Maxim Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Witam! Coraz częściej ludzie podają "cene swoich marków". Chodzi oczywiście o cene zestawó komputerowego i osiągniętych na nim punktów w któwymś z benchmarków najczęściej jest nim 3d Mark. Dzieląc uzyskane punkty przez cene zestawu otrzymujemy współczynnik. Większy współczynnik oznacz bardziej ekonomiczny zestaw komputerowy. Dla przykładu podam przykład:): Kolega z forum ma 5600 marków za 450zł W=5600/450=12,4 Szkoda, ze podał cene samej karty. Gdyby wycenić procka + ram + karte graficzną + płyte główną i osiągnięte punkty podzielić przez tą cene to mieli byśmy dość sensowny współczynnik określający wydajność naszego komputera. Podam przykład swojego: Mobo - 300 Athlon - 300 Ram - ok 200 Grafa - 900 3d Mark prawie 10 000 na podkręconym sprzęcie w= 10 000/1700zł=5,88 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 No tak tylko że nie ma sensu podawać cen za które się sprzęt kupiło a po drugie np. ja nie wymieniam w kompie więcej niż 2 rzeczy na raz bo mnie kasa czymi. Ja za swojego GF2MX (Winfast) dałem prawie 700 zł obecnie no cóż dostał bym przy dobrych wiatrach 150. Tak samo jest z mobo czy procem. Więc ten współczynnik był by bardzo nie obiektywny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Yeti 666 ma racje nie ma sensu bo ceny drastycznie spadają :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 he he czekalem za komus tez to przyjdzie do glowki :) niestety ceny za szybko sie deaktualizuja :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...