Kakajam Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Witam serdecznie. Mam dość dziwny problem z pamięcią w moim komputerze. Dzisiaj zakupiłem 2x 1gb goodram'a (667mhz), po włożeniu komputer wykrywał mi jedynie jedną kość. Wchodziłem do BIOSu, nadal tylko jedna kość więc zaktualizowałem BIOS. Problem "powiedzmy" że się rozwiązał. Gdy wchodzę do BIOSu w zakładce "computer information" widnieją dwie kości natomiast na flash screenie (tym gdzie pisze jaki mamy procesor, płytę, BIOS itp) nadal wyświetla mi jedynie jedną (tj. 896 mb [128 zabiera zintegrowana grafika]). Oczywiście windows widzi to co BIOS (jedynie jedną kość) natomiast CPU-Z widzi obydwie (EVEREST już tylko jedną). Sprawdzanie kości w sumie nie powinienem robić bo BIOS niby widzi te dwie kości (ale i tak zrobiłem, wszystkie kombinacje). Dziwna sprawa to też ta że gdy włożę obojętnie jaką pamięć + moją starą 512 wszystko jest ok (jest 1,5 gb RAM) Nie mam już pomysłów co z tym zrobić. Bardzo proszę o pomoc. Moja płyta główna: 775Twins - hdtv (obsługuje 2gb RAM) [edit] procek i reszta bez OC (wszystko stockowe) Bardzo jeszcze raz proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 (edytowane) Czy masz oba takie same moduły? Czy są dwustronne czy jednostronne. Jaka rewizja mobo? Edytowane 19 Sierpnia 2009 przez Xtreme Addict Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 (edytowane) Ta płyta jest dziwna, mój kolega ma z nią problemy. Ma 2x2Gb GoodRam, najnowszy Bios widzi 3Gb, XP x86 standardowo 3,5Gb i wszystkie programy diagnostyczne pełne 4Gb. Ciekawostką jest natomiast, że płyta przy DDR2 chyba nie ma DualChannel a przynajmniej wszystko wskazuje, że u mojego kolegi DC nie działa. Grafikę ma zewnętrzną, nie korzysta z integry. Edytowane 19 Sierpnia 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kakajam Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 (edytowane) Czy masz oba takie same moduły? Czy są dwustronne czy jednostronne. Jaka rewizja mobo? Tak, identyczne. Są to kości [edit] 1x jednostronne, 1x dwustronna (kupowałem je w tym samym czasie, nie wiem czemu dali dwie inne...). Rev 1.02 Ehh już tracę nadzieję chyba. BTW. Dziękuję za szybką odpowiedź. Edytowane 19 Sierpnia 2009 przez Kakajam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 czyli moduły nie są takie same, bo jedna ma 8 kości, druga 16 kości :wink: a jako, że płyta to jeden z wynalazków Asrocka na mało uczciwym chipsecie to bym proponował pójść do sklepu i grzecznie poprosić o wymianę by oba moduły były takie same, bez znaczenia czy 2x dwustronny czy 2x jednostronny, gdyż według producenta płyta obsługuje max 4 GB w kościach 2x2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kakajam Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Hmm ale co z tym fantem że BIOS niby widzi 2 kości ? Tak samo CPU-Z :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 a jaką masz ilość dostępnej pamięci np. w menadżerze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kakajam Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Nadal jedną kośc. Dwie kości widzę tylko jak wejdę w BIOS F2. Na "falsh screenie" natomiast mam jedną. Zauważyłem coś jeszcze, gdy połączę moją dwustronną kość z jednostronnym kingstonem 512mb wyświetla mi się wszędzie 1,5gb RAM natomiast jak chciałem zrobić jednostronna + kingston ta jednostronna jakby wypiera kingstona i mam tylko 1024mb RAM. PS. Dziękuję bardzo za to że mi pomagasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 wymień kości by mieć 2x dwustronne. Widocznie Asrock nie lubi jednostronnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kakajam Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Postaram się tak zrobić. Dzięki wielkie za pomoc ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...