Skocz do zawartości
Gość NikaSnape

Chwilowe Zaniki Połączenia Internetowego

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem, że internet mi się co jakiś czas rozłącza (średnio raz na godzinę), na czas kilku sekund, po czym sam z powrotem się włącza. Właściwie to często nawet nie pokazuje się ikona o rozłączeniu Internetu, tylko cały ruch w sieci zamiera. Szukałam już wszędzie przyczyn tego, ale nigdzie nic nie mogę znaleźć. Może ktoś z was będzie miał jakiś pomysł.

Trochę informacji:

Pracuje na Laptopie Toshiba Satellite L300 - 1A3. (Komputer jest nowy, problem występuje od początku)

System – Windows Vista (mam wrażenie że problem tkwi gdzieś tutaj)

Sieć: Chello 10 Mb/s

Karta sieciowa: Realtek RTL8102E Family PC-E Fast Ethernet NIC oraz Realtek RTL8187B bezprzewodowa (niezależnie czy odbieram internet przez kabel czy bezprzewodowo jest to samo)

Router: NETGEAR WPN824v2 (konfiguracja routera jest prawidłowa, podpięte do niego są jeszcze 3 komputery (plus inne okazjonalnie) i na żadnym nie występują podobne problemy)

Przy przeciążaniu łącza np. przy ściąganiu torrentów (uTorrent), rozmowie przez Skype, graniu przez sieć – problem występuje dużo częściej, czasami co kilka minut jeden po drugim.

Co próbowałam:

- Wgrywać najnowsze sterowniki

- Skanowanie komputera McAffe SecurytyCenter (wgrany do systemu pierwotnie) plus ESET NOD (aktualnie wgrany w systemie) oraz 2 skanerami online (nie pamiętam już co to było) – komputer czysty

- Odznaczenie: „Zezwalaj temu komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania anergi” dla kart sieciowych i koncentratorów USB (gdzieś ktoś sugerował, że może pomóc)

- Wyłączenie TCP/IPv6 (Też gdzieś ktoś sugerował że pomaga)

Więcej nie mam już pomysłów co z tym zrobić. Mam już tego naprawdę dość. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? (Pomijając oddanie komputera do serwisu i reinstalacja systemu – bo tego bym chciała uniknąćXD). Moim zdaniem to jakaś głupota w oprogramowaniu (nie wieże że dwie kary sieciowe są nie sprawne),jakaś głupia usługa zrywająca, naprawiająca połączenie, cokolwiek dziwnego… tylko jaka, co ?!

Z góry dziękuję za zainteresowanie się problemem i jakieś wskazówki;)

Podgląd dziennika zdarzeń dla WLAN-AutoConfig:

Wyświetlane są wszystkie pady, wpisy są takie:

Ustanawianie zabezpieczeń sieci bezprzewodowej zostały zatrzymane. Identyfikator zdarzenia 11004

Usługa autokonfiguracji sieci WLAN pomyślnie zakończyła połączenie z siecią bezprzewodową. Identyfikator zdarzenia 8003

Usługa autokonfiguracji sieci WLAN uruchomiła połączenie z siecią bezprzewodową. Identyfikator zdarzenia 8000

(dalej już jest naprawianie łącza, wszystko się powtarza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałam tydzień temu identyczny problem! Mój informatyk aż mi nie wierzył, bo router działał dobrze, szybkość połączenia też była w porządku (a ileż ja awantur zrobiłam u operatora...;)). Jedyne, co wymysliliśmy to zmiana routera, bo wcześniejszy bardzo się przegrzewał. Obecnie jestem na etapie próbnym tego nowego, jednak dotąd się internet nie rozłączył...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktokolwiek zna rozwiązanie problemu autora tego tematu? Problem występuje w mojej całej sieci domowej. Nie może być to wina komputera, ponieważ internet rozłącza się na około 20 - 30 sekund na każdym komputerze podłączonym do routera. Router to Sagem 3764 TP z internetem technologii VDSL. Dzisiaj technicy od TP wymienili mi go na drugi, ale nic to nie dało, dlatego pytam Was o jakąkolwiek radę w tym problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi