wreq Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Witam Sprzęt jak w podpisie - czyli 2 dyski i jedna nagrywarka (wszystko na sata), oraz płyta na układzie SB600... W trybie Native IDE wszystko działa idealnie. Po przełączenia w tryb SATA->AHCI robi się krótko mówiąc tragedia - zarówno przy czystej instalce systemu (i podaniu sterów podczas formatowania dysku) oraz po zmianie trybu na już zainstalowanej Viście - dysku mulą niesamowicie, dodatkowo nagrywarka ma problemy z odczytem płyty (tzn. widzi ją dopiero po ponownym uruchomieniu). Sprzęt oczywiście sprawny... Próbowałem już różnych kombinacji sterów i sposobu ich instalacji, ale nie przyniosło to jakiś większych korzyści - czy ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co z tym zrobić? Przeglądałem Google ale rozwiązania tam podawane też sprawdziłem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek432 Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Chyba lepiej będzie zostać na Native-IDE, osobiście próbowałem odpalić RAID-0 na tym mostku i wychodzi na to że nie radzi sobie dobrze z NCQ przy dużych szybkościach. Zapis potrafił spaść z 250MB/s do 100MB/s po włączeniu NCQ. Więc jeśli planujesz szybką pracę na 2 dyskach to już lepiej będzie pozostać przy emulacji IDE. W trybie AHCI nie miałem dostępu do SMART, tylko do samego statusu zdrowy/chory przez RAIDXpert. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 RAID póki co mnie nie interesuje - fajnie gdyby chociaż w normalnym trybie (pojedyncze dyski) AHCI działało... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek432 Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Chodziło mi głównie o to że 2 pracujące dyski naraz mogą nie wydolić w trybie AHCI z NCQ, a bez NCQ nie ma sensu odpalanie AHCI bo nie będziesz miał dostępu do SMART i temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...