrade'a komputera - karta graficzna Radeona. I w tym momencie rozpoczął się problem.

Odinstalowałem sterowniki do Geforce'a, wyłączyłem komputer, aby umieścić w gniazdzie PCI-E nową kartę graficzną. Niestety, w takowej konfiguracji, czyli z 2 GB Ram i z powyższą kartą graficzną, płytka główna złowieszczo zaczęła piszczeć, w regularnych odstępach. Przez moment myślałem, ze to azali wina karty graficznej - wymieniłem z powrotem na starego GF'a - cóż, problem trwał dalej. Myślałem, że to może wina procesora - z tym procesorem czy bez niego problem dalej się objawiał. Zasilacz jest nówka nieśmigany, a poza tym próbowałem z innym zasilaczem i problem jest ten sam

Przechodząc do sedna problemu - pomimo tego, że testowałem pamięci pojedynczo, i żadna nie wykazała błędów, to komputer za nic nie chce wystartować w następujących układach pamięci:

4 kości RAM włożone - komputer nie startuje w absolutnie żadnym układzie

3 kości RAM włożone - komputer startuje tylko, gdy obok siebie nie ma dwóch tych samych pamięci, czyli przykładowo - gniazdo 1 Kingston, gniazdo 2 GoodRam, gniazdo 3 Kingston. Na nic jednak to, że startuje, bo w takim układzie Windows ma problemy z bootowaniem (nie przechodzi nawet do przewijania paska ładowania, czarny ekran i migoczący "_" w górze ekranu), a jak raz na paręnaście przypadków załaduje się, to szybko następuje restart systemu, albo w oknie logowania albo po logowaniu.

2 kości RAM włożone - komputer startuje tylko, gdy pamięć nie działa w trybie dual channel, w tym momencie działam na dwóch Kingstonach, ale na gniazdach DDR 1 i 3, a nie 1 i 2; w takim wypadku system działa bardzo stabilnie

1 kość RAM włożona - komputer działa bez problemu, niezależnie od gniazda i pamięci do niego włożonej.

Jak już mówiłem, żadna z pamięci nie wykazuje błędów, zasilacz jest dobry, karta graficzna również jest dobra. Przeczyściłem gniazda, przeczyściłem płytę główną, procesor, ale w trakcie czyszczenia zauważyłem, że 3 spore kondensatory w okolicach procesora są opuchnięte, a w dwóch wylał elektrolit. W takim układzie, jak podejrzewam, jest to wina płyty głównej.

Pytania mam dwa: czy to na pewno to, i czy macie jakiś inny pomysł? Drugie - czy wymiana tamtych kondensatorów może pomóc?

Edytowane przez Zyll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drugie - czy wymiana tamtych kondensatorów może pomóc?

Napewno nie zaszkodzi :P

Ja osobiście obstawiam na 99% jako winowajców Twojego problemu właśnie te "kondki". Z opisu wynika, że są to kondensatory od sekcji zasilania proca ale kontroler pamięci znajduje się w procku i może to właśnie procek dostaje za mało papu :)

Z drugiej strony to jeżeli te kondensatory już są w takim stanie (widać wylany elektrolit) to z innymi nawet bez objawów wizualnych może być podobnie.

Możesz zanieść płytę do elektronika niech wymieni kondki (u mnie w mieście cena 1 szt. 3-5zł) lub jak masz trochę chęci, zdolności manualnych i lutownicę to zrobisz to sam! (Pamiętać o polaryzacji :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi