Skocz do zawartości
Piotrux

Chcesz miec cichy stabilny zasilacz... zrob to sam :)

Rekomendowane odpowiedzi

Zasilki, ktore maja 3 transformatory bardzo ladnie sie przerabiaja.

Oprocz wymiany diod trzeba wymienic kondensatory wejsciowe (takie 2 duze beczulki) na wiekszej pojemnosci i na 400V, przewinac dlawik (nie pamietam ile zwojow robilem, ale drut musi byc gruby). Ja mialem starego codegena 200W, po przerobkach chodzi na nim urzadzenie nadawcze, zasilka spoko wytrzymuje przy 12V 29A ciaglej pracy. Mozna zrobic to samo dla 5V, tyle ze trzeba wladowac konkretne radiatory bo diody sie strasznie grzeja. Jak potrzebujecie zasilki do peltow, czy innych urzadzen to bierzcie atkowe, dlatego ze w atxach napiecia sa stabilizowane na plycie glownej (dlatego nieraz strzelaja kondensatory lub stabilizatory jak jest przepiecie), atki daja stabilne napiecia. Tak w ogole to trzeba by bylo poeksperymentowac, bo nie wiem czy megabajt, czy codeszit wytrzymaja duze obciazenia na 5V i 12V naraz, w kazdym badz razie bez problemu mozna wyciagnac 25-30A przy 12V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprocz wymiany diod trzeba wymienic kondensatory wejsciowe (takie 2 duze beczulki) na wiekszej pojemnosci i na 400V,  przewinac dlawik (nie pamietam ile zwojow robilem, ale drut musi byc gruby). Ja mialem starego codegena 200W, po przerobkach chodzi na nim urzadzenie nadawcze, zasilka spoko wytrzymuje przy 12V 29A ciaglej pracy. Mozna zrobic to samo dla 5V, tyle ze trzeba wladowac konkretne radiatory bo diody sie strasznie grzeja. Jak potrzebujecie zasilki do peltow, czy innych urzadzen to bierzcie atkowe, dlatego ze w atxach napiecia sa stabilizowane na plycie glownej (dlatego nieraz strzelaja kondensatory lub stabilizatory jak jest przepiecie), atki daja stabilne napiecia. Tak w ogole to trzeba by bylo poeksperymentowac, bo nie wiem czy megabajt, czy codeszit wytrzymaja duze obciazenia na 5V i 12V naraz, w kazdym badz razie bez problemu mozna wyciagnac 25-30A przy 12V.

Chyba tak różowo nie jest.

Idę o zakład , że natychmiast zjarasz zasiłkę 200Wat obciążając ją 30A na 12V.

Żadnych szans. :!: :!: :!:

Żadne sensowne przeróbki zasiłki 200Wat nie zagwarantuyją pracy z takim obciążeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprocz wymiany diod trzeba wymienic kondensatory wejsciowe (takie 2 duze beczulki) na wiekszej pojemnosci i na 400V,  przewinac dlawik (nie pamietam ile zwojow robilem, ale drut musi byc gruby). Ja mialem starego codegena 200W, po przerobkach chodzi na nim urzadzenie nadawcze, zasilka spoko wytrzymuje przy 12V 29A ciaglej pracy. Mozna zrobic to samo dla 5V, tyle ze trzeba wladowac konkretne radiatory bo diody sie strasznie grzeja. Jak potrzebujecie zasilki do peltow, czy innych urzadzen to bierzcie atkowe, dlatego ze w atxach napiecia sa stabilizowane na plycie glownej (dlatego nieraz strzelaja kondensatory lub stabilizatory jak jest przepiecie), atki daja stabilne napiecia. Tak w ogole to trzeba by bylo poeksperymentowac, bo nie wiem czy megabajt, czy codeszit wytrzymaja duze obciazenia na 5V i 12V naraz, w kazdym badz razie bez problemu mozna wyciagnac 25-30A przy 12V.

Chyba tak różowo nie jest.

Idę o zakład , że natychmiast zjarasz zasiłkę 200Wat obciążając ją 30A na 12V.

Żadnych szans. :!: :!: :!:

Żadne sensowne przeróbki zasiłki 200Wat nie zagwarantują pracy z takim obciążeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...