Skocz do zawartości
jaryx

Zbiornik (chlodnica) z elektrycznego podgrzewacza wody.

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas porzadkow w garazu znalazlem elektryczny podgrzewacz do wody (procz tego jakies 20kg miedzi niestety... w drucie :cry:

Rozmontowalem podgrzewacz i w srodku znalazlem miedziany zbiornik na 0,9l wody.

Nie mam screena ale wyglada jak gasnica samochodowa. Od niego wychodza rurki o srednicy jakies 12mm, ktore przechodza w chyba w 8mm.

Tak sobie mysle czy ten zbiorniczek moglbym uzyc jako chlodnice? Co o tym myslicie?

A jakbym powyginal te miedziane rurki i podpiął je bezposrednio do pompki i do bloku to tez poprawilaby sie temp.? (poprostu mysle zeby uzyc tych rurek zamiast wezy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walnij jakas fote, jakos nie wyobrazam sobie tego podgrzewacza.

Zreszta w przypadku chlodnicy liczy sie przede wszystkim powierzchnia kontaktu wody z owym urzadzeniem i czas kontaktu- im te wielkosci wyzsze tym lepiej. Jest jeszcze opor przeplywu- im mniejszy tym lepiej.

Pomysl teoretycznie jak by to dzialalo, albo sprawdz przeplyw jak masz jakas pompke pod reka.

A najlepszymi chlodnicami do WC sa samochodowe nagrzewnice- dostaniesz za grosze na jakims szrocie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlodnice to ja tam tez znalazlem ;).

Bycza, akurat na bok komputera i nawet wiatrak samochodowy ma (no jakbym sie chcial bawic z czujnikiem/włacznikiem to bym moze tak zostawil i bylby szok :) )

Ale ja chcialbym wszystko w budzie schowac.

Sprobuje na jutro screena zrobic, ale ten zbiornik wyglada jak zwykla gasnica samochodowa, nawet dup_e ma zaokraglona (jak niektore samochodowe.

aha i calosc byla zalana na maxa jakas pianka podobna do tej co w okna daja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie male pytanko w jaki sposob chciales to wykozystac jakos chlodnice. Przeciez to jest zamkniety zbiornik z zamontowana grzalka w srodku.

Zamkniety to on nie moze byc, w koncu grzal przeplywowo :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie male pytanko w jaki sposob chciales to wykozystac jakos chlodnice. Przeciez to jest zamkniety zbiornik z zamontowana grzalka w srodku.

Zamkniety to on nie moze byc, w koncu grzal przeplywowo :o

No moze nie jes zamkniety (nie jestem hydraulikiem) ale wiem ze do WC to sie raczej nienada ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie jest zamkniety, sa sruby ktore dekiel trzymaja. a poza tym wlot i wylot u gory i na dole.

Zbiornik zamiast chlodnicy? O to idzie czy nie zrozumialem. W kazdym razie to nie moze sie udac - wynik bedzie beznadziejny..

tak wlasnie miedziany zbiornik na 0,9l cieczy. Dlaczego mialby byc slaby wynik. a ile w takiej malej nagrzewnicy w budzie wody sie zmiesci? Do tego zamiast wezy - rurki z miedzi.

fakt, najlepszym rozwiazniem do tego bylaby malenka chlodniczka (wielkosci wentyla) zamontowana zaraz po wyjsciu z bloku. I wtedy do zbiornika z miedzi wlatywalaby w miare sachlodzona ciecz. No chyba ze ma ktos pomysl na aktywne chlodzenie cieczy (wicher bezposrednio na ciecz). A moze jakis mieszalnik? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaden zbiornik nie odda tyle ciepla co chlonica. Wez pod uwage to, ze ma on stac w obudowie, gdzie jest cieplej niz w pokoju.

Chlodzenie za pomoca rurek z miedzi to jak chlodzic procka zestawem CPC.

Zrob uklad zamkniety, zbiornik oddaj na zlom to Ci na lody starczy i kup jakas nagrzewnice. Jest sporo fotek na forum, ktore udowadniaja, ze nawet spore chlodniczki wchodza do midi towera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi