Skocz do zawartości
pXp

Macierz Raid 0 - Pytanie (problem)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich (jestem nowy).

Postaram sie opisać dokładnie o co mi chodzi.

Kupiłem sobie w ESC nowy zestaw komputerowy (phenom II x2 550, plyta AS Rocka M3A790GXH, 4 GB pamieci i system Vista 64 Home premium). Do tego Radek 4890 i dwa dyski po 750 MB.

W sklepie poprosiłem o złożenie, oraz uruchomienie macierzy RAID 0. ESC zainstalował mi również system.

Przesyłkę dostałem, wszystko działa jak należy ale mam taki problem z dyskiem (macierzą). Otóż mimo puszczenia macierzy raid 0, we właściwościach dysku twardego system widzi mi nie 750 GB ale prawie 1500 GB.

Dlaczego nie jest pokazywana macierz jako 750 GB, dlaczego Vista te pojemności sumuje? To wygląda tak jakby to był jeden wielki dysk ale o pojemności prawie 1500GB.

Co radzicie?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhem , czego sie spodziewales? Wiekszosc ludzi slyszac o raidzie/macierzy i prosbie postawienia czegos takiego postawilaby Ci 0. 0 sumuje dyski dajac przestrzen 2x taka jak dysk. 1 nie sumuje , to mirror i daje Ci przestrzen 1 dysku. Dyski w Raidzie beda albo jak 2x750=1500 , albo jak 750 w mirrorze (1).

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co Ci niby mamy radzić? :damage_wall:

Przecież wszystko jest ok. Przestrzeń dyskowa w raid 0 to nic innego jak N*wielkość najmniejszego dysku, gdzie N to liczba dysków użytych w macierzy.

Ty masz 2 dyski po 750 GB więc 2*750 daje 1500 GB.

Lepiej poczytaj zanim zapytasz: RAID

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie. Byłem w błędzie. Myślałem że przy raidzie 0 również widoczna jest wielkość 1 dysku jak w raidzie 1.

Wybór macierzy raid 0 był świadomy, zależało mi na wydajności.

Dzieki i można zamknąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi