Skocz do zawartości
juzekmj

Serwery W Sieci Domowej

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chce założyć zaawansowaną sieć domową w której postawie dwa serwery, główny i zapasowy. Na serwerkach będą przechowywane poufne dane i oprogramowanie sterujące domem (alarm, ogrzewanie, czasowe włączniki światła itp) więc system musi być niezawodny, już tłumacze jak to ma wyglądać.

Do głównego serwera będą miały dostęp PCty w sieci, chodzi o wymianę plików. Co jakiś czas serwer pierwszy będzie automatycznie tworzył kopie zapasową plików na serwerze drugim, po czym będzie się od niego odłączał żeby zapobiec jakiemukolwiek zagrożeniu. Gdy serwer pierwszy padnie, jego role przejmuje drugi.

Zastanawiam się jaki sprzęt użyć i jak to wszystko połączyć oraz zorganizować.

Prosiłbym o zdanie jakiej firmy serwery polecacie, jakie są wady i zalety ich sprzętu? Co jest ważne przy wyborze hardware (wydaje mi się że serwery potrzebują dużo ramu i szybkie dyski, firmy raczej stosują dobrej jakości podzespoły). Na co zwrócić szczególną uwagę, a czego się wystrzegać? Oraz jakiego sprzętu tak naprawdę potrzebuje? Wiadomo że nie wydam kilkunastu tysięcy na jeden głupi serwerek, ale używany PIII też odpada ;)

Czy możliwe jest zastosowanie krótkich połączeń światłowodowych w połączeniach serwer-serwer, serwer-komputer osobisty? Jeśli nie to podpowiedzcie jak najlepiej to połączyć bo wbrew pozorom gigabitowy ethernet jest powolny.

Na budowę sieci mam jeszcze dużo czasu, jednak chce w najbliższym czasie stworzyć szczegółowy "plany działania" ponieważ muszę zaprojektować całe okablowanie i specjalne pomieszczenia w domu. Ważniejsze niż gotowe przykłady sprzętu są dla mnie informacje i podpowiedzi które mogę wykorzystać w przyszłości, jeśli znacie jakieś fajne arty i książki to chętnie poczytam :)

Pozdrawiam

Edytowane przez juzekmj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eeeee?

Ale masz pomysły, -ale dość narzekania, teraz konstruktywnie.

1. PIII to nie jest zły pomysł ;). Zwłaszcza tualatin puszczony na magistrali 66mhz z pasywnym chłodzeniem.

- co ty chcesz robić z tymi serwerami?

2. co to znaczy gigabitowy ethernet nie wystarczy? - jeśli masz zastosowania w których nie wystarczy, to znaczy że wiesz czego chcesz i nie potrzebujesz porad z PPC. Światłowody to olbrzymi koszt. Są stosowane na bardzo długie odległości (od 100m do ....) Jeden konektor to 50pln, ethernetowy to 20gr. I nie o prędkość tutaj chodzi. Możesz zastosować zagregowane gigabit jeśli chcesz - będzie wykonalne i taniej

O ile jeszcze wyobrażam sobie połączenie światłowodowe server - server, to server- pc już nie.

3. co do serwerów to polecam zaczęcie studiowania dokumentacji FreeBSD.

4. Pamiętaj o UPS

5. Najważniejszym elementem sieci powinien być porządny router. Sieć ładnie podzielona na podsieci (a nie wszystko na jednym wielkim moście), porządne reguły firewalla, NAT dla dodatkowej ochrony, priorytetyzacja ruchu. Może coś z mikrotika (rb450G - tanie w tej funkcjonalności), + porządny switch zarządzalny (jakiś 3com).

Mirotik - to nieco półprofesjonalnie, ale piszę o nim bo sam stosuję w swojej sieci i problemy się skończyły... jeszcze tylko router linksysa muszę wymienić bo nie daje rady

6. Jeśli bezpieczeństwo jest takie ważne, to szyfruj ruch w ethernecie.

Reasumując: najwięcej wydaj na router (i poświęć najwięcej czasu na konfigurację), kup porządne kable (np. madex), i porządną zaciskarkę (!!!)

W serwerkach skup się na dyskach (+ kontrolery dysków) i porządnych kartach sieciowych. O ile nie tworzysz ogólnopolskiego portalu i forum, to pIII powinno wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, w sumie to pomysł ojca, ja tez szalony nie jestem ;)

ad1. Serwery będą służyły do przechowywania danych i sterowania urządzeniami w domu. Nie zamierzam podbijać internetu, ale w przyszłości przydatne może sie okazać zdalne sterowanie typu VPN. Sprzęt ma być przedewszystkim nowoczesny i łatwy w rozbudowie, dlatego wykluczyłem używane komputery sprzed dekady :) Wymagana jest możliwość podłączenia urządzeń pod rs232 czyli port lub pcimcia, w najgorszym wypadku usb. Powiedzmy że chce wydać możliwie najmniejszą sume, ale jakość jest ważniejsza niż cena. Na samym allegro są serwery już od 1200zł.

ad2. W hi-fi stosuje się światłowodowe połączenia pomiędzy odtwarzaczem, a wzmacniaczem, myślałem że takie połączenia są również możliwe i stosunkowo tanie do zrealizowania w informatyce, jeśli nie to ethernet powinien wystarczyć. Chodziło głównie oto żeby tworzenie kopi zapasowej trwało możliwie jak najkrócej, o ile się nie myle max kart sieciowych to jeden gigabit, czyli około 120mb/s. Przy kopiowaniu dysku 500gb może być uciążliwie bo i tak max łącza nie uda mi się osiągnąć, ale nie jest to priorytetowa sprawa.

ad3. Z serwerów powinien umieć korzystać każdy w każdej sytuacji, ja osobiście jestem fanem Debiana i pochodnych, jednak rodzice używają Windowsa i już chyba tak zostanie. Wiem że tania sprawa to nie jest, ale w stosunku z całą siecią myśle że da sie przeżyć cene OSa.

ad4. Na razie przewiduje prosty UPS który utrzyma sieć przez parę minut, chciałbym żeby serwer automatycznie zabezpieczał dane i się wyłączał, gdy prąd się pojawi powinien automatycznie wracać do pracy. W przyszłości gdy dojdzie chociażby monitoring (pare lat) chciałbym zainwestować w porządny sprzęt który utrzyma wszystkie urządzenia przez nie mniej niż 8h.

ad5. Zdaje sobie sprawę że bez porządnego routera ani rusz, ale tym zajmę sie zaraz, najpierw musze sobie poukładać informacje o serwerach i wpaść na pomysł jak to połączyć ;)

ad6. Wi-Fi zaszyfruje na pewno, raczej w WPA2, co do reszty jeszcze nie zdecydowałem, porządny firewall też planuję.

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie.

Edytowane przez juzekmj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przewód miedziany jest szybszy niż światłowód. W hifi także! Światłowody się stosuje, jeśli odległość/ zakłócenia elektromagnetyczne są problemem.

Źle podchodzisz do sprawy. Przesyłanie codziennie 500gb, to wyjdzie z 2godz, zakładając raid i bardzo wydajną sieć. Należy synchronizować tylko różnice między dyskami, do tego potrzebny jest soft, ale nie wiem jaki bo się tym nie interesowałem - mnie zawsze prosty bacup na lokalnej maszynie wystarczał.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Na serwerkach będą przechowywane poufne dane

2. i oprogramowanie sterujące domem (alarm, ogrzewanie, czasowe włączniki światła itp)

1. Kupujesz jeden dobry serwer. Do tego soft do backupu i obudowę typu NAS po lanie (w niej kilka dysków w macierzy).

2. Alarmem steruje centralka alarmu, którą można zarządzać zdalnie via PTSN, GSM, Internet. Każda nowa centrala to ma, lub można ją o to wzbogacić odpowiednim modułem. Ogrzewanie, czasowe włączniki światła, rolety, system ppoż, etc można bez problemu także spiąć z centralką alarmową. System taki z definicji jest niezawodny i ma podtrzymanie bateryjne. Jest w pełni zarządzalny zdalnie i bezpieczny.

Spinanie alarmu z komputerem to jakieś herezje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Router Juniper, ewentualnie HP 7xxx Secure Router ( ale nie jest tak dobry jak Juniper - ma problemy kiedy np. trzeba wdrożyć niestandardowego VoIPa ). HP około 3500, Juniper może być trochę droższy. W zasadzie, jeśli nie chcesz mieć np. zdalnego podglądu do kamer, to serwer można zablokować dla ruchu z zewnątrz. Natomiast, jeśli chodzi o monitoring, jest taki soft ciekawy, licencja na 8 kamer gdzieś 800USD, kontrolerem wideo jest PowerPC - masz wtedy do kamer z domu dostęp z każdego miejsca i możesz z dowolnej kamery dowolna długość klipu oglądnąć - dedykowany dla knajp i restauracji, ale w domu się sprawdza bardzo dobrze. Wtedy musisz mieć mieć porty wystawione i przekierowane na ten serwer.

Reszta zarzadzac poprzez interfejs podłączony do komp, ja było napisane wcześniej. Serwer do zastosowań domowych, to wystarczy Ci dobry komp, najlepiej na chłodzeniu pasywnym z dobrym zasilaczem, w zamkniętym pomieszczeniu i tyle. Co do WiFi TYLKO WPA2/TKIP - inne są na dzień dzisiejszy już w zasadzie mało bezpieczne. Windows Server 2003 kupisz za 1500 pln + CAL na 5 urządzeń 400 pln. Spoko da rade.

Serwer za 1200 ? Pokaż link... to pewnie albo jakiś starszy tower z grupy serwerów domowych/small business, ale lepiej Ci będzie po prostu poskładać PC 24/7 i styknie.

Teraz ważna sprawa.

Jeżeli chcesz na tym serwerze trzymać ważne dane, to WiFi będzie najsłabszą częścią Twojego systemu i żaden dobry router nic tu nie pomoże, bo najniebezpieczniejsze jest włamanie z wewnątrz sieci, a takim właśnie jest wejście przez WiFi. Nie wiem jak duży masz dom, ale pewnie 1 AP wystarczy wiec budowa sieci na bezpiecznym rozwiazaniu HP (ex-Colubirs) czyli MSM710+2-3 AP MSM320 (ewentualnie 422 żeby mieć 802.11n) raczej nie wchodzi w gre, chyba, że Ciebie to interesuje, to napisz.

Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

remix:

Wiem że światłowody stosuje się bez wzmacniania na odległości liczące nawet w kilometrach. Zniechęciłeś mnie i myślę że na razie zwykły kabelek mi wystarczy, w przyszłości gdy będzie taka potrzeba pewnie rozbuduje sieć. Chodziło mi głównie o światłowodowe podłączenie do internetu.

Z tym backupem na inny dysk macie racje w sensie zabezpieczenia danych, ale co jeśli serwer by padł lub się zawiesił? Właśnie dlatego chce użyć drugi, powinien otrzymać komunikat od pierwszego że coś jest nie tak jak powinno i automatycznie przejmować jego role. Dobrym pomysłem jest synchronizacja różnicy w danych - o takie informacje mi chodzi ;)

Pigmej:

Wiem, sam mam centralke alarmu w domu, 10 różnych kontrolerów od rolet, ogrzewania itd w ścianach. W dodatku jak wyjeżdżam na weekend to mam porozstawiane wszędzie lampki biurkowe, a z co drugiego gniazdka wystaje takie urządzenie:

http://www.elstat.com.pl/Grafika/ALARMY_CZ...KI/DCP_3426.JPG

Jednak w nowy dom, nowe technologie. Wszystkim ma zarządzać jedna bardzo mocna centrala (w tym przypadku serwer), rozbudowa ma bardziej przypominać wgranie nowego softa, niż wiercenie w ścianach i programowanie mikroprocesorów. W dodatku wszystko ma być bardzo przejrzyste w obsłudze dla każdej osoby w domu (dlatego Windows).

Pozdrawiam

edit:

qhash - nie zauważyłem Twojej odpowiedzi, zaraz zabiorę się za jej analizowanie ;)

Edytowane przez juzekmj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Wiem, sam mam centralke alarmu w domu, 10 różnych kontrolerów od rolet, ogrzewania itd w ścianach. W dodatku jak wyjeżdżam na weekend to mam porozstawiane wszędzie lampki biurkowe, a z co drugiego gniazdka wystaje takie urządzenie:

2. Jednak w nowy dom, nowe technologie. Wszystkim ma zarządzać jedna bardzo mocna centrala (w tym przypadku serwer),

3. rozbudowa ma bardziej przypominać wgranie nowego softa, niż wiercenie w ścianach i programowanie mikroprocesorów.

1. Powtarzam raz jeszcze. Alarm, rolety, lampy, ogrzewanie itp. można podpiąć do JEDNEGO kontrolera jakim jest CENTRALKA ALARMOWA wyposażona w odpowiednie moduły. Całość jest bezpieczna, trwała, nie zużywa dużo prądu. Można tym zarządzać przez komórkę, linię analogową i internet. Wszystko kwestia potrzeb i chęci.

2. To co chcesz robić nazwałbym regresem a nie postępem. Ale to Twoja kasa.

3. Ty kompletnie nie wiesz o czym mówisz. Co ma instalowanie elementów WE/WY systemu z upgradem oprogramowania to nie wiem. Czy ty oczekujesz że jak wgrasz jakiś patch do swojego cudownego super serwera to automatycznie ogród będzie się sam podlewał? System i oprogramowanie zasteruje tylko tymi urządzeniami, które ma podpięte. Ich fizyczny montaż (czyli np. wiercenie w ścianach) to osobna kwestia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym backupem na inny dysk macie racje w sensie zabezpieczenia danych, ale co jeśli serwer by padł lub się zawiesił? Właśnie dlatego chce użyć drugi, powinien otrzymać komunikat od pierwszego że coś jest nie tak jak powinno i automatycznie przejmować jego role. Dobrym pomysłem jest synchronizacja różnicy w danych - o takie informacje mi chodzi ;)

do tego typu zadan mozesz uzyc windowsowego klastra - zapewni ci bezproblemowe przelaczenie uslug na drugi serwer

tylko po co tyle zabawy z tym ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@juzekmj - posłuchaj Pigmeja - alarmy na dobrej centralce. nie ma co wydziwiać. Do serwera podłącz sieć, ewentualnie kamery monitoringu.

Na początek dobry router, niedrogi nowy serwer, jakieś urządzenie NAS, porządny soft do synchronizacji. Jeśli myślisz, że administrowanie win 2008 serwer jest proste, to się bardzo mylisz...; odpalić i działa - to tak, ale żeby to było bezpieczne i wydajne.

Jeśli to zbudujesz tak jak napisałem, a rodzina przez jakiś rok nie będzie narzekała, że kuracja jest gorsza od choroby - to potem sobie stopniowo rozbudujesz system. Będziesz wtedy znał lepiej potrzeby.

Najprawdopodobniej to czeka ciebie mnóstwo problemów nawet z tak skonstruowaną siecią. Będziesz dziękował, ze tego bardziej nie pokomplikowałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do serwera podłącz sieć, ewentualnie kamery monitoringu.

Zgadza się. Aczkolwiek do kamer też radziłbym wykorzystać dedykowany DVR z wejściem LAN i dostępem z netu.

To co chcesz zrobić jest wykonalne tylko że:

- absurdalne w warunkach domowych

- drogie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzętowy DVR w zasadzie do domu będzie lepszy... to o czym ja pisałem to jest bardzo ciekawe i łatwo integrowalne rozwiązanie (z innymi systemami). Tutaj nie ma takiej potrzeby. Z drugiej strony dobry DVR trochę kosztuje, i w zasadzie korzystając z tej opcji z całej idei stworzenia tego domowego serwera pozostaje jedynie potrzeba posiadania serwera plików ;), ewentualnie poczta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Z drugiej strony dobry DVR trochę kosztuje,

2. i w zasadzie korzystając z tej opcji z całej idei stworzenia tego domowego serwera pozostaje jedynie potrzeba posiadania serwera plików ;), ewentualnie poczta.

1. Na cztery kamery- poniżej 1kPLN. Na osiem- poniżej 2kPLN. Biorąc pod uwagę początkowe aspiracje autora wątku nie jest to duży koszt :wink:

2. I dobrze. Nie rozumiem po co np. ma ktoś grzebać w ustawieniach centrali alarmowej, sterowaniu piecem CO, roletami etc. To się konfiguruje raz na początku, a potem jedynie włącza/wyłącza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak koniecznie chcesz serwer, gdzie problemem może być zapewnienie odpowiednich warunków (chłodzenie, UPSY do podtrzymywania napięcia, czy tam inne mniej ważne to proponuje odwiedzić takie strony jak hp.pl, dell.pl, ibm.pl, thomas-krenn.com, w składanie samemu serwera nie ma się co bawic. Koszt takiego serwera to minimum 5tys zł ;)

Co do światłowodów, to są lepsze, bo nie ogranicza je przepustowość, pusci się raz kabel i zależnie od modułów można sieć robić na od 1Mb do 10GB i więcej. W serwerowniach z tego co wiem stosuje się raczej kable miedziane, tzn ethernet 1Gb, albo nawet 10Gb dla połączeń pomiędzy głównymi punktami serwerowni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Na cztery kamery- poniżej 1kPLN. Na osiem- poniżej 2kPLN. Biorąc pod uwagę początkowe aspiracje autora wątku nie jest to duży koszt :wink:

2. I dobrze. Nie rozumiem po co np. ma ktoś grzebać w ustawieniach centrali alarmowej, sterowaniu piecem CO, roletami etc. To się konfiguruje raz na początku, a potem jedynie włącza/wyłącza.

No o to mi chodzi - po kiego grzyba mocna jednostka typu serwer, skoro to ma być tylko serwer plików / poczta / FTP ? Pozostając w tym temacie, Andrewwojownik, koszt maszyny na Core2Quad oraz pamięci rejrestrowanej ECC (odpowiednia płyta) poskładanej samemu to około 2200 netto. Koszt najtańszego serwera z HP, który by miał podobną konfigurację ( 4rdzeniowy serwerowy E5xxx

, 2 GB , macierz RAID 1+0 ) to będzie ponad 6000-7000 PLN netto. A do jego zastosowań to jest mało sensowne.. .taki serwer z HP to się opłaca kupić z CarePackiem - od razu masz serwis gwarantowany 3 lata, na miejscu, czas reakcji np. 6 godzin, i 24x7 pomoc telefoniczną. Do domu - bez sensu.

Zasilacz wystarczy jakiś dobry UPSik z jakimkolwiek interfejsem do kontroli wł/wył serwera.

W serwerowniach i core'ach sieci się robi agregację 10Gb na mini-GB'icach, ale to są przypadki NAPRAWDĘ dużych instalacji. Dla przykładu, instalacja sieci gminnej dla 12 tysięcznej gminy przy użyciu WiMAX i rury radiowej do najbliższego węzła światłowodowego - w corze switche 5400zl i do grubej rury 1Gb ethernet, do stacji bazowej 1Gb ethernet ( wszystko już z górką, dodatkowo z możliwością agregacji). Identycznie dla serwera. Dla zapewnienia redundancji ośrodka przełączjącego crossy między switchami 5400 również na gigabit ethernecie z możliwością agregacji. Dlatego uważam całą dyskusję o cudach-niewidach-do-domu za przesadzoną. Nawet 100mbit styknie, 1gb będzie OK - tylko teraz switch musi być gigabitowy, a te są droższe. Mając taka kase na domową siec postawiłbym profesjonalne WiFi z 802.1x, jak już i tak wydajesz na gbitowego switcha i serwer. Każdy kto do Ciebie przychodzi podaje guestowy user/pass, to wpada do odpowiedniego VLAN, który jest odcięty od danego serwera - i już nic się nie boisz, że hasło do sieci gdzieś wypłynie. Dodatkowo kupując to wszystko w HP razem : router,ProCurve MSM wifi,switcha oszczedzisz na rabatach. To już sobie nawet serwer wtedy możesz machnąć ;). Walniesz do tego care-packi i będziesz miał sięć jaką ma może 1% małych przedsiębiorstw non-IT ;).

Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisaliście troche chaotycznie wiec jeszcze raz.

1. Zastosowanie alarmu i ogrzewania sterowanego przez serwer jest bezsensowne (lepiej zainwestować w dobrą centralke)

2. Serwer na razie wykorzystać jako serwer plików, gdy dobrze opanuje system rozbudowywać go w miare potrzeb

3. Do serwera warto podłączyć monitoring (centralka i tak potrzebowałaby dysku i innych urządzeń)

4. 1gbit mi styknie, o ile sprzęt będzie dobry to transfery będą ok. Wlan z 802.1x i WPA2, wi-fi bedzie dzięki temu odcięte od serwera i bezpieczne.

5. Odnośnie linków do tanich serwerków:

http://allegro.pl/item725859228_serwer_hp_...b_katowice.html

http://www.sklephp.pl/sklep/template_main....rvers%20catalog

A może, jak powiedział qhash, opłacalne jest składanie serwera samemu? Myślę że takie urządzenia niczym szczególnym się nie różnią, jedyne co potrzebuje to k. sieciowa i zasilacz, nawet dysk bardzo szybki nie jest mi potrzebny, 10000rpm powinien w zupełności wystarczyć.

6. Kupić prosty, ale dobry UPS który pozwoli na kontrole wł/wył

7. Markowy gigabitowy switch, router i karty sieciowe do serwera, najlepiej od HPka

Dobrze to zrozumiałem? :)

Edytowane przez juzekmj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0. Napisaliście troche chaotycznie wiec jeszcze raz.

1. Zastosowanie alarmu i ogrzewania sterowanego przez serwer jest bezsensowne (lepiej zainwestować w dobrą centralke)

2. Serwer na razie wykorzystać jako serwer plików, gdy dobrze opanuje system rozbudowywać go w miare potrzeb

3. Do serwera warto podłączyć monitoring (centralka i tak potrzebowałaby dysku i innych urządzeń)

4. 1gbit mi styknie, o ile sprzęt będzie dobry to transfery będą ok. Wlan z 802.1x i WPA2, wi-fi bedzie dzięki temu odcięte od serwera i bezpieczne.

5. Odnośnie linków do tanich serwerków:

http://allegro.pl/item725859228_serwer_hp_...b_katowice.html

http://www.sklephp.pl/sklep/template_main....rvers%20catalog

A może, jak powiedział qhash, opłacalne jest składanie serwera samemu? Myślę że takie urządzenia niczym szczególnym się nie różnią, jedyne co potrzebuje to k. sieciowa i zasilacz, nawet dysk bardzo szybki nie jest mi potrzebny, 10000rpm powinien w zupełności wystarczyć.

6. Kupić prosty, ale dobry UPS który pozwoli na kontrole wł/wył

7. Markowy gigabitowy switch, router i karty sieciowe do serwera, najlepiej od HPka

Dobrze to zrozumiałem? :)

0. Napisaliśmy kawa na ławę. Być może zrozumiałeś to chaotycznie.

1. Tak.

2. Tak. Ale nie opanujesz dobrze systemu, więc zostanie tak jak jest.

3. Nie. Lepszy dedykowany sprzętowy DVR z dostępem po LAN, podpięty do Twojej domowej sieci.

4. Tak.

5. Źle myślisz. Dedykowany serwer różni się znacznie od analogicznego desktopa. Przede wszystkim jakością podzespołów, które z definicji są przystosowane do pracy 24h.

6. Byle jaki byle APC :lol:

7. Tak. HP oferuje bardzo dobre produkty w tym zakresie. Oczywiście CISCO jak najbardziej mile widziane :wink:

Edytowane przez Pigmej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7. Tak. HP oferuje bardzo dobre produkty w tym zakresie. Oczywiście CISCO jak najbardziej mile widziane :wink:

Oprócz 7. wszystko tak, co do 7 - CISCO bedzie 30-40% droższe,a dla Twoich potrzeb nie zaoferuje niczego więcej niż HP, Juniper czy nawet DELL. Dodatkowo WiFi od Cisco nie ma porównania do HP ( ex-Colubris). Na 802.1X nie wydasz nic, bo do 50 userów chyba nawet Windows 2003 Server ma z darma, zresztą nawej jeśli nie, to są darmowe serwery 802.1X. Postaw sobie też IPSec PA i będziesz mógł się zdalnie logować do domu z dowolnego miejsca. Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro po pierwszym w życiu zainstalowaniu Linuksa w przeciągu jednego miesiąca wakacji opanowałem Debiana i Ubuntu na tyle dobrze żeby zostać jego zwolennikiem i używać go codziennie, tak wygodnie jak Windowsa, to nie wiem dlaczego miałbym nie zrozumieć sposobu działania urządzeń sieciowych i Windows Server 2003/2008. Wiem że zaczynam praktycznie od zera, ale interesuje się tym i chciałbym poznać tą technologie co najmniej w takim stopniu żeby obsługa sprzętu nie stanowiła większego problemu. Myślałem że od tego są fora, dla ludzi nie mających wiedzy, ale starających się być ambitnymi ;)

Wracając do tematu, nie wiem czemu dobra karta DVR miałaby nie wystarczyć, ale pewnie masz racje. Jednak o tym później, na razie chce zaprojektować samą sieć.

APC wygląda nieźle :) Czym jeszcze się kierować? Może jakaś seria produktów jest szczególnie warta uwagi?

Teraz używam prostego routera Cisco, okazał sie zbawieniem po awaryjnym D-Linku więc mam duże zaufanie do tej firmy, jednak wydaje mi sie że ich sprzęt będzie nieproporcjonalnie droższy do potrzeb.

Skoro HP to co dokładniej?

Seria HP 7xxx Secure Router jest bardzo droga i nie jest to 3500 tylko 6500zł... chyba że coś źle znalazłem.

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF...280-469342.html

Dlaczego miałbym nie składać samemu serwera do domowych celów, wg. mnie zwykłe, ale markowe części wystarczą, przecież sprzęt nie będzie bardzo obciążany, a dobre chłodzenie i oczywisty brak OC powinny zapewnić stabilność. Jeśli zdecydowanie nie składak to czy te z allegro i porównywalne (poniżej 2000zł za jeden serwer) w ogóle się do czegoś nadają i jaką firmę polecacie?

Edytowane przez juzekmj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale popłyneliście z tematem :lol2:

Takie rzeczy to sie firmie zleca, która się zna na alarmach. I mieszanie w to tanich serwerów to jakaś parodia.

Apropos serwerów i UPS, to UPS dobiera się do serwera, więc póki nie ma serwera zastanawianie się jaki będzie dobry jest stratą czasu.

No reszte to chyba można tylko pominąć milczeniem, mirroring serwerów, sieć za min 10kpln :rolleyes: Rzadko, która firma idzie w takie rozwiązania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale popłyneliście z tematem :lol2:

Takie rzeczy to sie firmie zleca, która się zna na alarmach. I mieszanie w to tanich serwerów to jakaś parodia.

Apropos serwerów i UPS, to UPS dobiera się do serwera, więc póki nie ma serwera zastanawianie się jaki będzie dobry jest stratą czasu.

No reszte to chyba można tylko pominąć milczeniem, mirroring serwerów, sieć za min 10kpln :rolleyes: Rzadko, która firma idzie w takie rozwiązania.

Najlepszy alarm, to taki który zrobisz sobie sam ;) oczywiście jeśli się na tym znasz i będzie bezawaryjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy alarm, to taki który zrobisz sobie sam ;) oczywiście jeśli się na tym znasz i będzie bezawaryjny.

Pod warunkiem, że się troche znasz i masz czas orać ściany, kłaść kable, konfigurować sprzęt itp itd. Zobaczymy co z tego wyjdzie autorowi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod warunkiem, że się troche znasz i masz czas orać ściany, kłaść kable, konfigurować sprzęt itp itd. Zobaczymy co z tego wyjdzie autorowi :)

Szkoda, że nie będzie się mógł pochwalić ze zdjęciami itp ;):P Nigdy się nie dowiemy co mu wyszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi