Fenris Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Witam! Doradzono mi aby spróbować uzyskać pomoc tutaj więc prosze o Pomoc. Otóż kupiłem sobie kilka nowych cześci i wymieniłem sobie w moim kompie(działa jak marzenie) a z częsci które mi zostały tzn wymieniałem grafe/płyte głowna i procka postanowiłem złozyc kolejny komputer tzn dokupiłem zasilacz + obudowe + ram + miałem stary dysk 120 GB który postanowiłem wykorzystać. Złożyłem wszystko ładnie pięknie jednakże po kilku chwilach dostałem Blue Screen z informacja: "unbootable boot volume." - znalazłem na stronie microsoftu że prawdopodobnie sobie coś źle dysk twardy podłaczyłem więc pozmieniałem itp i ok działało przez kilkanaście minut. Kolejna akcja to już czyste Science Fiction czyli rózne Blue Screens : ------------------------------------------------------------------------------------------- ***STOP: 0x0000008E (0xC0000005, 0xBF83C5C7, 0xB4F756B8, 0x00000000) *** win32k.sys - Address BF83C5C7 base at BF800000, DateStamp 48CE513A -------------------------------------------------------------------------------------------- STOP: PFN_LIST_CORRUPT ------------------------------------------------------------------------------------------- QL_NOT_LESS_OR_EQUAL ------------------------------------------------------------------------------------------- Ten ostatni tzn " QL_NOT_LESS_OR_EQUAL" pokazał mi sie po zrobieniu formata i próbie instalacji Windowsa. Do tego wcześniej próbowałem zrobić test Ram przy pomocy MemTest i zawiecha badz Blue Screen po jego uruchomieniu była natychmiastowa. Co ciekawe gdy podłacze do tego zestawu mój dysk z tego nowo zupgradowanego kompa wszystko jest w porzadku. Ok konfiguracja tego składaka: Procek: Intel Core2 Duo E7300 2,66GHz płyta głowna: Gigabyte P35 DS3R Grafa : GForce Evga 8800 GTS KO Edition Zasilacz: Chieftec GPS 550AB-A 550W Ram: OCZ 2x1GB 1066MHz Reaper EPP CL5 Twardziel: Seagate'a 7200.7 120 GB 8MB Cache Prosze o jak najszybsza pomoc :/ będe teraz próbował jeszcze raz zainstalowac system... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Na początek sprawdź napięcia i zarzuć memtesta z płyty bootującej/flopa/pena. Bios na default? Najnowszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Na początek sprawdź napięcia i zarzuć memtesta z płyty bootującej/flopa/pena. Bios na default? Najnowszy? tak jak mówiłem na ten moment nie mam systemu bo mi wywala blue screen przy instlacji ... a bios jest standardzik tzn płyta ma 2 lata wiec bios również... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 A po co Ci system na tym kompie do wykonania tych operacji? Ten cpu + mobo + ram pracował w tej konfiguracji dawniej czy coś się zmieniło? W E7300 jest obsługiwany od biosu F13, jeśli masz starszy to wypada zaktualizować. Pamięci dla 1066MHz mogą potrzebować 2,1+2,2V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 A po co Ci system na tym kompie do wykonania tych operacji? Ten cpu + mobo + ram pracował w tej konfiguracji dawniej czy coś się zmieniło? W E7300 jest obsługiwany od biosu F13, jeśli masz starszy to wypada zaktualizować. Pamięci dla 1066MHz mogą potrzebować 2,1+2,2V. tak ten procek + płyta pracowała wcześniej ... jedynie Ram jest nowy. Ok spróbuje zmienić napięcie dla tego Ramu. Tzn co sprawdzić memtestem z jakiejś płytki albo pena ? czy nowy bios zgrać? sprecyzujcie prosze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Są to dwie rady: 1. sprawdzić pamięci programem "memtest", można go uruchomić z bootowalnego pendrive, Windows czy inny os nie jest więc wymagany. 2. Zaktualizować bios, jeśli jednak cpu + mobo pracowało razem wcześniej, to nie powinno to być konieczne. Poza tym aktualizacji bois dokonuje się na stabilnej konfiguracji. Skup się więc na pamięciach. Spróbuj na pojedynczej kości. Jeśli jednak na innym dysku jest ok, wskazuje to na problem z dyskiem. Spróbuj zmienić port na mobo do którego podpinasz dysk, przewód sygnałowy do dysku, zasilić dysk z innej wtyczki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 (edytowane) na razie spróbuje wrzucic ten sam ram który miałem na starej konfiguracji czyli moje wysłużone GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz i zobaczymy jak to będzie działało... wydaje mi się najpewniej że to jest wina twardziela ... kilka lat już ma i chyba lepszy byłby nowy ze złaczem SATA niż ten mój który mam z ATA. nic zobaczymy jak dzisiaj będzie działało bo juz System z trudami ale udało mi się zainstalować. sprawdze Memtestem i obczaimy co tam sie dzieje. Edit. Ok założyłem spowrotem Ram OCZ i uruchomiłem MemTesta ... od razu blue screen z PFN_LIST_CORRUPT a to chyba znaczy że Ram jest uszkodzony(dobrze mówie czy głupoty gadam?) jutro spróbuje zmieniać napięcie na tych ramach ... + spróbuje z GeILami... Edytowane 14 Września 2009 przez Fenris Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Krócej trwałaby zmiana napięcia niż pisanie informacji o błędzie na OCZ :) Nie można wykluczyć, że są uszkodzone. Trzeba je najpierw dobrze skonfigurować i sprawdzić działanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 ok zmieniałem i zmieniałem to napięcie zaczynajac od 2.1V kończac na 2.4 i przy każdej próbie Memtesta blue Screen ... a może im częstotliwość obniżyć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Możesz spróbować dać im 800MHz, nie ot jednak Ci pewnie chodzi. Konfiguracja pamięci to częstotliwość, napięcie i timingi. Timingi są zależne od częsotliwości. Możesz też spróbować każdą kość z osobna. Jeśli na jednej będzie ok a na drugiej będą błędy to będziesz już wiedział wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Ok z przeprowadzonych wczoraj przeze mnie testów jednoznacznie wynika że to Ram jest winowajca nie wiem dlaczego ale próbowałem z tym OCZ wszystkiego i nic a wystarczyło że włożyłem kość Ram GeIL i wszystko miodzio + MemTest w 100% bez błędów... cholera chyba musze iść i wymienić te OCZ na GeILe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...