Skocz do zawartości
tomcyk

radeon8500 : bios9100----->>8500

Rekomendowane odpowiedzi

wiatm juz od dłuzszego czasu czytam o tym ....i stało sie wsadziłem sobie biosa od radka 9100:)Wszysko byłoby fajnie tylko ze ja bym chciał wrócić do radka 8500 i potestować sobie inne biosy 700x (szczególnie interesuje mnie 7005/4/

i tu sie pojawił problem...bo nie wiem jak wrócic do biosa 8500...a jak chce go wgrać to mi wyskakuje komunikat ze ID biosu nie odpowiada ID karty .....i nie wiem jak wrócić....

bede wdzieczny za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde Tomcyk- co ty narobiłeś z tym Radeonem :P A czy wiadomo ci, że R 9100 nie ma 2 Ramdaków ? MOżesz mieć teraz problem z wyjściem na TV, bo bios pomija ten 2 Ramdac. I po kiego obniżyłeś taktowanie ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niop, ja spowrotem bios od 8500 le wgralem bez problemu.

Spróbuj z dodatkowym parametrem -f .

Jesli nie zadziala, widze dwa sposoby na rozwiazanie problemu :

1 zalatwic plik readme do atiflasha i poszukac

komendy ktora czysci bios i wgrac od nowa :?

Sam szukalem ale nie znalazłem, jak masz wiecej czasu to

poszperaj na necie.

2 sprobuj flashromem, opis dzialania i link do progosa w faq.

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=19647

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja napotkalem ten sam problem. Mam Radka 9100, flashowalem go na 8500 i nie moglem wrocic do 9100 bo bios nie pokrywal sie z typem karty.

Zrobilesm cosik takiego. Wzialem program flashradeon, jest tam opcja przywracania wczesniej zgranego biosu. Program zapisuje go w pliku savebios.bin, podmienilem manualnie ten plik z moim starym biosem ktorego przezornie zgralem sobie zanim zaczalem zabwawe z flasowaniem. Podmienilem go zmieniajac nazwe na savebios.bin. Odpalilem flasradeona i skorzystalem z opcji o ktorej pisalem powyzej. Radek nie grymasil tylko poslusznie sie przemienil z 8500 na 9100.

Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi