Skocz do zawartości
smiglo83

P5k-e Wifi I Karakorum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Obecnie jestem włąścicielem chłodzenia na procesor takiego jak w sygnaturce. Na E5200 ten Xigmatek wystarczał aż nadto. Niedawno udało mi się nabyc E8400, który mimo niskego napięcia zasilającego (ok 1.26V w stres) rozgrzewa się do ponad 80 C. Jak wiadomo z budowy ten Xigmateka wentyl z niego wieję na płytę i sekcję zasilania. W obudowie zamontowany mam wyciągający Acutake 120 mm który wieje ok 1000 rpm. CZy jak założe Karakorum i zachowam obieg powietrza w budzie tempy mi spadną do akceptowalnego poziomu ok 70 C? I czy ten Pentek wejdzie mi na płytę??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego czy wejdzie Karakorum na p5k-e wifi to na bank wejdzie sprawdzałem osobiście, a co do Twoich temperatur to są bardzo wysokie na standardowym ustawieniu 75*C, to tyle chyba na boxie nie dobija. Może procesor ma krzywego IHS-a, skoro na e5200 tempy były ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok panowie dziękuję za rady. W sobotę jak bede miał trochę wolnego czasu to rozbiorę całego kmpa i złoże ponownie. Mam pastę AS5 jak ją nakładać aby było odpowiednio? Bomoja metoda ostatnio widzę zawodzi.

No i juz po rozbiórce kompa. Na pajączku tempy sa jeszcze znośne i nawet 4.3 Ghz robi przy ok 78 C na rdzeniach. Ale po złożeniu wszystkiego do budy temperatury osiaga proc kosmiczne. Przy napięciu 1.288 V gdzie na pająku robię 4.3 Ghz w budzie juz mam ok 88C i Core Temp sygnalizuje że zbiliżam się niiebezpiecznie do granicy wytrzymałości proca. Jakieś pomysły żeby temperatury trochę zbić?? Marzy mi sie granica ok 70 C

Edytowane przez smiglo83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi