Skocz do zawartości
pwlj

Modem -> Wrt54gl -> Wrt54g

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Następującą rzeźbę mam do zrobienia.

Sprzęt to:

Siemens SpeedStream 4100 (modem neo)

WRT54GL v1.1 @ tomato 1.25

WRT54G v7 (to ten na atherosie ;/).

Sprawa wygląda tak, że sygnał wi-fi z routera (WRT54GL) w jednym pomieszczeniu praktycznie nie dociera do drugiego oddalonego o 20m. Dwie ściany do pokonania. Nie wiem co w nich jest i dlaczego tak się dzieje, ale tak się dzieje. Wpadłem więc na pomysł (jako, że mam też WRT54G), żeby przeciągnąć te 20m kablem (kabel juz leży), podłączyć jeden router z drugim i puścić w tym pomieszczeniu Wi-Fi z WRT54G (dwa laptopy).

Chciałbym się dowiedzieć jak połączyć (ustawić to wszystko), żeby mieć internet po Wi-Fi z WRT54G i jednocześnie widzieć sieć zrobioną kablowo na WRT54GL. Do tej pory udało mi się mieć tylko neta po wi-fi, ale sieci nie było widać (a jest to bardzo dla mnie ważne). Przypuszczam, że nie jest to trudna do ogarnięcia rzecz, ale mam z tym problem :)

Pomocy! :D

Edytowane przez pwlj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem to powinno wyglądać tak:

- Oba WRT ustawione w tryb AP.

- Ustaw im inne kanały nadawania (np. 1 i 6).

- Inny chipset więc szyfrowanie WPA nie pójdzie. Zostaje WEP.

- adresy IP z tej samej podsieci np. wrt54gl - 192.168.1.2, wrt54g - 192.168.1.3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie powinny się już sieci widzieć...

Możesz w wrt54gl wyłączyć tryb wirless.

Spróbuj wyłączyć w menu "Firewall" opcję "NAT loopback" - wrt54g

Oczywiście spinasz rutery razem w porty LAN <---> LAN?

IP dalej z tej samej podsieci, jak podałem wyżej (np. wrt54gl - 192.168.1.2, wrt54g - 192.168.1.3)

DHCP na wrt54gl włącz, na wrt54g wyłącz.

NA wrt54g ustaw bramę - IP wrt54gl.

Zobacz teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli wrt54g jest w trybie AP i dostaje adres z wrt54gl (albo ręcznie ustawiasz tam taki sam adres) to wszystko powinno działać, nawet IPX pójdzie, bo AP działa jako urządzenie L2. Nie bawiłem się tymi WRT54 w takich konfiguracjach, ale padła informacja, że połączenie portami LAN-LAN... coś mi to nie pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LAN - LAN mam u siebie i działa.

Jeżeli byłoby podłączenie WAN (wrt54g) - LAN(wrt54gl) to rutery musiałyby mieć IP z innych podsieci np:

wrt54gl - 192.168.1.2

wrt54g - 192.168.5.1

Gdzieś mi świta taka właśnie informacja.

Nie sprawdzałem tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby ten drugi działał jako router to tak, bo masz routowanie do innej podsieci, ale jeśli to będzie tryb AP, to jest on chyba poziomu drugiego, więc komputery podłączające się po WiFi do WRT54G będą otrzymywać IP od serwera DHCP znajdującego się w WRT54GL i to on będzie dla nich bramą, chyba że oczywiście jest napisane w manual'u, że tryb AP ma być przez port LAN.

Ja to tak widze.

Pzdr,

UPDATE: no i u Ciebie w domu działa.. to jest raczej argument ciężki do zbicia ;)

Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za pomoc, ale po wielu próbach dałem sobie spokój ;)

wywaliłem wrt54g pociagnalem 20m kabel od modemu do routera w moim pomieszeczniu a od routera 20m kabel z powrotem do pierwszego pomieszczenia i tam do switcha :D

Kosmiczna kombinacja, ale cóż, ten wrt54g ostatecznie chyba się zepsuł, bo zaczał zawieszać się co chwilę i nawet nie mogłem zmienić ustawien, bo się zacinał i pomagało tylko odlączenie od prądu...

Pozdrawiam i dzięki za pomoc,

pwlj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi