Skocz do zawartości
ziom2123

Jak Ustawić Ramy: Patriot Ddr3 2x2048mb Viper Series 1600mhz Cl 7.0 Na 1600 Mhz + Odpowiednie Timingi?

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż tak: ostatnio zakupiłem sobie taki sprzęcik:

Gigabyte Radeon HD 4890 1GB DDR5 PCI-E BOX

Gigabyte GA-MA770T-UD3P

AMD Phenom II x2 550 Black Edition AM3 BOX

Patriot DDR3 2x2048MB Viper Series 1600MHz CL 7.0

WD Caviar SE16 WD3200AAKS (320GB, 16MB, SATA/300)

Cooler Master ELITE 335 czarna

Chieftec CFT-600-14CS 600W

Lite-On iHAS124-19 czarny OEM

Zauważyłem, że ramy startują jako 1066MHz + wysokie timingi.. Tu moje pytanie: jak je poprawnie skonfigurować? Moje dotychczasowe ustawienia:

Set memory clock na x8(1600MHz)

DRAM Voltage Control na 1,9 V

+ timingi jak w spd po za tRC gdzie wszędzie ustawiłem 160ns. Komputer z takimi ustawieniami startuje, aczkolwiek w memteście występują błędy (Czy to możliwe, że są one spowodowane tym, że odblokowałem dwa dodatkowe rdzenie na procu?). Gdzies wyczytałem, że trzeba jeszcze przyśpieszyć NB, więc dałem NB Frequency na 2400 MHz i Nb voltage control na 1,3 v - komputer się wyłożył, nawet dual bios nie zadziałał, ręcznie musiałem zresetować bios. Postanowiłem wziąć się za testowanie ramu z takimi ustawieniami jakie płyta główna zaleca.. Katuje już 8h i zero błędów.. Ile powinien trwać taki test? Jakieś propozycje co zrobić? Sorry za chaos, ale spałem tylko 5h.. Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłem na 7,7,7 a reszta parametrów tak jak bios zaproponował.

W tym przypadku przy dłuższym testowaniu mem testem (test nr.5) pojawiają sie 2 błędy.

Nie ma to jednak wpływu na stabilność systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak: jak oddam na gwarancję to coś zmieni? Błędy mogły być spowodowane nie przyśpieszeniem NB? Czy czym jeszcze? Wielkie dzięki za odp :) Sprawdzę Twoje ustawienia :)

Warunek stabilności : HT<NB frequency.

Zmień na T1 - poprawia szybkość, a u mnie nie ma wpływu na błędy badź stabilność.

Czy cos dmucha na pamięci ? Z tego co zauważylem to calkiem cieple sa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień na T1 - poprawia szybkość, a u mnie nie ma wpływu na błędy badź stabilność.

Czy cos dmucha na pamięci ? Z tego co zauważylem to calkiem cieple sa....

Aha, co do chłodzenia, to nie ma żadnej "chuchajki", na proca zamierzam dołożyć chłodzenie ze wzgl na odblokowanie rdzeni, więc kupi się jeszcze ze dwa wentyle do obudowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz nowy BIOS F3 dla Twojej płyty.

U mnie poprawił zdecydowanie stabilność w Mem test.

Zainstalowałem ten bios.. cyrki były, że masa.. w końcu z zasiłki poszedł dym i oddałem mobo + ram + zasilacz na gwarę :)

A co do:

NB próbowałem przyśpieszyć do 2400 Mhz lecz nie wstawał wtedy. Jak dawałem na 2200MHz + napięcie 1,2V bodajże to wszystko dobrze było, po za błedami na pamięci

A T1 to chodzi Ci o timing taki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dym z zasilacza, czyżby od początku była to wina niestabilnego zasilacza.

Zobaczymy, ale co dziwne, komp nie chciał wstać po tym jak zadymiło z zasiłki, dałem reset biosu i po problemie :) Dobrze byłoby, że po naprawie tych podzespołów wszystkie moje problemu znikły by jak ręką odjął :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi