Gość <account_deleted> Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 (edytowane) No, wreszcie znalazłem trochę czasu na zabawę z IOzone i nie tylko ;) Jako że testy są szersze niż temet o Raid0, więc dałem to w oddzielnym topicu. (Firekage: sorry, że tak długo... ;) ) Dobra, do rzeczy: platforma: taka sobie... OS: Ubuntu 9.04 server, kernel: 2.6.28-15 i686, I/O scheduler = deadline - dla wszystkich dysków CPU: ToledoX2 @2.9GHz Mem: 2x1GB PDP Patriot (ELK) @486MHz DDR, Dual CH NB: VIA K8T800 Pro SB: VIA VT8237R HDD: 2xWDC5001AALS-00L3B2 @VT8237R, SATA1, SSC=on SSD: OCZ CoreV1 @Adaptec AAR-1420SA (pci 32bit/33MHz) Legenda: A-Z, czyli wszyskie kombinacje w jednym ;) Stride 17x - odczytywany jest record co (17xRecord_size) - pozwala wyeliminować wpływ geometrii dysku i zmniejsza efektywność prefetch'erów Metody / ustawienia: File system: Ext4, journal_data_writeback, relatime, block size: 4KB, dir_index, flex_bg, uninit_bg, reszta def R0, R1, pojedńcze partycje zostały utworzone pomiędzy 200 a 300GB na dyskach (rozmiar 100GB) i łączone odpowiednio jako R0, R1, 2x HDD Raid driver: MD Test 2x Hdd: każdy z procesów używa oddzielnego pliku o rozmiarze 128MB. Po 3 pliki na dysk. 3 procesy: na jednym z dysków używane są 2 pliki, na drugim hdd 1 plik, póżniej 2/2 itd. Random Read: <edit:> IOPS, Direct I/O: </edit> IOPS: (FS cache) Multi - process: Comment: Te testy to może z 1% możliwości IOzone - dokładne i wszechstronne zajęłyby z tydzień - a nie mam na to czasu... ;) Multi-process, Mixed Workload: widać że cache jest dominującym czynnikiem - różnice wynikają z opóżnień driverów i częściowo samych dysków Multi-process, Write: gdy wszystkie procesy tylko zapisują, cache systemu praktycznie nie działa - widać co potrafią dyski. Edytowane 15 Września 2009 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...