grzegi Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Witam serdecznie. Mam pytanie, mianowicie, jestem w sieci osiedlowej, mam przypisany adres wewnętrzny 10.1.... W domu mam 3 komputery, 2 stacjonarne + laptop. Do tej pory dzieliłem łącze przez 2 sieciówki i net był na stacjonarnych kompach. Zachciało mi się robić sieć w domu także dla laptopa, wiec zakupiłem router z wifi. Wszystko chodzi, jest net, ale gdy postawię serwer www, ftp bądź jakąś grę, a nawet gdy próbuję wejsc na adres kumpla z sieci 10.1.... tej od mojego dostawcy, nie da się wejść. Ani u mnie www, ftp, gry, ani u kolegi. Domyślam się, że to przez NAT i wewnętrzne nowe adresy IP jakie router nadaje moim komputerom, lecz mam pytanie, jak zrobić by jeden z tych moich komputerów mógł wchodzić na serwery kumpli, jak zrobić bym ja mógł stawiać serwery? Jest taka możliwość? Czy jakbym zamiast routera podłączył switch to byłaby taka możliwość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...