Skocz do zawartości
wreq

Sb600 I Problem Z Ahci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sprzęt jak w podpisie - czyli 2 dyski i jedna nagrywarka (wszystko na sata), oraz płyta na układzie SB600... W trybie Native IDE wszystko działa idealnie. Po przełączenia w tryb SATA->AHCI robi się krótko mówiąc tragedia - zarówno przy czystej instalce systemu (i podaniu sterów podczas formatowania dysku) oraz po zmianie trybu na już zainstalowanej Viście - dysku mulą niesamowicie, dodatkowo nagrywarka ma problemy z odczytem płyty (tzn. widzi ją dopiero po ponownym uruchomieniu). Sprzęt oczywiście sprawny...

Próbowałem już różnych kombinacji sterów i sposobu ich instalacji, ale nie przyniosło to jakiś większych korzyści - czy ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co z tym zrobić? Przeglądałem Google ale rozwiązania tam podawane też sprawdziłem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba lepiej będzie zostać na Native-IDE, osobiście próbowałem odpalić RAID-0 na tym mostku i wychodzi na to że nie radzi sobie dobrze z NCQ przy dużych szybkościach. Zapis potrafił spaść z 250MB/s do 100MB/s po włączeniu NCQ. Więc jeśli planujesz szybką pracę na 2 dyskach to już lepiej będzie pozostać przy emulacji IDE. W trybie AHCI nie miałem dostępu do SMART, tylko do samego statusu zdrowy/chory przez RAIDXpert.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi