silvermax Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 Witam Mam problem z rozprowadzeniem pasty IC Diamond Carat 7. Nawet po 5 min. podgrzaniu we wrzątku pasta nie chce się rozprowadzić. Bardzo proszę o rady. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Najlepiej jest rozprowadzac natychmiast po wycisnieciu, bo ta pasta bardzo szybko twardnieje. A rozprowadzac najlepiej palcem owinietym w jakas grubsza folie, lub cos a'la karta kredytowa, tylko musi byc przezroczyste, zebys widzial co smarujesz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Nałóż, potraktuj opalarką i rozsmaruj ;) Kiedyś u znajomego tak robiliśmy, inaczej się nie dało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Witam mam pytanko wszystkie IC Diamond Carat 7 tak ciężko się rozprowadza czy kolega trafił na jakąś felerną sztukę lub może długo leżała?Czy pasta jest warta kupna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicuś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 "Konsystencja pasty IC Diamond 7 Carat zbliżona jest do past Arctica z serii MX - mamy więc do czynienia z naprawdę gęstym specyfikiem co może utrudniać jego nakładanie. Z mojej strony mogę zasugerować, by przed aplikacją pasty umieścić tubkę na kilka minut w szklance z ciepłą wodą dzięki czemu jej nanoszenie jest zdecydowanie łatwiejsze a i rozprowadzenie jej po powierzchni chłodzonego elementu jest efektywniejsze." http://www.frazpc.pl/artykuly/582/PASTA/IC...ntowa/rewolucja Cały artykuł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Czytałem czytałem :) tylko czemu kolego z pierwszego postu ma problem "Nawet po 5 min. podgrzaniu we wrzątku pasta nie chce się rozprowadzić." jeśli w artykule z frazpc tak ładnie piszą czytałem też opinie z cooling.pl oni tez żeby nie wiadomo jak super o rozprowadzaniu się nie wypowiadają:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Mam tą pastę i ja podgrzałem tubkę suszarką i na palec nałożyłem reklamówkę i rozprowadziłem, fakt nie było łatwo ale dałem rade u mnie wyglądało to tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 mozna też dodac kapeńke oleju maszynowego (takiego do oliwienia maszyn szyjacych) ostrzegam, tylko na czubeczek zapałki dosłownie ! (nabiera idealnej konsystencji) to naprawdę działa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Kropla na środek i przyduszasz radiatorem. Robie tak od czasu posiadania ocz freeze, który przy rozprowadzaniu jakby ciągnie się za sobą... Oczywiście nie ma co przesadzac z tymi kropelkami rzędu mikrona pikometra i mniej :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Dzięki koledzy za info:) ale z tym olejem to chyba nie zaryzykuje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Ale jak oleju kapnie trochę to pasta straci właściwości termoprzewodzące i będzie gorsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Większość past ma w sobie jakieś substancje oleiste. To one pozwalają utrzymać odpowiednią konsystencję i zapobiegają utracie właściwości podczas pracy w wysokich temperaturach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 (edytowane) Dobra by była prezerwatywa tylko gdzie taką małą dorwać :D :D Edytowane 3 Sierpnia 2009 przez d4r3kdmf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silvermax Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Dziękuje Wszystkim za odpowiedź, ale już sobie poradziłem. Wystarczy nałożyć na środek IHSa niewielką ilość pasty i założyć radiator. Pasta rozprowadziła się idealnie po powierzchni procesora. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Dobra by była prezerwatywa tylko gdzie taką małą dorwać :D :D W zoologicznym pytaj hehe, może chomikom rozdają ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Dziękuje Wszystkim za odpowiedź, ale już sobie poradziłem. Wystarczy nałożyć na środek IHSa niewielką ilość pasty i założyć radiator. Pasta rozprowadziła się idealnie po powierzchni procesora. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.Jak to ładnie się rozprowadziła? A jak temp? Przed zakupem pytałem się czy tak można z nią zrobić to powiedzieli ze nie da rady i ze nie rozprowadzi się. Ładnie się rozprowadziła po całym procesorze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Dobra by była prezerwatywa tylko gdzie taką małą dorwać :D :D obetnij palec z rękawiczki.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 obetnij palec z rękawiczki.. Właśnie mi się to przyśniło w nocy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silvermax Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Pasta rozprowadziła się IDEALNIE. Temperatury na Mugenie 2 i i7 920 D0 to max. 59, 61, 58, 60 podczas 12 godzinnego wygrzewania w IBT lub Prime95. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Koledzy otóż to mam wielki problem ten pasty za żadne skarby świata nie da się rozprowadzić próbowałem gorącej wody, suszarki i nic pasta ma tak jakby ciągle konsystencje plasteliny chcąc ją nałożyć nie chce się mogole przyklejając/rozprowadzić z nerwów zrobiłem tak jak silvermax wycisnąłem trochę na środek założyłem radiator fakt mniejsze temp ale nie jestem pewnie czy rozeszło się na całą powierzchnie a zbytnio nie chce mi się rozmontowywać je na nowo!Jakieś propozycje rady? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Jak już założyłeś to możesz jeszcze pod obciążeniem delikatnie docisnąć, poruszać radiatorem, powinna się jeszcze rozprowadzić. Żeby sprawdzić czy się dobrze rozprowadziła to i tak musisz zdjąć radiator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silvermax Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Koledzy otóż to mam wielki problem ten pasty za żadne skarby świata nie da się rozprowadzić próbowałem gorącej wody, suszarki i nic pasta ma tak jakby ciągle konsystencje plasteliny chcąc ją nałożyć nie chce się mogole przyklejając/rozprowadzić z nerwów zrobiłem tak jak silvermax wycisnąłem trochę na środek założyłem radiator fakt mniejsze temp ale nie jestem pewnie czy rozeszło się na całą powierzchnie a zbytnio nie chce mi się rozmontowywać je na nowo!Jakieś propozycje rady? pozdrawiam Pasta nie musi rozprowadzić się po całym IHSie. Wystarczy, że obejmie sekcje rdzenia: W obrębie poza rdzeniem, pasta termo nie jest potrzebna, bo przecież żadne elementy pod IHS, poza rdzeniem nie stykają się z jego powierzchnią. Przecież jak byś zdjął IHS z procka to nie posmarujesz płytki krzemowej tylko sam rdzeń, czyż nie? ;) podsumowując, pastę termo wystarczy nałożyć w bardzo niewielkiej ilości na środek IHS, rozprowadzi się ona idelanie, nie zależnie od tego od jakiego producenta pochodzi. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Dziękuje za wytłumaczenie:) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpan Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 Witam, wlasnie instalowalem u siebie TRUE i ta paste, skorzystalem ze wskazowek producenta: http://www.innovationcooling.com/applicationinstructions.htm co ciekawe wspominaja i podkreslaja zeby po przycisnieciu coolerem nie sprawdzac czy pasta zostala dobrze rozlorzona ("do not remove the sink to check the spread as it will introduce air into the joint") Na stronie jest kilka zdjec ktore pomoga mam nadzieje w aplikacji. Mam nadzieje ze u mnie sie pasta dobrze rozprowadzila :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2011 Witam wszystkich. A jak sprawa wygląda z usuwanie m tej pasty, czy później można wszystko ładnie po niej oczyścić? Właśnie ją kupiłem i stoję przed wymiana w lapku z MX-2(prawdopodobnie) na IC D 7 carat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2011 Ja bym tym gołego rdzenia nie smarował. Pooglądaj dokładnie zdjęcia po usunięciu pasty z IHS-ów, drobiny diamentu rysują powierzchnię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Właśnie o to chodzi że szukałem i nigdzie nie znalazłem, może złe zapytanie daje. Mógłbyś coś podesłać? Jestem po zmianie pasty. Cały zabieg zajął mi z godzinkę. W tym czasie przeszlifowałem spody radiatorów papierem 2000, wszystko w miarę możliwości wyczyściłem, bo aż się tam wylewało. Z tego co wiem nadmiar pasty jest niewskazany. Nałożenie pasty do najlżejszych nie należy, ale rozklepałem ją w końcu palcem po powierzchni, może w tym jest błąd. Nie pojmuję dlaczego pasta wypadająca w testach lepiej tak kiepsko się spisuje w tych samych warunkach. Mobo, oraz CPU w stresie 30 minutowym miało o 2 stopnie więcej, a grafika o 10 stopni, testowane Prime95. Już się nie pokusiłem o test grafiki, bo się obawiałem, zakładam że byłoby około 85 stopni. A przy primie już zaczęło mi dziwnie ćwierkać w wyniku rozgrzewania. Zdenerwowany tym obrotem, ściągnąłem plecy, było tak od razu zrobić na tamtej paście, miałbym porównanie a tak nie mam. Może ktoś Notepal U3 pokusi się o takie testy, na stokowej paście, będzie porównanie. Temperatury spadły do: Idlle Mobo ----29 / THRM 42 CPU -----42 GTX------35 Stress P95 Mobo-----29 / THRM 78 CPU------78 GTX------37 3DM06 Mobo -----29 / THRM 71 CPU-------70 GTX-------58 Mobo-----29 / THRM 70 CPU -----69 GTX-----60 stopni Temperatury są maksymalnymi jakie odnotowałem, więc jak coś to macie jakieś porównanie. Teoretycznie pasta też nie potrzebuje wygrzewania, zastanawiam się co by jeszcze tu zrobić, może dać więcej, nie rozklepywać jej jak normalnej pasty przez folie, tylko dać na środek jak jest na stronce pokazane. Zastanawiam się teraz nad kupnem Zalmana STG-2, ale wcześniej jak nikt tego nie sprawdzi w chwili wolnej sprawdzę inne metody rozprowadzenia. Fotki z zabiegu. https://plus.google.com/photos/108760591754351083804/albums/5687207782147513249 Przydałyby się też taśmy termo przewodzące, których też nie miałem, zakłądałem 3 lata temu że już w to się bawił nie będę i się pozbyłem. Edytowane 18 Grudnia 2011 przez worms1414 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...