Skocz do zawartości
Gość sopi123

Procek Amd X2 550 Odblokowany + Ma790x-ud3p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie Czy moze ktos mi opowiedziec jak podkrecic bardziej ten procesor by sie nie zwieszał na systemie ?? Wiec moge powiedziec tak ze juz mam go odblokowany na 4 rdzenie i podkrecony na mnozniku na x18 wiec mam teraz 3.6gb z groszami ale juz wiecej nie umiem mnoznika dzwignac bo sie zwiesza wiec poradzcie co mam zrobic by osiagnac 4gb ?? Z góry dzieki :)

Opis kompa

Płyta MA790X-ud3p

Procek AMD x2 550 BE odblokowany

RAM PDP patriot CL5 4GB

Grafa Galaxy GF GTX260

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=701723

chłodzenie mam Arctic Cooling Freezer64

Płyta główna 52 °C (126 °F)

Procesor 47 °C (117 °F)

Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 0 °C (32 °F)

Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 0 °C (32 °F)

Procesor nr 1 / rdzeń nr 3 0 °C (32 °F)

Procesor nr 1 / rdzeń nr 4 0 °C (32 °F)

Aux 37 °C (99 °F)

Procesor graficzny 46 °C (115 °F)

Pamięć procesora graficznego 38 °C (100 °F)

Otoczenie procesora graficznego 40 °C (104 °F)

SAMSUNG HD322HJ 33 °C (91 °F)

Edytowane przez sopi123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

następnym razem podawaj taki zestaw informacji + napięcie dla pamięci. z góry wiedziałem że gdzieś jest za mało papu... ostatnio coraz częściej ludzie zapominają o podawaniu napięć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ci powiem tak... mozesz powalczyc o Stabilne 3,8Ghz.

Ale na tym chlodzeniu kokosow nie zbijesz. Temp w obciazeniu juz na 3,6Ghz beda CI dochodziły do 65C :/

A wiem bo mam to samo ustrojstwo i mam tylko 3,4Ghz na codzien :(

Jeszcze inaczej... odpal te Prime95 na jakims malym zegarze, np. 3,2Ghz i w ogole zobacz czy te odblokowane rdzenie są stabilne. BO ze sie odblokuje, rzuciu Valida to nie znaczy ze bedzie OK.

Edytowane przez memel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rdzenie chodza w 100% sprawnie bo działam na nich juz miesiac :) wiec jest ok Grałem w GTA 4 i nic sie nie działo :) Wiec chciałem troszke podwyzszyc procek :) a co do chłodzenia Wiem jest marne dlatego zastanawiam sie nad czyms innym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropo.... 4,0Ghz to juz dawno nie aktualne.

Jak narazie mam 4,1Ghz ale to jeszcze nie max

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=701896

Pisze się 'a propos' :D

Daj mu tam 1.65V i zobacz ile robi, przecież od razu nie wybuchnie ani się nie zdegraduje, że działać nie będzie. Od kilku dni go męczysz, spamujesz postami, konkrety panie, konkrety - w 5 minut jestem w stanie sie dowiedzieć ile proc robi na powietrzu... Pokaż jekieś 4.2 GHz@4 cores i jakieś 4.3GHz@ 2 cores :D Wystaw kompa za okno, w końcu w nocy nie jest aż tak ciepło :rolleyes:

Edytowane przez Sardyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no sory... ale ja nie naleze do takich hardcorowcow co w pierwszym tyg posiadania proca dają 1,65V dobre.. buhahaa. A 1,80V nie?

Starczy mi info ze dał zrobic Valida na 4,1 i X4 przy dokladnie 1,51V miernik

Ja nie przekraczam 1,50V taką mam zasade i zawsze jej sie trzymalem :P

na hwbot jestem najepszy, przede mną jest tylko koles co ma X2 5,0Ghz ale jakims konkretnym coolingu. No ale tego nie licze ;)

na ripping.org jestem siódmy ale polowa wynikow to jeden proc u kilku chinczykow ;)

Edytowane przez memel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no sory... ale ja nie naleze do takich hardcorowcow co w pierwszym tyg posiadania proca dają 1,65V dobre.. buhahaa. A 1,80V nie?

Ja nie przekraczam 1,50V taką mam zasade i zawsze jej sie trzymalem :P

Do tego nie trzeba być hardcorowcem, wchodzisz do biosu ustawiasz 1.65v i starczy.

Nie w pierwszym tygodniu tylko od razu po wsadzeniu do secketu, wchodze do biosu i pach, ustawiam ile potrzeba. W zależności od chłodzenia staram sie nie przekraczac : AIR 1.65V, FC 1.75V, DI 1.85V.

Dobrze wiesz, że teraz masz 4.1 GHz przy 1.5x a za pare dni bedziesz ciekaw czy da się wiecej i ewentualnie ile, albo jak ktoś zrobi więcej od ciebie, więc tak czy siak ustawisz wieksze vcore :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty o ty.

Aha. to bacznie obserwuj moje posty ;)

powodzenia

jeszcze cosik... bede spokojny przez dlugi, ludzie wolą doplacic 20zł i miec PII550-ke to raz... a dwa ... X2 zrobione na X4 i 4,1Ghz? moge spac spokojnie ;)

Edytowane przez memel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby co to do dziś nie uwaliłem ani jednego proca a kilka sztuk w rękach miałem i sporo przyjmowały na klate.

Tutaj możesz poogladać wyniki. Ja swojego konta nie mam, więc wyniki wrzucamy na wspólne konto, benchowaliśmy zawsze razem :]

Będe obserwował Twoje posty bo ubaw po pachy :P

Edytowane przez Sardyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos jeszcze razem robicie ?

Im mniej wiesz tym dlużej żyjesz :)

BTW. Skoro masz tego proca co sie unlockuje na X4 i robi przy tym 4.1 GHz to czy mógłbyś dołączyć do United Team of Poland i porobić dla nas kilka wyników? Mam tu na myśli wprime(tutaj ważna ilość rdzeni), pifast i SuperPi. Pare punktów zawsze się przyda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jestem no team

A może obawiasz się, ze nie dasz rady zrobić lepszego czasu, niż koles co ma 3870 MHz? :D

W sumie to nie są nam potrzebne osoby, które kręcą coś raz na rok :P Za jakiś czas i tak spadniesz z tego drugiego miejsca. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im mniej wiesz tym dlużej żyjesz :)

BTW. Skoro masz tego proca co sie unlockuje na X4 i robi przy tym 4.1 GHz to czy mógłbyś dołączyć do United Team of Poland i porobić dla nas kilka wyników? Mam tu na myśli wprime(tutaj ważna ilość rdzeni), pifast i SuperPi. Pare punktów zawsze się przyda :)

Ile ty masz kolego Lat? najpierw proponujesz cos takiego bym dołaczył, porobil testy a jak wykazałem ze nie interesuje mnie to, ze zwisa i powiewa te wasze pseudo team.... odpisujesz.... ze jednak nie potrzeba? hehe.

Sory ale dopiero teraz to zauwazylem buhaha.

A co do drugiego miejsca to czuje sie jak na pierwszym ;)

nie wspomnialem ze rano jak wstaje ;) nie mam problemow z odpaleniem kompa po odblokowaniu, do tego dziala monitoring temperatur X4. A teraz idz sie pochwal kolegom z swojego teamu buhaha

Nikt predko nie bedzie mial lepszej sztuki 545-ki ode mnie :P Wiec dzieki... bede spał spokojnie.

Tempy na X2@X4

Dołączona grafika

Edytowane przez memel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nasz team = United Team of Poland - zbiorowisko overclockerów z PurePC i PCLab. Przecież nikt nie mówi, żebyś dawał wyniki nam żebyśmy publikowali je za Ciebie.

A co do pytania o wiek - uwierz mi, że to nie z sardyna ludzie się śmieją, że zachowuje się jak dziecko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego wrzucasz tu jakieś screeny, [ciach!]ły a kogo to interesuje? Pytał cie ktoś o temperatury twojego super selekta i czy widzisz 2 albo 4 rdzenie jak wstaniesz rano i kompa właczysz? Pożyczyłeś mobasa od Luka1999, który długo zajmował się tym asrockiem, pisał do producenta co jest nie tak z BIOS-em (m.in. pisal o problemie z rdzeniami po wyłączeniu kompa)

a ty myślisz, że jestes fajny :)

Własnie tego typu twoje posty mnie bawia, jakiego to ty proca nie masz :D

Edytowane przez Sardyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi