jaryx Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 Podczas porzadkow w garazu znalazlem elektryczny podgrzewacz do wody (procz tego jakies 20kg miedzi niestety... w drucie :cry: Rozmontowalem podgrzewacz i w srodku znalazlem miedziany zbiornik na 0,9l wody. Nie mam screena ale wyglada jak gasnica samochodowa. Od niego wychodza rurki o srednicy jakies 12mm, ktore przechodza w chyba w 8mm. Tak sobie mysle czy ten zbiorniczek moglbym uzyc jako chlodnice? Co o tym myslicie? A jakbym powyginal te miedziane rurki i podpiął je bezposrednio do pompki i do bloku to tez poprawilaby sie temp.? (poprostu mysle zeby uzyc tych rurek zamiast wezy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParyS Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 Walnij jakas fote, jakos nie wyobrazam sobie tego podgrzewacza. Zreszta w przypadku chlodnicy liczy sie przede wszystkim powierzchnia kontaktu wody z owym urzadzeniem i czas kontaktu- im te wielkosci wyzsze tym lepiej. Jest jeszcze opor przeplywu- im mniejszy tym lepiej. Pomysl teoretycznie jak by to dzialalo, albo sprawdz przeplyw jak masz jakas pompke pod reka. A najlepszymi chlodnicami do WC sa samochodowe nagrzewnice- dostaniesz za grosze na jakims szrocie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 mozesz to uzyc jako zbiornika wyrownawczego a nie chodnicy tren zbiorniczek raczej CI nei pomoze poszukaj lepiej nagrzewnicy na szrocie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzio Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 Walnij sam pojemnik i zakop w ogrodzie :) Jeden koleś tak zrobił. Ziemia dobrze wychładza, chyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaryx Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 chlodnice to ja tam tez znalazlem ;). Bycza, akurat na bok komputera i nawet wiatrak samochodowy ma (no jakbym sie chcial bawic z czujnikiem/włacznikiem to bym moze tak zostawil i bylby szok :) ) Ale ja chcialbym wszystko w budzie schowac. Sprobuje na jutro screena zrobic, ale ten zbiornik wyglada jak zwykla gasnica samochodowa, nawet dup_e ma zaokraglona (jak niektore samochodowe. aha i calosc byla zalana na maxa jakas pianka podobna do tej co w okna daja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 Mam takie male pytanko w jaki sposob chciales to wykozystac jakos chlodnice. Przeciez to jest zamkniety zbiornik z zamontowana grzalka w srodku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 Mam takie male pytanko w jaki sposob chciales to wykozystac jakos chlodnice. Przeciez to jest zamkniety zbiornik z zamontowana grzalka w srodku. Zamkniety to on nie moze byc, w koncu grzal przeplywowo :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 Mam takie male pytanko w jaki sposob chciales to wykozystac jakos chlodnice. Przeciez to jest zamkniety zbiornik z zamontowana grzalka w srodku. Zamkniety to on nie moze byc, w koncu grzal przeplywowo :o No moze nie jes zamkniety (nie jestem hydraulikiem) ale wiem ze do WC to sie raczej nienada ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 Zbiornik zamiast chlodnicy? O to idzie czy nie zrozumialem. W kazdym razie to nie moze sie udac - wynik bedzie beznadziejny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaryx Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Mam takie male pytanko w jaki sposob chciales to wykozystac jakos chlodnice. Przeciez to jest zamkniety zbiornik z zamontowana grzalka w srodku. nie nie jest zamkniety, sa sruby ktore dekiel trzymaja. a poza tym wlot i wylot u gory i na dole. Zbiornik zamiast chlodnicy? O to idzie czy nie zrozumialem. W kazdym razie to nie moze sie udac - wynik bedzie beznadziejny.. tak wlasnie miedziany zbiornik na 0,9l cieczy. Dlaczego mialby byc slaby wynik. a ile w takiej malej nagrzewnicy w budzie wody sie zmiesci? Do tego zamiast wezy - rurki z miedzi. fakt, najlepszym rozwiazniem do tego bylaby malenka chlodniczka (wielkosci wentyla) zamontowana zaraz po wyjsciu z bloku. I wtedy do zbiornika z miedzi wlatywalaby w miare sachlodzona ciecz. No chyba ze ma ktos pomysl na aktywne chlodzenie cieczy (wicher bezposrednio na ciecz). A moze jakis mieszalnik? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Zaden zbiornik nie odda tyle ciepla co chlonica. Wez pod uwage to, ze ma on stac w obudowie, gdzie jest cieplej niz w pokoju. Chlodzenie za pomoca rurek z miedzi to jak chlodzic procka zestawem CPC. Zrob uklad zamkniety, zbiornik oddaj na zlom to Ci na lody starczy i kup jakas nagrzewnice. Jest sporo fotek na forum, ktore udowadniaja, ze nawet spore chlodniczki wchodza do midi towera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Jak chcecie porządne chłodnice/klimatyzatory to zapraszam na PW ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...