Skocz do zawartości
GiKeR

Problem z zasilaniem wentyla

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nastepujacy problem - mianowicie potrzebuje podlaczyc wentyla na zewnatrz obudowy.

Wentyl bedzie przykrecony do biorka i bedzie wyciagal cieple powietrze z wneki na bude. Chial bym go jakos podlaczyc do kompa zeby wlaczalo sie razem z nim. I teraz moje pytanie - skad z portow kompa moge ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> odpowiednie zasilanie?? Wiem ze z USB moge pociagnac 5V ale tylko do 500mA co mi daje 2,5 W a to troszke za malo na wentyl.

Mam wolne USB, Serial, LPT, MidiPort

Z gory dzieki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki wiatrak - na ile V.

Jesli normalny na 12V to wez napiecie z molexa. Poniewaz bedziesz pewnie od czasu do czasu ruszal komputer, wiec zrob w obudowie gniazdko, a na koncu kabla od wiatraka wtyczke.

Jesli na 220V :) to potrzebujesz przekaznika. To jest taka kostka, ze jak przejdzie przez jej jeden obwod odpowiednie napiecie, to zamknie drugi - specjalisci, jak sie myle to poprawcie.

Czyli wlaczasz komp, napiecie do przekaznika idzie z molexa, i zamyka obwod zasilajacy do wiatraka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Lukas20 - ale wiem co to jest przekaznik (skonczylem technikum elektroniczne :D ).

Mi raczej chodzilo o ktores z gniazd ktore jush sa na zewnatrz obudowy no ale jaq nic z tego to wyprowadze zasialanie z fanbusa na tyl i juakos sobie poradze ale to zawsze dodatkowy kabelek przez cala obudowe a mi raczej chodzi o minimalizacja ilosci kabli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety z tuly masz tylko USB, ale to nie wystarczy.

Ja wyprowadzilem u siebie 12V z molexa, kupilem zaj... gniazdko i wtyczke 2 bolcowa (super ladna, metalowa, ale kosztowal 14 PLN na CGE). Kable w obudowie przyklejam klejem termotopliwym tak, zeby nie blokowaly przeplywu powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi