Skocz do zawartości
Kruchy

Wc By Kruchy

Rekomendowane odpowiedzi

Siema!

Chłodzenie cieczą mam już od ok 2-3 lat. W tym czasie więcej było zmian sprzętu niż rewizji samego chłodzenia, bo tych było dwie no może dwie i pół ;) Najważniejszym moim założeniem było uzyskanie maksymalnej ciszy, wydajności lepszej od chłodzenia powietrzem i z dość rozsądnego przedziału cenowego ponieważ mam też inne hobby a jak wiadomo pieniądze na drzewie nie rosną i nigdy ich za dużo ;) Razem z drugą rewizją (zmianą obudowy) przyszła chęć zmieszczenia wszystkiego w dość małej obudowie sharkoon rebel 9. Wybór padł na tą obudowę ponieważ miałem możliwość dość taniego zakupu (dzięki arczi :D)

Trochę wspomnień ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Rewizja 1.0

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to zapraszam do oglądania filmiku z historią mojego komputera aż do rewizji 1.0

Rewizja 2.0

Przyszła kolej na nową obudowę. Jak wiadomo żadna obudowa nie jest idealna... przynajmniej tak mi się wydaje ;) Na sam początek w ręce poszła szlifierka kątowa i było trochę cięcia ;) Poprawiony został otwór na chłodnice (top obudowy przełożyłem ze starej tracer turbo jet, bo poza zmienionymi kieszeniami na wszystkie 5.25 i frontem to jest to bliźniacza konstrukcja). Wyciąłem dziurę między tacką a zatokami 5.25 (kto to projektował że nie zostawił miejsca na kable?), dociąłem wzmocnienie górne tak aby chłodnica zmieściła się w środku, otwory pod chłodnice robiłem na przysłowiowe oko i między chłodnicą a zasilaczem jest minimalny prześwit :D Wyciąłem trochę większą dziurę z przodu do przepuszczenia kabli od dysków i napędu oraz przedniego panelu.

Tak przygotowana obudowa powędrowała do piaskowania i malowania proszkowego :) Oczywiście czarny mat po całości (zewnątrz i wewnątrz). Napęd pomalowałem sam, śnieżką :) Z zasilacza zdarłem naklejkę aby nie psuła efektu :) Po wszystkim przyszła pora na montaż. Chłodnica poszła na górę wraz z wentylatorami zephyr wypychającymi powietrze przez chłodnice za obudowę, na górze wylądował grill od Maniakalnego przykręcony czarnymi śrubkami dla kontrastu :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Z kolejnych zmian doszedł koszyk na dyski od scythe, wraz z nim przyszło pytanie "a dlaczego by nie zamontować dysków tyłem do przodu?" nie myśląc zbyt długo, zrobiłem to :)

Dołączona grafika

Sercem układu nadal pozostała wiekowa już pompka coolriver (nagwintowałem wejścia i wkręciłem złączki) a cała pompka poszła w gąbkę, chociaż do głośnych nie należy ale tak było ją łatwiej poskromić jeżeli chodzi o ułożenie i przymocowanie :)

Dołączona grafika

Kable od panelu przedniego poszły w jeden oplot, napęd powędrował na sam dół obudowy, co nie było problemem bo obudowa i tak stoi na biurku więc był wygodny dostęp :) a panel do kontroli wentylatorów został umieszczony pod maskownicą aby nie psuć efektu ( wszystkie wentylatory ustawione poniżej 7V i nie mam zamiaru tym kręcić ;) )

Dołączona grafika

Na procesor tak jak i na grafikę poszły prisony ze starego układu, backplate pod cpu, złączki 8/10 oraz zielony wąż bliżej nie określonej firmy który mi pozostał po starym układzie. Rezerwuar miał być ala o'tank ale niestety pękł mi podczas montażu i pokusiłem się na zamontowanie starego reza w dość horyzontalnym ułożeniu, lecz największym jego minusem jest to że przy takim ułożeniu nie da się go odpowietrzyć całkowicie... i po wyłączeniu komputera zawsze spływała woda z cpu i gpu oraz chłodnicy i bez wachlowania komputerem się nie obyło :/ No ale nie ma to tamto i z tym również dałem sobie rade, w gwint reza włożyłem kawałek grubszego 10/13 węża od paliwa i problem zniknął ;)

Dołączona grafika

Pewnie znalazło by się jeszcze kilka zmian ale jakoś nie mogę sobie teraz o nich przypomnieć :)

Na deser fotki układu :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Rewizja 2.1

W tej rewizji przyszła pora na wymianę pompki na coś wydajniejszego, wybór padł na Lainga 1T z topem EK, przy okazji zakupiłem po dobrej cenie potrójną chłodnice Black Ice Light. Chciałem ją gdzieś wpakować do obudowy a biorąc pod uwagę rozmiary obudowy i mój zamiar z niewychodzeniem poza obudowę było to dość trudne zadanie ;) Ale, że cuda robie od razu z pomocą znowu przyszła szlifierka, po odmierzeniu wyciąłem dziurę w dnie obudowy oraz pozbyłem się dolnej poprzeczki wzmacniającej, oszlifowałem krawędzie i wszystko zmontowałem. Niestety przy tym rezerwuarze i takim sposobie montażu wentylatory do środka by się nie zmieściły :/ Powędrowały pod obudowę (nadal nie wystają za dużo bo z nóżkami obudowa jest wyższa o niecałe 4cm). Czy ktoś się domyśli co to za nóżki i jakie było ich pierwotne przeznaczenie? (odpowiedź na końcu posta ;) ). Aby odpowietrzyć dokładnie cały układ zakupiłem trójniki T (WWZ). Dwie sztuki to koszt niecałych 25zł lecz niestety dobił mnie koszt przesyłki z Wrocławia który wyniósł…. Ponad 50zł! No cóż trudno…

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Do zmiany:
- bloki na płyte
- full na grafike
- jeżeli zdecyduje się na bloki na płyte EK i fulla na grafe EK to na proc również pójdzie EK
- rezerwuar
- węże i złączki (prawdopodobnie 10/13)
- przenieść wentylatory z dolnej chłodnicy do obudowy
- katody uv (miałem jedną ale ją złamałem...)
- nowa szyba bądź plexa na boku (bez otworów)

To by było chyba na tyle z tego co mi przychodzi do głowy. Wszystko planuje zrobić na jesień, zimę ponieważ mam teraz hobby o większym priorytecie jakim jest paintball (tak tak, marker niedługo będzie miał wszystkie dostępne mody :D) polerka wnętrza i proszkowe malowanie już zrobione ;)

Rozwiązanie: są to odboje do drzwi kupione w jakimś budowlanym :D

Oczywiście czekam na sugestie i opinie :) Edytowane przez Kruchy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi się to, ze zmieściłeś cały sprzęt wewnątrz budy i nawet ładnie się to prezentuje. Kolor i rozmiar węzy mi nie pasuje ale o gustach sie nie dyskutuje to przecież Twój wybór.

Mam na koniec tylko takie pytanie odnośnie tego wentyla umieszczonego centralnie na płycie. Czy on w ogóle jest Ci do czegoś potrzebny? Trochę szpeci. Kup lepiej jakiś zestaw wentylków na ram i będzie git.

Poza tym jest ok! Woduj dalej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za dobre słowa :)

Wentyl na płycie sobie tylko tymczasowo leży bo i tak go miałem a przy dzisiejszych temperaturach różnica na NB to ok 13-15 stopni. Bez nawiewu jest ok 60 stopni (napięcie na nb to 1.42V 24/7). Co do węży to docelowo chciałbym zmienić na przeźroczyste 10/13 chociaż i grubsze mnie kuszą chociaż wtedy już by było ostro kombinowania z wężami biorąc pod uwagę, że docelowo chce zwodować całą płytę.

Nie napisałem nic o temperaturach ;) Równocześnie z zamontowaniem 2 chłodnicy i lainga zmieniłem system na windowsa 7 i tam mam stałe 38 na procesorze... pod xp i w starym configu miałem mniej, moim zdaniem to poprostu błąd bo na grafice spadła temperatura o jakieś 5 stopni a powietrze wydmuchiwane z chłodnicy jest naprawde chłodne (przy niecałych 7V) gdy na jednej chłodnicy i starej pompce było ciepłe.

Dokładniejszych testów nie robiłem, nie mam siły zabierać się za pamięci... Poprostu są na 1000mhz przy 2.0V a proc na 4ghz na 1.225V. Może kiedyś zdobęde się na kombinacje z tymi pamięciami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nawet, ale mam ale, ten wąż co leci z chłodnicy do pompki mogłeś go dać do drugiego otworu a z CPU tam gdzie masz do pompki. Zyskał byś to że wąż ten nie rzucał by się tak w oczy i był by bliżej ściany obudowy (np. mógł byś go złapać czymś do ściany)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nawet, ale mam ale, ten wąż co leci z chłodnicy do pompki mogłeś go dać do drugiego otworu a z CPU tam gdzie masz do pompki. Zyskał byś to że wąż ten nie rzucał by się tak w oczy i był by bliżej ściany obudowy (np. mógł byś go złapać czymś do ściany)

Myślałem nad tym rozwiązaniem lecz wykorzystałem złączki które już mi zalegały :) Przy zmianie węży postaram się dać jak najmniej kątówek lub nawet całkowicie je wywalić (nie wiem czy będzie to możliwe...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie wyszło nie powiem. Kolorek wymiata :] inne go być nie mogło :D

Z tym wodowaniem mobo to uważaj bo neistety te mobaski lubią padać po takim zabiegu (mam z tym niemiłe doświadczenia...........)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie wyszło nie powiem. Kolorek wymiata :] inne go być nie mogło :D

Z tym wodowaniem mobo to uważaj bo neistety te mobaski lubią padać po takim zabiegu (mam z tym niemiłe doświadczenia...........)

Aha... Na co dokładniej uważać?

Raz miałem niemiłe przeżycie z grafą, zagapiłem się i za mocno dokręciłem blok, karta się wygieła jak trawa na wietrze :D popuściłem troche śrubki i było ok :D Innego razu po dołożeniu 2 chłodnicy komp mi nie wstawał, wywalało błąd grafiki, jak się okazało przy napełnianiu układu zalałem ją feserem :D wymyłem ją izopropanolem, wysuszyłem i ożyła :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha... Na co dokładniej uważać?

Raz miałem niemiłe przeżycie z grafą, zagapiłem się i za mocno dokręciłem blok, karta się wygieła jak trawa na wietrze :D popuściłem troche śrubki i było ok :D Innego razu po dołożeniu 2 chłodnicy komp mi nie wstawał, wywalało błąd grafiki, jak się okazało przy napełnianiu układu zalałem ją feserem :D wymyłem ją izopropanolem, wysuszyłem i ożyła :D

Moja mobo po założeniu bloków na nb i sb robiła wielkie fochy. Po prostu padała i tyle (1 raz padł nb nie był mechniacznie uszkodzony i bios). 

Bloki ładnie tempki zbiły. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to niezłe kredki... chyba i tak spróbuje :) jakie bloki założyłeś? masz jakąś fotkę? :)

Miałem na P35 na nb/sb bloki F2Nb i było spoko. 

post-9866-1247739366_thumb.jpg

post-9866-1247739402_thumb.jpg

w tej chwili z tego układu pozostały tylko spody bloków i buda. Reszta gratów jest zmieniona :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem fajnie to wyglądało :) Ja będe myślał nad blokami EK (na PWM też) lub coś od Maniakalnego :)

Dięki. W tej chwili jest troszkę inny sprzęt, oczywiście też wodą chłodzony. 

Blok na nb mam teraz tylko 1. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie złączki miałem ze starego układu, kupując je w tamtych czasach nie wiedziałem o tym że mają mniejszy przepływ... Razem z wymianą węża postaram się tą liczbę zredukować ;)

co do pompki to miałem obawy że to że wlot jest wyżej od wylotu z reza będzie jakoś przeszkadzało, przy zastosowaniu tego trójnika i porządnym odpowietrzeniu i nalaniu płynu pod korek w trójniku mogę chyba smiało powiedzieć że rez nie pełni roli zbiornika gdzie woda swobodnie sobie spływa lecz jest tam również pompowana :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi