smiglo83 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Witam. Obecnie jestem włąścicielem chłodzenia na procesor takiego jak w sygnaturce. Na E5200 ten Xigmatek wystarczał aż nadto. Niedawno udało mi się nabyc E8400, który mimo niskego napięcia zasilającego (ok 1.26V w stres) rozgrzewa się do ponad 80 C. Jak wiadomo z budowy ten Xigmateka wentyl z niego wieję na płytę i sekcję zasilania. W obudowie zamontowany mam wyciągający Acutake 120 mm który wieje ok 1000 rpm. CZy jak założe Karakorum i zachowam obieg powietrza w budzie tempy mi spadną do akceptowalnego poziomu ok 70 C? I czy ten Pentek wejdzie mi na płytę?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Na standardowym taktowaniu 3GHz masz takie tempy? Zdejmij i załóż od nowa chłodzenie może za dużo pasty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Na standardowym taktowaniu mam ok 49 C w spoczynku a pod obciążeniem ok 75 C. Po OC i napięci podniesionym do 1.256 V (stres) temperatury skaczą do ponnad 80 C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Co do tego czy wejdzie Karakorum na p5k-e wifi to na bank wejdzie sprawdzałem osobiście, a co do Twoich temperatur to są bardzo wysokie na standardowym ustawieniu 75*C, to tyle chyba na boxie nie dobija. Może procesor ma krzywego IHS-a, skoro na e5200 tempy były ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Zmiana z tego Xigmateka na Karakorum nie ma większego sensu, kup raczej używanego Mugena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Sprawdz czy dobrze zamocowales chlodzenie, jedyny e8400 jakiego widzialem dochodzacego do 80 stopni byl u kumpla jak zle zalozylismy mugena (1 nozka nie dociskala) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 (edytowane) Ok panowie dziękuję za rady. W sobotę jak bede miał trochę wolnego czasu to rozbiorę całego kmpa i złoże ponownie. Mam pastę AS5 jak ją nakładać aby było odpowiednio? Bomoja metoda ostatnio widzę zawodzi. No i juz po rozbiórce kompa. Na pajączku tempy sa jeszcze znośne i nawet 4.3 Ghz robi przy ok 78 C na rdzeniach. Ale po złożeniu wszystkiego do budy temperatury osiaga proc kosmiczne. Przy napięciu 1.288 V gdzie na pająku robię 4.3 Ghz w budzie juz mam ok 88C i Core Temp sygnalizuje że zbiliżam się niiebezpiecznie do granicy wytrzymałości proca. Jakieś pomysły żeby temperatury trochę zbić?? Marzy mi sie granica ok 70 C Edytowane 25 Lipca 2009 przez smiglo83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...