dempzey Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 (edytowane) Witam, mam problem - dwa dni temu włączyłem komputer, monitor na chwilę się obudził szukając sygnału i nic, czarny ekran, wrócił w stan wygaszenia. Podłączyłem kabel do zintegrowanej na płycie karty i wszystko jest ok. Po otworzeniu komputera okazało się, że karta podłączona do PCI-e nie świeci się (dawno nie zaglądałem do środka, ale jeśli dobrze pamiętam to podświetlała się na niebiesko - mam Galaxy GF8600GTS, teraz nic się nie świeci, ale wentylator chodzi). Tak więc myślałem, że padła karta graficzna i zaniosłem ją wczoraj do serwisu. Dziś ją odebrałem i podobno jest sprawna (cały czas była)... Czyli chyba złącze PCIe na płycie padło? Czy jest jeszcze jakaś inna możliwość? 2-3 miesiące temu miałem już kilka razy taki objaw, pomagało wyłączenie kompa i listwy na chwilę, i potem już wszystko ruszało ok. Zdarzyło się to kilka razy, a potem przestało aż do teraz, gdy padło całkowicie (wyłączanie i powtórne włączanie nie skutkuje, karta nie rusza). Clear CMOS nie pomaga. Konfig: AsRock Alive NF7G Athlon X2 2.1 GHz Galaxy GF 8600 GTS 2 GB ram Kingston Chieftec 400 W Edytowane 24 Lipca 2009 przez dempzey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Prosta sprawa- masz zintegrowaną grafikę to podłącz pod nią monitor... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dempzey Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Prosta sprawa- masz zintegrowaną grafikę to podłącz pod nią monitor... no tak, podłączyłem. ale chciałbym móc używać karty po PCI-e... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 I co działa na integrze? Jeżeli nie to płyta siadła...możliwe ze tylko PCI-E. Ale to bez znaczenia bo i tak naprawa nie opłacalna. Pozostaje wymiana płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dempzey Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 I co działa na integrze? Jeżeli nie to płyta siadła...możliwe ze tylko PCI-E. Ale to bez znaczenia bo i tak naprawa nie opłacalna. Pozostaje wymiana płyty. Na integrze działa. Płyta jest na gwarancji, tylko chcę wyczerpać inne możliwości zanim ją wymontuję i pozbędę się kompa na 2 tygodnie. dzięki za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Wejdz na integrze do Biosu i przestaw grafe na bodajże PCI/PCI-E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dempzey Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Wejdz na integrze do Biosu i przestaw grafe na bodajże PCI/PCI-E. Próbowałem. W BIOSIe mogę wybrać Primary Graphic Adapter - opcje do wyboru to: OnBoard, PCI-e, PCI. Jak zmieniam na PCI-e to mam czarny ekran na wyjściu obu kart (bo PCI-E nie działa, a integra jest wtedy wyłączona). Wtedy pozostaje tylko zresetować CMOS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dempzey Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Próbowałem. W BIOSIe mogę wybrać Primary Graphic Adapter - opcje do wyboru to: OnBoard, PCI-e, PCI. Jak zmieniam na PCI-e to mam czarny ekran na wyjściu obu kart (bo PCI-E nie działa, a integra jest wtedy wyłączona). Wtedy pozostaje tylko zresetować CMOS. W serwisie okazało się, że uszkodzona jest płyta główna. Była na gwarancji, w zamian dostałem inną. dzięki za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...