Gość tmp7 Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 (edytowane) Witam, Posiadam odtwarzacz plików mp3 o nazwie "Mp4 Digital Player". Opis urządzenia: - usb 2.0 - posiada wejście na karty micro-SD - posiada wbudowaną pamięć 2GB Link do urządzenia: Mp4 digital player Opis problemu: Urządzenie po podłączeniu do komputera jest wykrywane przez system Windows jako zewnętrzny dysk. Jest możliwe zakładanie partycji oraz kasowanie. Problem polega na tym, że po skasowaniu starej partycji i kilku krotnym założeniu nowej (fat, fat32, ntfs, exFAT, ext3) urządzenie nie widzi utworów i nie chce ich odgrywać. Mam pytanie czy ktoś z was orientuje się dlaczego tak się dzieje i ew. jak to można naprawić? Zakładam, że stara partycja była w formacie FAT lub FAT32 (prawie na pewno któryś z tych systemów plików). Czy na takowej partycji niezbędna jest jakaś struktura katalogów wewnątrz której należy umieszczać pliki muzyczne? Jeżeli tak to jaką nazwe powinny mieć owe katalogów. Obecnie urządzenie nie odtwarza oczywiście utworów z obu rodzajów pamięći tj.: wewnętrznej oraz micro-SD. Edytowane 20 Lipca 2009 przez tmp7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tmp7 Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Naprawiłem :) Problem polegał na tym, że tworzone przeze mnie partycje były w złym formacie tzn. należało stworzyć partycję FAT16 (nie FAT32). Dodatkowo dowiedziałem się, że Mp3 o małej pamięci muszą być formatowane na system FAT (FAT16), w przeciwnym razie można zabić mp3. Możesz sformatować ją pod Windowsem tylko wybierz typ plików FAT. Jeżeli nie ma opcji FAT i tylko i wyłącznie można playerka sformatować na FAT32, to znaczy, że pamięć jest za duża na system plików FAT16 i odtwarzacz chodzi już na systemie FAT32, wiec tylko wtedy możesz formatować go na FAT32. Ponadto w pakiecie "MP3 Player Utilities 4.07" jest narzędzie "mp3 player disk tool" za pomocą którego można tworzyć i formatować partcje na tym konkretnie urządzeniu. Mówie o tym celowo bo jak się okazuje za pomocą tej aplikacji można utworzyć partycje która będzie szyfrowana na tym właśnie urządzeniu. p.s. Nie pytajcie się mnie dlaczego tym razem po sformatowaniu na FAT16 urządzenie zaczęło działać, a wcześniej kiedy formatowałem na FAT16, FAT32, NTFS, exFAT, ext3.. (i co tylko mi się tam jeszcze udawało stworzyć za pomocą specjalnego oprogramowania) urządzenie nie działało - bo sam tego do cho...y nie wiem! Już zacząłem mieć myśli, że być może rozmiar klastra dla tej partycji ma znaczenie lub być może jej wielkość na urządzeniu, a może ilość partycji tj. nie jedna, a np. dwie i to o różnej pojemność... itp. itd.. nawet próbowałem tworzyć odpowiednie struktury katalogów takie jak występują np. na kartach micro-SD - nic nie pomagało :D Ale jak się to mówi "złośliwość rzeczy martwych". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...