bobsonmag Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Witam. Mam problem z pamięcią ram. Otóż mam w posiadaniu kość 2gb ddr2 800mhz firmy Vram. Mimo że firma nieznana i raczej słaba to po zamontowaniu pamięci wszytko grało. Dzień wcześniej zaktualizowałem bios. Po południu przyszyłem do domu i coś zaczęło szwankować. Windows się wieszał aż w końcu zaczął restartować. Wyciągałem ramy i włożyłem starą kość kingstona 1gb. wszystko grało. Myślałem ze po porostu pamięci vram są zepsute. Sprawdziłem je programem memtest v2.11 lecz program wykazał zero błędów co chyba znaczy że są sprawne. po teście włożyłem znów kość 2Gb i wszystko grało. po 2 godzinach ponownie z wiechy i jakieś błędy w windowsie. Jedyne co zauważyłem to to że pamięci były dość gorące. Nie wiem czy to normalne ale może powodem problemów jest przegrzewanie. Ale jak to możliwe że kingsotny się nie przegrzewają ale vram tak? co zrobić? proszę o rady. Płyta główna to Gigabyte Ga-965p-ds3 rev 1.0 z biosem f14. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 pierwsze pytanie, to jak długo testowałes te pamięci. Drugie, to jakie jest ustawione napięcie na tych pamięciach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobsonmag Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 pierwsze pytanie, to jak długo testowałes te pamięci. Drugie, to jakie jest ustawione napięcie na tych pamięciach? no włączyłem memtesta no to robił test tak koło godziny i jak się wyświetliło 1 pas i napisał że 1 pas i zero błędów to wyłączyłem. Napięcie jest na auto w biosie czyli z tego co pamiętam to 1.8v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Dla pewności przestaw z Auto na 1.8, a memtesta wypadałoby zrobić z 2 pętle przynajmniej. Z resztą, on wygrzewa pamięć znacznie bardziej niż zwykła praca w systemie op., dlatego nie sądze, aby powodem była temperatura. Podaj zrzuty ekranu z cpu-z. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobsonmag Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Dla pewności przestaw z Auto na 1.8, a memtesta wypadałoby zrobić z 2 pętle przynajmniej. Z resztą, on wygrzewa pamięć znacznie bardziej niż zwykła praca w systemie op., dlatego nie sądze, aby powodem była temperatura. Podaj zrzuty ekranu z cpu-z. o ile mi sie system uda wlaczyc na nich. zaraz je zamontuje. a przy okazji zostawie i wlacze moj wiatraczek dodatkowy w obudowie,ktorego zwykle nie uzywam bo nie jest za cichy. o ile mi sie system uda wlaczyc na nich. zaraz je zamontuje. a przy okazji zostawie i wlacze moj wiatraczek dodatkowy w obudowie,ktorego zwykle nie uzywam bo nie jest za cichy. włożyłem pamięć. weszłam do biosa. dałem na manual. niestety nie moge tam ustawić nic na 1.8 tylko na normal, i ewentualnie zwiekszac o jakas ilosc np 0.1 , 0.2 ,0.3 itd. cpu vcore mam ustawione na 1.3. Włączam wchodzi do windowsa. juz niebieski ekrana z błędem, restart i przedtem przelozenie pamieci do 1 slotu bo pwczesniej byly w 3. wchodzi do windowsa i juz widze ze lipa bo avast sie nie laduje. wyskakuje jakis blad od oficca rundll. prubuje wlaczyc cpu-z niestety laduje sie chwile i zwiecha. nie wiem jak to jest ze pod biosem pamiec chodzi a pod windowsem juz nie? przeinstalowac windowsa? moze wrocic do poprzedniej wersji biosa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 a z 1GB pracuje nadal stabilnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobsonmag Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 a z 1GB pracuje nadal stabilnie ? tak. kiedys dokladalem druga kosc 1gb kingstona tyle ze nie 800 a 667mhz i tez stabilnie chodzilo. tak. kiedys dokladalem druga kosc 1gb kingstona tyle ze nie 800 a 667mhz i tez stabilnie chodzilo. włożyłem teraz i znowu chodzą.ale minie pewnie godzinka i padną. dodaje screeny z cpu-z http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...e219e89ec9.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/47d1c850523e3870.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 SPD mówi, abyś Cas Latency ustawił sztywno na 6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobsonmag Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 (edytowane) SPD mówi, abyś Cas Latency ustawił sztywno na 6. nie wiem jak ty to odczytałeś ze screenu ale po ustawieniach w biosie na sztywno cas latency na 6 screen z spd wyglada identycznie. na 6 mam ustawic tylko cas latency i reszte zostawić na auto, czy tez resztę poustawiać na sztywno 6? tego posta pisze na tej kości po ustawieniach na 6 ale poczekamy czy zaraz sie nie zacznie zwieszać. minelo troche czasu. wszystko wydawało sie ok ale juz wyskoczył blad przeglądarki firefox a zawsze od tego sie zaczynalo;/pewnei zaraz wszystko padnie tak jak mowilem padlo(blad-niebieski ekran). po restarcie ustawilem all na sztywno 6 ale i tak wsytepuje problem z mozilla bo wyskakuje blad podczas jej dzialania czego przy kingstonach nie ma, wiec cos jeszcze nie gra. Edytowane 16 Lipca 2009 przez bobsonmag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobsonmag Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Doczytałem się że moja płyta główna jest dość wybredna jeżeli chodzi o pamięci ram. Na stronie producenta odnośnie mojej płyty jest lista pamięci obsługiwanych i jak wiadomo firmy vram tam nie ma. nie ma takze firmy np goodram-szkoda ze nie mam zadych pod reka to bym sprawdzil czy by dzialaly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Takie listy kompatybilności to nigdy nie będą kompletne. Pamięci DDR2 są znacznie bardziej "flexible" pod względem kompatybilności z płytami, w większości wystarczy dobre ustawienie timingów i napięć i problem znika. Jesli Twoja kość nie jest uszkodzona to również problem jest do rozwiązania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobsonmag Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 niestety problem sie rozwiązał. pamięci są uszkodzone . wykonałem 3 pętle memtestem i już wyskoczyło pełno błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Amen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...