raptuss Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Witam serdecznie, obecnie mam internet z kabówki podłączony z modemu do routera D-Link DIR-300 kablem RJ45, dalej przez WiFi do laptopa. Połączenie kabelkiem RJ45 z routera do laptopa nie działa, mimo, że karta sieciowa jest włączona - łączy się ale wykazuje Ograniczenie lub brak łaczności (dlaczego?). Router muszę zmienić na Linksys WRT54GC ver 2.0. Tutaj drugie pytanie, po podpięciu rutera (Linksys) do modemu internet niby jest, tzn. połączenie bezprzewodowe niby działa (łączy się, ale strony się nie ładują, przy czym nie konfigurowałem go w ogóle), natomiast połączenie w/w przewodem również nie działa. Dostawca filtruje dostęp za pomocą adresu MAC, ale to co poniżej wygląda jakby był to MAC karty sieciowej z kompa? Dodam, że wcześniej do D-Linka był podpięty na kablu komp stacjonarny (chyba, bo wątpie żeby był podpięty pod modem Motoroli kablem USB). Konfiguracja IP systemu Windows Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : xx Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . : Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany Routing IP włączony . . . . . . . : Nie Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie Lista przeszukiwania sufiksów DNS : icpnet.pl Karta Ethernet Połączenie lokalne: Stan nośnika . . . . . . . . . . : Nośnik odłączony Opis . . . . . . . . . . . . . . : Intel® PRO/100 VE Network on Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1A-73-05-75-60 Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej 2: Sufiks DNS konkretnego połączenia : icpnet.pl Opis . . . . . . . . . . . . . . : Broadcom 802.11b/g WLAN Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1A-73-05-75-60 DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.100 Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0 Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1 Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1 Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1 Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 25 lipca 2009 14:53:09 Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 1 sierpnia 2009 14:53:09 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Jeśli dostawca filtruje po macu komputera/routera to sprawdź w D-linku jakim mac'em zgłasza się i wpisz taki mac na Linksys'ie. obecnie mam internet z kabówki podłączony z modemu do routera D-Link DIR-300 kablem RJ45, dalej przez WiFi do laptopa. Połączenie kabelkiem RJ45 z routera do laptopa nie działa, mimo, że karta sieciowa jest włączona - łączy się ale wykazuje Ograniczenie lub brak łaczności (dlaczego?).Problem może leżeć w tym, że Karta Ethernet Połączenie lokalne oraz Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej 2 ma ten sam mac. Może nie radzi sobie z tym system operacyjny lub router. Moim zdaniem filtrowanie po macu komputera w sieci tv kablowej z modemem to nieporozumienie. Niestety wielu dostawców tak robi. Też mam internet z tv kablowej i mogę mieć dowolny mac na komputerze. Ważny jest w u mojego dostawcy mac modemu. U niektórych dostawców (chyba UPC) wystarczy reset/ wyłączenie na kilka sekund modemu po zmianie komputera (czy routera) podłączonego do modemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...