Skocz do zawartości
Kakajam

2x 1gb Goodram Ddrii - Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam dość dziwny problem z pamięcią w moim komputerze. Dzisiaj zakupiłem 2x 1gb goodram'a (667mhz), po włożeniu komputer wykrywał mi jedynie jedną kość. Wchodziłem do BIOSu, nadal tylko jedna kość więc zaktualizowałem BIOS. Problem "powiedzmy" że się rozwiązał. Gdy wchodzę do BIOSu w zakładce "computer information" widnieją dwie kości natomiast na flash screenie (tym gdzie pisze jaki mamy procesor, płytę, BIOS itp) nadal wyświetla mi jedynie jedną (tj. 896 mb [128 zabiera zintegrowana grafika]). Oczywiście windows widzi to co BIOS (jedynie jedną kość) natomiast CPU-Z widzi obydwie (EVEREST już tylko jedną).

Sprawdzanie kości w sumie nie powinienem robić bo BIOS niby widzi te dwie kości (ale i tak zrobiłem, wszystkie kombinacje).

Dziwna sprawa to też ta że gdy włożę obojętnie jaką pamięć + moją starą 512 wszystko jest ok (jest 1,5 gb RAM)

Nie mam już pomysłów co z tym zrobić. Bardzo proszę o pomoc.

Moja płyta główna: 775Twins - hdtv (obsługuje 2gb RAM)

[edit] procek i reszta bez OC (wszystko stockowe)

Bardzo jeszcze raz proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta płyta jest dziwna, mój kolega ma z nią problemy. Ma 2x2Gb GoodRam, najnowszy Bios widzi 3Gb, XP x86 standardowo 3,5Gb i wszystkie programy diagnostyczne pełne 4Gb. Ciekawostką jest natomiast, że płyta przy DDR2 chyba nie ma DualChannel a przynajmniej wszystko wskazuje, że u mojego kolegi DC nie działa. Grafikę ma zewnętrzną, nie korzysta z integry.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy masz oba takie same moduły? Czy są dwustronne czy jednostronne. Jaka rewizja mobo?

Tak, identyczne. Są to kości [edit] 1x jednostronne, 1x dwustronna (kupowałem je w tym samym czasie, nie wiem czemu dali dwie inne...). Rev 1.02

Ehh już tracę nadzieję chyba. BTW. Dziękuję za szybką odpowiedź.

Edytowane przez Kakajam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli moduły nie są takie same, bo jedna ma 8 kości, druga 16 kości :wink: a jako, że płyta to jeden z wynalazków Asrocka na mało uczciwym chipsecie to bym proponował pójść do sklepu i grzecznie poprosić o wymianę by oba moduły były takie same, bez znaczenia czy 2x dwustronny czy 2x jednostronny, gdyż według producenta płyta obsługuje max 4 GB w kościach 2x2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal jedną kośc. Dwie kości widzę tylko jak wejdę w BIOS F2. Na "falsh screenie" natomiast mam jedną.

Zauważyłem coś jeszcze, gdy połączę moją dwustronną kość z jednostronnym kingstonem 512mb wyświetla mi się wszędzie 1,5gb RAM natomiast jak chciałem zrobić jednostronna + kingston ta jednostronna jakby wypiera kingstona i mam tylko 1024mb RAM.

PS. Dziękuję bardzo za to że mi pomagasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi