kompanka Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Temat pewnie niewiele mówi, zaraz wyjaśnię. Zamówiłam sobie netbooka z zainstalowaną vistą (omg). I teraz zastanawiam się, czy instalator tegoż systemu będzie znajdował się na twardym dysku komputera? Jeśli tak, to czy jest możliwość usunięcia go, lub też ewentualnie skopiowania na przykład na pendrive? Ponadto, czy koniecznym będzie podpinanie do laptopa stacji dvd, czy można pendrive'a uczynić bootowalnym i z niego zainstalować system? Jeśli tak, jak go do tego przygotować? Co na niego wgrać? Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi. Jeśli gdzieś był podobny wątek, proszę mnie odesłać. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 (edytowane) os na nowym laptopwie mozesz dostac w kilku wersjach: 1 w pelni zainstalowany - wlaczasz i juz dziala... na hdd masz kopie albo na dvd/cd (mozesz miec takze instalke na dvd, nie obraz recovery zaleznie od producenta) 2 w wersji do zainstalowania - wlaczasz komputer i system automatycznie instaluje sie z partycji recovery z hdd, wtedy kopie tez mozesz miec dodatkowo na nosniku optycznym 3 dostajesz golego laptopa i plyte z systemem (nie recovery) najlepsza jest opcja 3 bo nie musisz usuwac crapware od producenta laptopa po postawieniu systemu najczesciej spotykalem sie z opcja nr 2 w przypadku 1 i 2 os masz na ukrytej partycji, widac ja w systemie jako nieznany format (nie w moim komputerze tylko w narzedzial administracyjnych) zazwyczaj ta partycja zajmuje od 2 do 8 giga... inne partycje mozesz dowoli modyfikowac (wyjatkiem byly stare systemy recovery, ktore wymagaly aby partycje systemowa na czas odzysku ustawic jako fat32) ukryta partycje mozna zgrac na pena, tylko po co? w biosie w wiekszosci nowych laptopow mozna ustawic bootowanie na usb, ale raczej biosowy system recovery nie bedzie dzialal na kopii z pena... lepiej uzyc do tego zewnetrznego softu (jest tego bardzo duzo) Edytowane 4 Września 2009 przez grzechuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...