Skocz do zawartości
Milkman

Tuner Tv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Zbieram się ostatnio z zakupem tunera tv, czytam różne testy itd i dalej nie wiem co wybrać.

Sprawa wygląda następująco :

1.Po pierwsze primo mam kablówkę (teraz testują jakieś programy w HD, chciałbym wykorzystać tuner międzyinnymi do ich odbioru) - potrzebuję więc tuner hybrydowy z mpeg-4 ,tak?

2.Telewizję zamierzam oglądać na monitorze 23calowym 1920x1080 (jak w opisie), czy potrzebuje tunera który obsługuję dokładnie taką rozdzielczość, żeby cieszyć się najlepszą jakością? Pytam gdyż na allegro jest sporo tunerów które mają max rozdzielczość Hd ready 1280x720 czy 1680x1050 (16:10) czy nawet niektóre zewnętrzne 800x600.. Zastanawiam się gdyż jak wiadomo telewizja analogowa i tak jest emitowana w systemie PAL (czyli znacznie mniejsza niż moja natywna, jak ktoś ma tuner/orientuje się jak to wygląda w praktyce to proszę napisać ).

3.USB/PCI-E x1/Zewnętrzny (??)

No więc tak, jak i na USB jak i na PCI-E x1 są to tunery które wymagają włączonego PC-ta , trochę dziad ciągnie prądu, lecz z tego co patrzyłem tunery na PCI-E x1 ceciach!ą się najlepszą jakością, zgadza się? Mam tutaj możliwość nagrywania programów oraz dźwięk z głośników PC-ta (mam już troche stare creativy 5.1 5800, ale napewno byłyby lepsze niż wbudowane w tunerze zewnętrznym).

Natomiast w zewnętrznym nie płacę za prąd z PC-ta lecz jak to jest z jakością ? Ma ktoś taki tuner (jak się spisuję)? Jak wygląda sprawa z dźwiękiem ? ( w większośći zewnętrznych tunerach jest wbudowany głośniczek, ale raczej jakość dźwięku będzie śmieszna na nim , nie?) Pozatym na zewnętrznych jest możliwość podłączenia głośników tylko, że zazwyczaj jest 1 wejście audio, a ja od głośników mam aż 3 kabelki.

Co o tym myślicie? Jaki typ tunera byście polecali bardziej ? Może jakiś konkretny model/firma ? Cena do ok 300zł , jeżeli jest jakiś zewnętrzny extra i kasa za prąd PCta mi się zwróci to może być droższy. Dzięki z góry za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką masz kablówkę?? Z tego co mi wiadomo wszyscy 3 duzi operatorzy TVK w PL (Vectra, UPC, Multimedia) nie pozwalają na oglądanie TV cyfrowej DVB-C (w tym kanałów HD) przez urządzenia inne niż ich dekodery (karty abonenckie są parowane z konkretnymi dekoderami, a bez nich nic nie zobaczysz).

Tunery zewnętrzne zwykle oferują nieco gorszą jakość niż te wpinane w PCI / PCIE. Na te rozdzielczości podawane przez sprzedawców nie patrz, sygnał TV w PL w większości kanałów ma i tak parametry PAL, więc konieczny jest upscaling.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli do kablowki to polecam tanią Avermedia TV Super 007, u mnie dziala idealnie...

Jesli chodzi o kablowke z sygnalem DVB-C, to obawiam sie ze nie mozesz kupic sobie osobnego tunera, operator kablowki daje odpowiedni do odbioru wlasny zestaw set boxa...

Edytowane przez pcamator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi