Skocz do zawartości
KOCHAM SYNTHOL

2 Dyski Pod Raid 0 + Backup + Kontroler

Rekomendowane odpowiedzi

Moj czteroletni samsung daje mi ostro w kosc podczas grania, wiec rozgladam sie za dwoma dyskami do raid 0. Kryteria - cichy, szybki, najlpiej jednotalerzowy. Spektrum pojemnosci, ktora mnie interesuje to 500-750gb (na dysk).

Duzo dobrego slyszalem o serii Black od WD i to dyski z tej serii sa moim jedynym kandydatem, przynajmniej na razie. Z gory zaznaczam, ze wynalizki z przyszlosci typu ssd czy raptory sa zdecydowanie poza moim budzetem. :>

Oprócz tego, interesuje mnie jeszcze jeden, wiekszy dysk na backup, zauwazylem, ze duzym zainteresowaniem cieszy sie 1tb z serii green power (tez od wd), cena jest calkiem przyjemna i w sumie jestem juz na niego prawie zdecydowany - ktos odradza wybor?

Ostatnia kwestia - kontroler raid. Nie mam go na plycie (msi p35 neo-f :<), ale widzialem na allegro kontrolery pod pci-e, ceny sa podejrzanie niskie (ponizej 30 pln). Dziala to jakos? ;) Najbardziej interesuje mnie kwestia ewentualnej utraty wydajnosci w porownaniu z kontrolerem onboard. klik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAID na pci to nieporozumienie.

32bit pci i 33MHz da Ci okolo 115-117MB/S , gdy inne urzadzenia nie beda korzystac z transferow , mozesz miec i ledwo 60MB/S. Taki jeden AAKS 640GB od WD ma srednia na poziomie cos ponad 110MB?s...nie do pci , jesli juz to pciex1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki, uchroniles mnie przed wyrzuceniem w bloto sporej ilosci gotowki, bo z tego co widze, pod pcie x1 nie ma kontrolerow raid.

mam jakies opcje, oprocz wymiany mobo? W ostatecznosci to zrobie, ale dodatkowy wydatek rzedu 500 pln nie bardzo mi sie usmiecha, bo to 1/4 kosztu podstawowej platformy z i7, na ktora chcialem sie przesiasc na poczatku przyszlego roku. :<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo z tego co widze, pod pcie x1 nie ma kontrolerow raid.

http://www.adaptec.com/en-US/products/Cont...entry/SAS-2045/

tylko cena

Adaptec Serial ATA RAID 1220SA Kit lub bulk (2xSATA) PCI-E

tani

Interfejs PCI-Express x1

Edytowane przez mensir67pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Ostatnia kwestia - kontroler raid. Nie mam go na plycie (msi p35 neo-f :<), ale widzialem na allegro kontrolery pod pci-e, ceny sa podejrzanie niskie (ponizej 30 pln). Dziala to jakos? ;) Najbardziej interesuje mnie kwestia ewentualnej utraty wydajnosci w porownaniu z kontrolerem onboard. klik.

ten kontroler jest na pci a nie na pci-e.

aar-1220 jest spoko, ale do ładowania gier kontroler na mobo wystarczy.

wybór dysków - mnie się podoba ;)

edit: aaa, sory ślepy jestem - nie masz raid-biosu...

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

270 baksow to faktycznie tani, mialbym nie tylko na nowe mobo, ale jeszcze na dyski. ;]

Czaj sie na Allegro , sam kupilem tego Adapteca za 120 zl+kw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi